Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Δημοκρατία και Νέα Δημοκρατία



Του Γιώργου Κυρίτση
Την Κυριακή που μας πέρασε, ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά από πολύωρη συνεδρίαση της Κεντρικής του Επιτροπής, η οποία κορυφώθηκε με ψηφοφορία σε κάλπη, ανέδειξε τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του. 
Η συνεδρίαση, όπως όλες οι διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ, είχε εισηγήσεις, αντιεισηγήσεις, ομιλίες, διαδικαστικές διαφωνίες, συνθέσεις, ψηφοφορίες, διάλογο. Όλα αυτά, δηλαδή, που περιγράφουν έναν πολιτικό οργανισμό που λειτουργεί δημοκρατικά. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, έγινε και η συζήτηση σχετικά με το αν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να έχει στη φαρέτρα των διαπραγματευτικών της όπλων την απειλή εξόδου από την Ευρωζώνη. Απ' όλη αυτή τη διαδικασία, η οποία περιελάμβανε και τη διακήρυξη των ευρωεκλογών, τα συστημικά μίντια κράτησαν μόνο τη συζήτηση για το ευρώ, προβάλλοντάς την με τους συνήθεις τίτλους "ρήξη", "σύγκρουση", "άρχισαν τα όργανα", "στα δύο ο ΣΥΡΙΖΑ" κ.λπ. Η δημοκρατία είναι "ακριβό σπορ".
Προχθές, σε μια σύντομη τελετή, η οποία ονομάστηκε συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και στην οποία μόνος ομιλητής ήταν ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος, ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε τις επιλογές του για το ευρωψηφοδέλτιο. Η διαδικασία της Ν.Δ. είχε καθαρά τελετουργικό χαρακτήρα και απετέλεσε απλώς ένα "photo opportunity" για στελέχη και πολιτευτές της Ν.Δ., που ήθελαν μια "selfie" με τον Αντ. Σαμαρά. Ταυτόχρονα με την ανάδειξη των υποψηφίων, στη Νέα Δημοκρατία βγήκαν τα μεγάλα μαχαίρια, καθώς Καραμανλικοί και Μητσοτακικοί βρίσκονται κυριολεκτικά στα κάγκελα.
Κανένα από τα δύο αυτά χαρακτηριστικά, δηλαδή η παντελής απουσία δημοκρατικών διαδικασιών στην επιλογή των υποψηφίων και η εσωκομματική επανάσταση εκ μέρους των ισχυρών οικογενειών της Ν.Δ. δεν έγινε αντιληπτό από τα συστημικά ΜΜΕ ως πρόβλημα δημοκρατίας και συνιστωσών στη Ν.Δ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ φυσικά δεν είναι διατεθειμένος να θυσιάσει τη δημοκρατία στο εσωτερικό του για να γίνει πιο συμβατός με τα γούστα των καναλιών, αν φυσικά υποτεθεί ότι δεν θα έβρισκαν κάτι άλλο για να του επιτίθενται. Η δημοκρατία δεν είναι μόνον ταυτοτικό χαρακτηριστικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και αίτημα της κοινωνίας και κόρη οφθαλμού της πολιτικής. Η "σχετικοποίησή" της στα χρόνια των Μνημονίων είναι μια από τις σοβαρότερες παράπλευρες απώλειες για τη χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα την επαναφέρει στο κέντρο της πολιτικής και κοινωνικής ζωής.

 http://left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου