Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Γιούνκερ: «Αν κάναμε στη Γερμανία ότι κάναμε στην Ελλάδα θα είχε εξεγερθεί η Β. Ευρώπη»


Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον Αντώνη Σαμαρά

“ Αποκαλυπτικός ήταν ο υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ και του Αντώνη Σαμαρά, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στην ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, λόγω των Μνημονίων που της επιβλήθηκαν και των κυβερνήσεων που τα εφάρμοσαν ”

Πιο συγκεκριμένα, ο υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν, με τη στήριξη της Άνγκελα Μέρκελ και του Αντώνη Σαμαρά, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «Αν υλοποιούσαμε στη Γερμανία ή στη Γαλλία τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στην Ελλάδα, θα είχε γίνει εξέγερση στη βόρεια Ευρώπη. Νομίζω λοιπόν ότι οι Βορειοευρωπαίοι καλό θα ήταν να είναι πιο μετριοπαθείς στις απόψεις τους».
«Προσπάθησα να στηρίξω κυρίως εκείνους που υπέφεραν από την κρίση. Για να μείνουμε στο παράδειγμα της Ελλάδας, βλέπουμε ότι εκείνοι που υπέφεραν ήταν οι πιο φτωχοί ΄Ελληνες, ενώ άλλοι απλώς υποκρίνονταν ότι υπέφεραν», υποστήριξε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για να προσθέσει ότι «Φροντίσαμε υπό την προεδρία μου- και αυτό δεν ήταν εύκολο- να διατηρηθεί η συνοχή της ευρωζώνης. Όπως ξέρετε, πάντοτε ήμουν αντίθετος στην εκδίωξη της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Προσπαθούσα να συμπεριφέρομαι με σεβασμό και με φιλικά αισθήματα στην Ελλάδα, κάτι που άλλοι δεν έκαναν. Και πάντοτε αντιδρούσα, αν και δεν το εξέθετα στη δημοσιότητα, σε συμπεριφορές που θα είχαν αρνητικές συνέπειες για την Ελλάδα», απαντώντας σε ερώτηση του Ντανιέλ Κον Μπεντίτ των Πρασίνων, για το τι έκανε όταν ήταν πρόεδρος του Eurogroup και είχε τη δύναμη να επηρεάσει πρόσωπα και καταστάσεις.
Ακόμα και σήμερα όμως, ο υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δεν φαίνεται να αλλάζει ρότα, καθώς υποστηρίζει τη «δημοσιονομική πειθαρχία», την οποία εισηγείται το Βερολίνο, αλλά την πασπαλίζει με λίγη ανάπτυξη. Η αλήθεια βέβαια είναι πως η ανάπτυξη δεν είναι πρόβλημα μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία παρακολουθεί τις άγριες πολιτικές λιτότητας να εξαπλώνονται και πέρα από τον ευρωπαϊκό Νότο. Παράλληλα, ο υποψήφιος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ξεχνά την παλιά του θέση και τώρα τάσσεται κατά της έκδοσης ευρωομολόγων.

periodista

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου