Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Παραδοχή αποτυχίας με μέτρα έως το 2017



Μη προσδιορισμένα μέτρα, αξίας 7,7 δισ. ευρώ, την τριετία 2015-2017 καταγράφει στην αξιολόγησή της για το ελληνικό μνημόνιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (2 δισ. ευρώ το 2015, 3,8 δισ. ευρώ το 2016 και 1,9 δισ. ευρώ το 2017) – Άδηλη ομολογία νέου μνημονίου και σκληρή λιτότητα για πολλά χρόνια, ενώ η ανεργία δεν θα μειωθεί σύντομα
Όπως τονίζεται στην έκθεση, «για τα επόμενα χρόνια είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι η φιλόδοξη ατζέντα μεταρρυθμίσεων θα εφαρμοστεί πλήρως για να κλείσει ενδεχόμενα εναπομείναντα δημοσιονομικά κενά. Οι αρχές έχουν επαναβεβαιώσει τη δέσμευσή τους να πετύχουν το στόχο του 2015 και να εφαρμόσουν τις πολιτικές που χρειάζονται για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, συμπεριλαμβανομένης και της παράτασης των δημοσιονομικών μέτρων που λήγουν. Θα αναληφθεί τους επόμενους μήνες μια σε βάθος αναθεώρηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και μια αναθεώρηση των δαπανών κοινωνικής πρόνοιας, για να βελτιωθεί η βιωσιμότητα, η αποτελεσματικότητα και η δικαιοσύνη. Μέτρα επίσης θα ληφθούν για να αντιμετωπιστεί το σχετικά μεγάλο κενό συμμόρφωσης του ΦΠΑ με μια λεπτομερή αναθεώρηση των τακτικών και της διοίκησης για το ΦΠΑ. Ενδεχόμενη αποτυχία να φέρει εις πέρας τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί (π.χ. αναδιοργάνωση της φορολογικής διοίκησης) ή εκείνων που βρίσκονται σε τροχιά, θα οδηγήσει στην ανάγκη να αναζητήσει εξοικονομήσεις σε άλλους τομείς.
Τα προαπαιτούμενα
Η Κομισιόν παραθέτει επίσης ένα προς ένα τα 12 προαπαιτούμενα για να έρθουν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο οι δόσεις των 2 δισ. ευρώ, ενώ κάνει λόγο για κατεστημένα συμφέροντα που εμποδίζουν την πρόοδο.
Στο κείμενο του μνημονίου προβλέπεται πάγωμα δαπανών στα επίπεδα του 2013, πρόβλεψη για πρόσθετα μέτρα το 2015 αν υπάρχει ανάγκη, περιλαμβανόμενης και της επέκτασης μέτρων που λήγουν όπως η εισφορά αλληλεγγύης, αλλά και θετική ρήτρα υπεραπόδοσης για μείωση των υψηλών φορολογικών συντελεστών αν οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτευχθούν, μετά από συνεννόηση με την τρόικα. Ακόμη, προβλέπεται στο μνημόνιο και η αλλαγή του καθεστώτος ΦΠΑ με απαλλαγή των μικρών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο εξαγγελιών που έχουν γίνει από την κυβέρνηση.
Γίνεται επίσης λόγος για νέα μέτρα μείωσης δαπανών νοσοκομείων κατά 25 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο αλλά και για κατάθεση του μεσοπροθέσμου έως και το 2018 εντός του Μαΐου, μειώνοντας το πλαφόν στην οροφή των δαπανών κατά 320 εκατ. ευρώ, ώστε να «κλειδώσει» στα επίπεδα του 2013, τα οποία σύμφωνα με το κείμενο του μνημονίου έκλεισαν σε επίπεδα χαμηλότερα του αρχικού στόχου. Επίσης υπάρχει δέσμευση για λήψη μέτρων που θα καλύψουν τυχόν δυσμενείς δικαστικές αποφάσεις στα ειδικά μισθολόγια ή στο τέλος ακινήτων.
Τα έξι προαπαιτούμενα που πρέπει να εκπληρωθούν έως το Μάιο του 2014 είναι:
-Υιοθέτηση νόμου για το υπαίθριο εμπόριο
-Υιοθέτηση νομοθεσίας για αδειοδότηση επενδύσεων
-Επικαιροποίηση της λίστας των φόρων υπέρ τρίτων
-Υιοθέτηση Κώδικα Δεοντολογίας για τα μέλη της κυβέρνησης
-Υπουργική απόφαση για την ενοποίηση της διαδικασίας συλλογής φόρων
-Νομοθεσία που θα επιτρέπει πρόσβαση σε φαρμακευτική περίθαλψη και διαγνωστικές εξετάσεις από ανασφάλιστους και αλλαγή των σημερινών περιθωρίων κερδών των φαρμακείων στο πλαίσιο ενός αντιστρόφως προοδευτικού συστήματος και μείωση του συνολικού περιθωρίου κερδών των φαρμακείων
Τα έξι προαπαιτούμενα που πρέπει να εκπληρωθούν έως τα τέλη Ιουνίου 2014:
- Θέσπιση της απαιτούμενης νομοθεσίας για την απορρόφηση από το ΕΤΕΑ των επικουρικών ταμείων του δημοσίου και
-Υιοθέτηση του νέου δασικού νόμου
-Υιοθέτηση νομοθεσίας για μείωση των διοικητικών βαρών
-Κατάργηση από 1η Ιανουαρίου του 2015 όλων των τελών που χρηματοδοτούν επικουρικά ταμεία και βρίσκονται υπό την αιγίδα του υπουργείου Εργασίας.
-Υιοθέτηση του νόμου για τη «μικρή ΔΕΗ» και εκκαθάριση όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών της
-Υιοθέτηση νομοθεσίας για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και τη δημοσίευση και παρακολούθηση του ενεργητικού τους.
«Δεν ζητάμε νέες απολύσεις»
Δεν θέτουν ζήτημα περαιτέρω απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα οι Βρυξέλλες καθώς όπως τόνισε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Κομισιόν, «τo ζήτημα έχει πλέον ποιοτικό χαρακτήρα και όχι ποσοτικό».
Ο αξιωματούχος της Επιτροπής τόνισε ότι η ελληνική οικονομία έχει μπει σε πορεία σταθερότητας και ότι τα χειρότερα βρίσκονται ήδη πίσω. Ο ίδιος, σημείωσε ότι τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδος αποδείχθηκαν καλύτερα από το αναμενόμενο και ότι η πρόοδος πους έχει σημειωθεί από τον Ιούλιο του 2013 στις βασικές πτυχές του προγράμματος είναι τεράστια. Σημείωσε, ωστόσο, χαρακτηριστικά ότι «αυτό δε σημαίνει ότι η δουλειά έχει τελειώσει».
Σε ό,τι αφορά την αναμόρφωση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, ο αξιωματούχος της Επιτροπής ανέφερε ότι έχει σημειθεί πρόοδος αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι έχει μειωθεί περισσότερο από ότι είχε υπολογιστεί.
Δεν μας ενδιαφέρει τόσο ο ποσοτικός χαρακτήρας της αναμόρφωσης της δημόσιας διοικησης, όσο ο ποιοτικός, πρόσθεσε ο αξιωματούχος της Επιτροπής λέγοντας ότι για κάθε απόλυση στο δημόσιο τομέα γίνεται και μία πρόσληψη.
Στις 5 Μαΐου η βιωσιμότητα του χρέους
Στο Eurogroup της 5ης Μαΐου θα ζητηθεί από την ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης (Εuroworking Group) να ξεκινήσει τις τεχνικές διεργασίες για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με δηλώσεις υψηλόβαθμου αξιωματούχου της Ευρωζώνης.
Ο αξιωματούχος, που δεν κατανομάζεται, ανέφερε ότι μετά την επικαιροποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος της Ελλάδος το 2013 από τη Eurostat, μπορεί πλέον να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
«Αυτό θα συμβεί στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης, δηλαδή εντός του καλοκαιριού, σημείωσε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι το Eurogroup της 5ης Μαΐου θα ζητήσει από την ομάδα εργασίας της ευρωζώνης να κινήσει τις σχετικές τεχνικές διαδικασίες.
Πρόσθεσε δε ότι το θέμα αναμένεται να τεθεί στο Eurogroup της 5ης Μαΐου από τον Έλληνα υπουργό Oικονομικών, ο οποίος θα ζητήσει από τις χώρες της Ευρωζώνης να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν έναντι της Ελλάδας, τον Νοέμβριο του 2012.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο αναπτυξιακό οικονομικό σχέδιο 2014-2021 της ελληνικής κυβέρνησης που παρουσιάστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Euroworking Group.
Εξέφρασε ικανοποίηση για την πρωτοβουλία της Ελλάδας, η οποία όπως είπε αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να χαράξει τη δική της αναπτυξιακή στρατηγική για τα επόμενα χρόνια.
Μία στρατηγική, συμπλήρωσε, η οποία στηρίζεται στην αύξηση των επενδύσεων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σε υποδομές.
Ακόμη όπως είπε, στα επενδυτικά προγράμματα θα συμμετάσχει ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας, οι χώρες της Ευρωζώνης, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει η Γερμανία, η οποία προτίθεται να βοηθήσει μέσω της γερμανικής τράπεζας επενδύσεων KFW.
Το χρέος θα συρρικνωθεί
Για ελαφρά επιδείνωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Ιουλίου του 2013 κάνει λόγο η Κομισιόν.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της, μετά την έντονα αρνητική συνεισφορά της ανάπτυξης του ονομαστικού ΑΕΠ την περίοδο 2010-2013 που οδήγησε σε κορύφωση του χρέους στο 177% περίπου του ΑΕΠ την περίοδο 2013-2014, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ της Ελλάδας αναμένεται να παρουσιάσει αισθητή συρρίκνωση από το 2015 και μετά με «φόντο» την επιτάχυνση της ανάπτυξης και την ενίσχυση του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Συγκεκριμένα, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα συνεχίσει σταδιακά να μειώνεται στο περίπου 125% του ΑΕΠ το 2020 και στο περίπου 112% του ΑΕΠ το 2022, με την προϋπόθεση της πλήρους εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

thepressproject

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου