Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Ένα ακόμα σαφές δείγμα της κυβερνητικής πολιτικής για την κτηνοτροφία



Σχετικά με τις αποζημιώσεις των κερκυραίων κτηνοτρόφων, από την επιδημία του καταρροϊκού πυρετού, ο Αντιδήμαρχος Πρωτογενούς Τομέα του Δήμου Κέρκυρας, Λεωνίδας Παγκράτης, έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Επί δυο μήνες η κερκυραϊκή κτηνοτροφία πλήττεται από την επιδημία του καταρροϊκού πυρετού.
Το πρόβλημα συνεχίζεται, τα κοπάδια αποδεκατίστηκαν και οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση.
Ήταν το κερασάκι στην τούρτα μετά τα τόσα οικονομικά προβλήματα που έχει συσσωρεύσει η μνημονιακή πολιτική της συγκυβέρνησης Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ.
Οι υποσχέσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την καταβολή αποζημιώσεων έχουν μείνει στα λόγια, αφού δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα ούτε ένα ευρώ στους δικαιούχους.
Η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 345/14) των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών προβλέπει αποζημίωση 80-150 € ,ανάλογα με την ηλικία του ζώου, μόνο για τα προσβεβλημένα ζώα που θανατώνονται με απόφαση ειδικής επιτροπής κτηνιάτρων για να περιορισθεί η εξάπλωση της νόσου.
Επειδή καμία τέτοια υποχρεωτική θανάτωση ζώου δεν έχει γίνει στα όρια του Δήμου μας, η απόφαση αυτή ακυρώνεται στην πράξη.
Η ίδια απόφαση προβλέπει αποζημίωση των θανόντων ζώων, στο πλαίσιο όμως άλλου υφιστάμενου προγράμματος που αφορά στη μεταδοτική σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια, ύψους 30 € ανά ζώο, μετά από λήψη όμως δείγματος εγκεφαλικού ιστού για εργαστηριακό έλεγχο από την Διεύθυνση Κτηνιατρικής του νησιού μας.
Αυτό όμως θα έπρεπε να έχει γίνει πριν την ταφή των ζώων !
Η απόφαση αυτή προβλέπει δηλαδή να μεταφέρονται οι κεφαλές των νεκρών ζώων από την ύπαιθρο στο Δημόσιο Κτηνιατρείο της πόλης !
Είναι λοιπόν προφανές ότι τα ήδη θανόντα ζώα δεν μπορούν να αποζημιωθούν. Αυτό θα ισχύσει από τώρα και στο εξής και φυσικά για πολύ μικρό αριθμό ζώων.
Η κυβέρνηση έλαβε καθυστερημένα αυτήν την τραγική απόφαση - κοροϊδία για τους αγρότες μας, ισχυριζόμενη ότι δεν υπάρχουν σχετικές πιστώσεις για την συγκεκριμένη νόσο.
Η δίκαιη αποζημίωση των κτηνοτρόφων μας, η οποία αποτελεί μόνο ένα μικρό μέρος της πραγματικής τους ζημιάς, πρέπει να δοθεί άμεσα για το σύνολο του πραγματικού απωλεσθέντος ζωικού κεφαλαίου για να αρχίσει να αξιοποιείται επιτέλους και το περιβόητο πρωτογενές πλεόνασμα, που έχει επιτύχει η κυβέρνηση !
Μόνο αν αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι μας έγκαιρα και ικανοποιητικά θα είναι σε θέση να αντικαταστήσουν τα ζώα που έχασαν για να συνεχίσει να υπάρχει και μια άλλης μορφής ανάπτυξη, εκτός από τον τουρισμό, στον τόπο μας»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου