Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Στους 13 οι νεκροί του Norman Atlantic



Σε θρίλερ δίχως τέλος εξελίσσεται δυστυχώς η ναυτική τραγωδία του Norman Atlantic με τους νεκρούς να ανέρχονται πλέον σε 13. Εκτός από τα στοιχεία των δύο Ελλήνων και δύο Ιταλών, που δόθηκαν στη δημοσιότητα, τα στοιχεία των υπολοίπων δεν έχουν εξακριβωθεί. 
Δύο Αλβανοί ναυτικοί που προσπάθησαν να βοηθήσουν τους διασώστες, σκοτώθηκαν όταν έσπασε ο κάβος του ρυμουλκού στο οποίο επέβαιναν. Νωρίτερα σήμερα, ο εισαγγελέας του Μπάρι Τζουζέπε Βόλπε ανέφερε ότι αγνοείται η τύχη τουλάχιστον 179 ανθρώπων!
Θεωρείται βέβαιο ότι τα θύματα θα είναι περισσότερα αφού οι ιταλικές αρχές έχουν διαπιστώσει ήδη την παρουσία παράνομων μεταναστών μεταξύ των επιβατών και θεωρούν μη αξιόπιστη τη λίστα των επιβαινόντων.
Με μήνυμα της στο Twitter, η ιταλική ακτοφυλακή ανέφερε ότι  εντοπίστηκε και περισυνελέγη άλλο ένα πτώμα από το ιταλικό πολεμικό ναυτικό. Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Ναυτιλίας ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 236 Έλληνες.
Ο εισαγγελέας Τζιουζέπε Βόλπε δήλωσε ότι οι λαθρεπιβάτες ήταν δύο Αφγανοί και ένας Σύρος, ένας εκ των οποίων έχει ήδη ζητήσει πολιτικό άσυλο.
Η εισαγγελία του Μπάρι, επισημαίνει ότι εφόσον «έχει επιβεβαιωθεί» η παρουσία λαθρεπιβατών στο πλοίο, εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να εντοπιστούν εντός του ναυαγίου και άλλοι νεκροί.
Σύγχυση εξακολουθεί να επικρατεί τον ακριβή αριθμό των επιβατών καθώς και ερωτηματικά για τους τυχόν αγνοούμενους.
Για την ώρα, έχουν σωθεί 427 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 56 ήταν μέλη του πληρώματος.
Ο καπετάνιος του πλοίου το εγκατέλειψε τελευταίος ενώ η επιχείρηση εκκένωσης του ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας. Πολλοί από τους επιβάτες βρίσκονται ακόμη πάνω στα παραπλέοντα πλοία που κατευθύνονται σε διάφορα ιταλικά λιμάνια. Οι περισσότεροι από τους επιβάτες είναι καλά στην υγεία τους, όμως ορισμένοι έχουν υποθερμία ή αναπνευστικά προβλήματα.
Από τους επιβάτες που έχουν σωθεί, οι 236 είναι Έλληνες, 54 Τούρκοι, 22 Αλβανοί, 22 Ιταλοί, 10 Ελβετοί και 9 Γάλλοι. Υπάρχουν επίσης μεμονωμένοι υπήκοοι άλλων χωρών.
Οι συνθήκες και τα αίτια της τραγωδίας θα εξεταστούν από την ελληνική δικαιοσύνη, καθώς και από τις ιταλικές και αλβανικές αρχές.

koutipandoras

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου