Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Θερμή αλλά και υποχρεωτική υποδοχή στον Οικουμενικό Πατριάρχη από τα σχολεία της Κέρκυρας



-Με στολές παρέλασης η υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Κέρκυρα
-Τι λέει για το θέμα η ΕΛΜΕ Κέρκυρας

 Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων εξέδωσε πρόγραμμα για τη  συμμετοχή των σχολείων της Α/θμιας και της Β/θμιας Εκπαίδευσης, ενόψει της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στην Κέρκυρα 10-13 Δεκεμβρίου 2014, το οποίο έχει ως εξής:

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014
Ώρα συγκέντρωσης 11.00 π.μ. - Ώρα άφιξης Πατριάρχη 11:30 π.μ.
Διαδρομή: Με αφετηρία την οδό Βίκτωρος Δούσμανη στο ύψος που τοποθετείται η εξέδρα των επισήμων στις παρελάσεις (σιντριβάνι), η πομπή θα κατευθυνθεί προς το πεντοφάναρο. Από κει θα στραφεί προς τα δεξιά κατά μήκος του Λιστόν (καμάρες) μέχρι τη διασταύρωση με την Νικ. Θεοτόκη, όπου θα βρίσκεται η εξέδρα για την υποδοχή του Πατριάρχη από τους επισήμους (Δημοτική Αρχή). Στη συνέχεια θα κατευθυνθεί προς τα αριστέρα κατά μήκος της οδού Νικ. Θεοτόκη μέχρι την πλακάδα του Αγίου με τελικό προορισμό τον Ιερό Ναό του Αγ. Σπυρίδωνος.
Κατά την άφιξη θα γίνει υποδοχή από τμήμα μαθητών του 6ου Νηπιαγωγείου Κέρκυρας, οι οποίοι και θα επιδώσουν 3 ανθοδέσμες (Στον Πατριάρχη και στους 2 Μητροπολίτες της συνοδείας του) ενώ στη συνέχεια θα τον συνοδεύσουν, προηγούμενοι της πομπής έως το Πεντοφάναρο όπου και θα αποχωρήσουν. Στο σημείο αυτό θα βρίσκονται συγκεντρωμένοι και παραταγμένοι σε τετράδες όλοι οι σημαιοφόροι των σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης της πόλης και των περιχώρων (Πίνακας Αποδεκτών) που συμμετέχουν στις παρελάσεις, οι οποίοι και θα συνεχίσουν την συνοδεία του Πατριάρχη. Κατά την διάρκεια των σύντομων ομιλιών του Δημάρχου και του Πατριάρχη, το τμήμα θα περιμένει στην αρχή της Νικ. Θεοτόκη και αμέσως μετά την εξέδρα.
Στη συνέχεια, το τμήμα των σημαιοφόρων θα συνοδεύσει τον Πατριάρχη στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος και θα παραμείνει εντός του Ναού και σε συγκεκριμένο χώρο για την επίσημη δοξολογία.
Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν όλα τα Σχολεία Α/θμιας Εκπαίδευσης της πόλης και περιχώρων (Πίνακας Αποδεκτών) με τις στολές παρέλασης για όσους διαθέτουν ενώ οι υπόλοιποι μαθητές με κανονική ένδυση. Οι μαθητές των σχολείων μαζί με τους συνοδούς εκπαιδευτικούς θα παραταχθούν κατά μήκος της διαδρομής και από τις δυο πλευρές του δρόμου, καταλαμβάνοντας περίπου 40-50 μέτρα κάθε σχολείο, ανάλογα με το μαθητικό δυναμικό (και από τις δυο πλευρές του δρόμου).
Η σειρά παράταξης των Δημοτικών Σχολείων με αφετηρία το σημείο άφιξης του Πατριάρχη (χώρος επισήμων στις παρελάσεις) είναι η ακόλουθη:
1ο, Παλαιάς Πόλης, 4ο, 5ο, 6ο, 7ο, Μαντουκίου, 9ο, 10ο, 11ο, 12ο, 13ο, 14ο, Καναλίων, Ποταμού, Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κέρκυρας
-    Στους μαθητές των  Σχολείων που θα βρίσκονται κατά μήκος της διαδρομής θα δοθούν σημαιάκια.
-    Από τα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα συμμετάσχουν αποκλειστικά οι σημαιοφόροι τους.
-    Οι σημαιοφόροι των σχολείων πρέπει να βρίσκονται στο Πεντοφάναρο στις 10:45. Όλες οι σχολικές μονάδες της Α/θμιας και της Β/θμιας Εκπαίδευσης θα λειτουργήσουν κανονικά εκείνη την ημέρα. Οι  μαθητές που θα λάβουν μέρος στην υποδοχή, θα βρίσκονται αποκλειστικά εκτός των σχολικών μονάδων το δίωρο μεταξύ 11.00 π.μ.-1.00.μ.μ..
-    Υπεύθυνος Τμήματος Σημαιοφόρων ορίζεται ο κ. Τόμπρος Κωνσταντίνος
-    Οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων, για οποιαδήποτε διευκρίνιση και αλλαγή στη συμμετοχή των σχολείων τους, θα πρέπει να απευθύνονται στο Γραφείο Φυσικής Αγωγής (κ. Τόμπρος – κ. Πέρρος) και στο τηλέφωνο 2661030105.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΥΤΟ ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΕΦΟΣΟΝ ΟΙ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ 
Η επίσημη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Κέρκυρα έγινε αφορμή για την έκδοση ενός σχετικού εγγράφου από τον Περιφερειακό Δ/ντή  Εκπ/σης Ιονίων Νήσων. Με το συγκεκριμένο έγγραφο ούτε λίγο ούτε πολύ, καλούνται «να συμμετάσχουν όλα τα σχολεία της πρωτ/θμιας εκπ/σης … με τις στολές παρέλασης για όσους διαθέτουν, ενώ οι υπόλοιποι μαθητές με κανονική ένδυση. Οι μαθητές των σχολείων μαζί με τους συνοδούς εκπαιδευτικούς  θα παραταχθούν κατά μήκος της διαδρομής και από τις δύο πλευρές του δρόμου, καταλαμβάνοντας περίπου 40-50 m κάθε σχολείο, ανάλογα με το μαθητικό δυναμικό». Ακόμη «στους μαθητές των σχολείων που θα βρίσκονται κατά μήκος της διαδρομής θα δοθούν σημαιάκια». Επιπλέον, στο εν λόγω έγγραφο επισυνάπτεται σχεδιάγραμμα, το οποίο καθορίζει με σχολαστική ακρίβεια τις θέσεις των συμμετεχόντων.
 Πρόκειται για πρωτοφανή ενέργεια, που όμοιές της μπορούμε να βρούμε μονάχα στη σκοταδιστική περίοδο των πρώτων μετεμφυλιακών χρόνων (τελετές απονομής βιβλιαρίων απόρων κορασίδων από τη Φρειδερίκη),  στη δεκαετία του 1960 (υποδοχή  μελών της βασιλικής οικογένειας στο αεροδρόμιο  και κατάρρευση του πύργου ελέγχου με ανθρώπινα θύματα) και στην περίοδο της χούντας (υποδοχή του Παττακού  με παράταξη των μαθητών στα Μουράγια). Θεωρούμε αδιανόητο, ιδιαίτερα στη χώρα μας με τις οδυνηρές εμπειρίες του παρελθόντος, να οργανώνονται  διατεταγμένες «φιέστες» με τη συμμετοχή ανήλικων παιδιών. Τέτοιου είδους αποφάσεις της διοίκησης δεν έχουν καμία σχέση με το θρησκευτικό συναίσθημα, αλλά παραπέμπουν σε λογικές πολιτικού αυταρχισμού και παραθρησκευτικών κύκλων και οργανώσεων.
    Τέλος η συμμετοχή στις παραπάνω δραστηριότητες όχι μόνον δεν προβλέπεται, αλλά ούτε καν μπορεί να υπονοηθεί για τους εκπαιδευτικούς ως δημοσίους υπαλλήλους με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.
 
ΓΙΑ ΤΟ  ΔΣ
   Ο πρόεδρος                                    Ο γραμματέας

 Μεταλληνός Ν.                                       Γκούσης Κ.

http://www.esos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου