Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Οι υποψήφιοι στο Δήμο Κέρκυρας: Όλο το παρασκήνιο από το Πρωτοδικείο


dikastiria ypopsifiotites 2014   5

Άλλοι πήγαν από το μεσημέρι, άλλοι… δύο λεπτά πριν τη λήξη της προθεσμίας: συνολικά, 7 συνδυασμοί κατατέθηκαν στο Πρωτοδικείο Κέρκυρας προκειμένου να συμμετάσχουν στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου.
Ιδιαίτερες εκπλήξεις ως προς τον αριθμό και τους επικεφαλής δεν υπήρξαν, καθώς σχεδόν όλοι όσοι το είχαν δηλώσει εδώ και εβδομάδες κατέθεσαν συνδυασμούς, άλλοι με πολλά πρόσωπα, άλλοι απλώς με τον απαραίτητο αριθμό υποψηφίων.
Πάντως, οι δηλώσεις υποψηφιοτήτων για το Δήμο Κέρκυρας τα είχαν όλα: και εκπλήξεις σε ονόματα, και ελλείψεις στους φακέλους, και κατάθεση της τελευταίας στιγμής, και «κλοπή υποψηφίων» της τελευταίας στιγμής!
Ποιοι κατέθεσαν υποψηφιότητα
Φάκελο για υποψηφιότητα συνδυασμού κατέθεσαν οι:
o    Γιάννης Τρεπεκλής (νυν δήμαρχος), συνδυασμός «Κέρκυρα Να Ζεις»
o    Κώστας Νικολούζος (στήριξη από ΣΥΡΙΖΑ), συνδυασμός «Νέα Ριζοσπαστική Κίνηση»
o    Μπάμπης Χαραλάμπους (στήριξη από ΚΚΕ), συνδυασμός «Λαϊκή Συσπείρωση»
o    Μερόπη Υδραίου, συνδυασμός «Κερκυραίων Δήμος»
o    Σπύρος Σκιαδόπουλος (η μετεξέλιξη της κίνησης των επαγγελματιών της πόλης «Ανατροπή»), συνδυασμός «Κέρκυρα 2020
o    Μιχάλης Διαβάτης, συνδυασμός «Δυνάμεις Αλλαγής»
o    Συνδυασμός Ε-4 (στελέχη της «Ελεύθερης Κέρκυρας» του Χρ. Προσαλέντη  μετά την απόφαση του επικεφαλής τους να προσχωρήσει στο συνδυασμό Σκιαδόπουλου)
Το Σάββατο η ανακήρυξη
Η ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων θα γίνει το Σάββατο, ενώ η ακριβής ώρα θα αποφασιστεί από τον πρόεδρο των Πρωτοδικών Κέρκυρας εντός των επόμενων 24ώρων. Άλλωστε, εντός της εβδομάδας θα συνεδριάσει το τριμελές Πρωτοδικείο για να αποφανθεί σχετικά με τις ελλείψεις, τα προβλήματα ή τις τυχόν ενστάσεις σχετικά με τους συνδυασμούς τόσο για το Δήμο Κέρκυρας όσο και για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
Πολλές προσθήκες και διεύρυνση για Τρεπεκλή
Ο δήμαρχος Κέρκυρας Γιάννης Τρεπεκλής, συνοδευόμενος από αρκετούς υποψηφίους και νυν στελέχη της δημοτικής ηγεσίας, έφτασε στα Δικαστήρια λίγο μετά τις 11 το βράδυ όπου και κατέθεσε το φάκελο με τις υποψηφιότητες. Σύμφωνα με πληροφορίες από το επιτελείο του συνδυασμού του κ. Τρεπεκλή, ο συνδυασμός απαρτίζεται από 447 υποψήφιους, ωστόσο, η επίσημη λίστα και ο σχετικός αριθμός των συμμετεχόντων θα ανακοινωθεί σήμερα Δευτέρα, καθώς μέχρι την τελευταία στιγμή υπήρχαν προσθαφαιρέσεις στα ψηφοδέλτια για τις τοπικές κοινότητες.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των εκλεγμένων συμβούλων του 2010 συμπεριλαμβάνεται και στο φετινό συνδυασμό, με την προσθήκη αρκετών έμπειρών αυτοδιοικητικών στελεχών από το χώρο της ευρύτερης κεντροαριστεράς και πάλαι ποτέ στελεχών του ΠΑΣΟΚ (ο πρώην δήμαρχος Φαιάκων και δημοτικός σύμβουλος της Συμπαράταξης Ευθύνης Μιχάλης Κάρρας, η πρώην γραμματέας της Ν.Ε. Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ Ανδρομάχη Δαγκλή, το νυν μέλος της Ν.Ε. Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ Ν. Περατινός κ.α.). Δεν επιβεβαιώθηκαν, άλλωστε, φήμες που μεταδόθηκαν από τοπικά μέσα και ήθελαν να μην συμμετέχει η Βαρβάρα Βλάσση στο ψηφοδέλτιο, αφού συμπεριλαμβάνεται στον κορμό του συνδυασμού.
Η έκπληξη Νικολούζου ακούει στο όνομα Α. Γεωργόπουλος. Εντός και οι Γ. Καρύδης, Ν. Ράλλης
Νωρίτερα, περίπου στις 9 το βράδυ, προσήλθε στο Πρωτοδικείο ο Κώστας Νικολούζος με πολλά επίσης στελέχη τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του δημοτικού του ψηφοδελτίου. Πολυπληθής και ο συνδυασμός της Νέας Ριζοσπαστικής Κίνησης, αφού συμπεριλαμβάνει 384 υποψηφίους τόσο στο κεντρικό ψηφοδέλτιο όσο και στα ψηφοδέλτια για τις τοπικές και δημοτικές ενότητες.
Ο κ. Νικολούζος επιχείρησε και αυτός διεύρυνση τις τελευταίες εβδομάδες προς το χώρο του ΠΑΣΟΚ, αφού συμπεριέλαβε στο συνδυασμό τον περιφερειακό σύμβουλο Γιώργο Καρύδη αλλά και τον πρώην γραμματέα της Ν.Ε. Κέρκυρας του πάλαι ποτέ κραταιού κόμματος, Νίκο Ράλλη.
Έκπληξη θα πρέπει να θεωρηθεί η συμμετοχή του ιατρού, προέδρου της ΕΓΕΣΥΚ Αντώνη Γεωργόπουλου ως υποψηφίου δημοτικού συμβούλου, συμμετοχή που «κλείδωσε» την τελευταία στιγμή (μόλις το Σάββατο) καθώς ο κ. Γεωργόπουλος είχε δηλώσει πολλές φορές στην πρόταση του κ. Νικολούζου ότι δεν επιθυμούσε τη συμμετοχή του στις αυτοδιοικητικές εκλογές τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, για προσωπικούς και επαγγελματικούς λόγους.
Ας σημειωθεί ότι το όνομα του κ. Γεωργόπουλου ακούγεται έντονα ως ένα εκ των υποψηφιοτήτων για το βουλευτικό ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ όταν γίνουν εθνικές εκλογές.
Αρκετά μεγαλύτερο από το 2010 το ψηφοδέλτιο του Μπάμπη
Ο Μπάμπης Χαραλάμπους κατέθεσε ψηφοδέλτιο νωρίς χθες, λίγο μετά το μεσημέρι. Ο συνδυασμός είναι πολυπρόσωπος και πολύ μεγαλύτερος από το 2010, καθώς κατατέθηκαν ούτε λίγο, ούτε πολύ, 414 ονόματα τόσο για το κεντρικό όσο και για τα τοπικά συμβούλια. Μάλιστα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην πραγματικότητα κατατέθηκαν 416 ονόματα αλλά δύο από αυτούς δήλωσαν μετά την υποβολή της υποψηφιότητας του συνδυασμού στο Πρωτοδικείο, ότι άλλαξαν απόφαση λόγω πιέσεων από τον οικογενειακό και τον προσωπικό τους κύκλο και ο ένας θα κατέβει με το συνδυασμό της Μ. Υδραίου ενώ ο άλλος με αυτόν του Γ. Τρεπεκλή.
Ο κ. Χαραλάμπους είχε έτοιμο το ψηφοδέλτιο εδώ και ημέρες ενώ τα τελευταία 24ωρα οι αλλαγές ή οι προσθήκες ήταν ήδη περιορισμένες, καθώς η λίστα είχε ουσιαστικά συμπληρωθεί νωρίς. Στελέχη του συνδυασμού επισήμαναν στο CorfuPress.com ότι υπάρχει μεγάλη εκπροσώπηση των λαϊκών στρωμάτων σε κάθε χωριό της Κέρκυρας με πρόσωπα δραστήρια και με ουσιαστικούς αγώνες και δράση στον επαγγελματικό και τον κοινωνικό τους χώρο.
Σήμερα ο αριθμός και τα ονόματα από Υδραίου
Λίγο πριν τις 11 προσήλθε στο Πρωτοδικείο η Μερόπη Υδραίου με ομάδα του συνδυασμού της, προκειμένου να καταθέσει τη δική της υποψηφιότητα. Ερωτηθείς από το CorfuPress.com για τον αριθμό των υποψηφίων της, η κα Υδραίου είπε ότι δεν έχει γίνει ακόμα πλήρης καταμέτρηση αφού η λίστα καταρτιζόταν μέχρι την στιγμή της μεταφοράς της στο Πρωτοδικείο και οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα Δευτέρα.
Ωστόσο, συνεργάτης της υποψήφιας δημάρχου εκτιμούσε ότι τελικά κατατέθηκαν 407 ονόματα ως συμμετέχοντες στο συνδυασμό.
Στο… παρά δύο ο Διαβάτης, με έλλειψη της συγκεντρωτικής δήλωσης υποψηφιότητας
 Δύο λεπτά πριν τη λήξη της προθεσμίας κατέθεσε συνδυασμό και ο Μιχάλης Διαβάτης (Δυνάμεις Αλλαγής) με 49 ονόματα υποψηφίων δημοτικών συμβούλων και 81 συνολικά. Ωστόσο, αν και ο φάκελος κατατέθηκε εμπρόθεσμα, δεν περιείχε σύμφωνα με τους δικαστές που τον παρέλαβαν τη δήλωση υποψηφιότητας (τη συγκεντρωτική λίστα με τα ονόματα των υποψηφίων) και, έτσι, ενημέρωσαν τον κ. Διαβάτη ότι έχουν χαρακτηρίσει το φάκελο ως εμπρόθεσμό αλλά το έγγραφο που έλειπε ως εκπρόθεσμο. Η απόφαση για το αν θα ανακηρυχθεί ο συνδυασμός ως υποψήφιος για τις εκλογές της 18ης Μαΐου θα ληφθεί μέσα στα επόμενα 24ωρα από την πλήρη σύνθεση του τριμελούς Πρωτοδικείου Κέρκυρας η οποία και θα συνεδριάσει για να αποφασίσει σχετικά με την ερμηνεία του εκλογικού νόμου και τις συνθήκες της συγκεκριμένης υπόθεσης. Ο ίδιος ο κ. Διαβάτης δήλωσε στο CorfuPress.com ότι δεν ανησυχεί καθώς η νομοθεσία αλλά και οι εγκύκλιοι είναι σαφείς για το τι θα πρέπει να αποφασίσει το Πρωτοδικείο, ενώ είχε και επικοινωνία με ανώτατο νομικό στην Αθήνα ο οποίος επίσης εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχει ζήτημα μη ανακήρυξης του ψηφοδελτίου.
Κατέθεσε ο Σκιαδόπουλος με 148 ονόματα
Συνοδευόμενος από τον Κ. Κιτσάκη και το Γ. Τσερεμή καθώς και μερικούς ακόμα συνεργάτες του, ο Σπύρος Σκιαδόπουλος προσήλθε λίγο μετά τις 23:00 και κατέθεσε το φάκελο της δικής του υποψηφιότητας. Συμπεριλαμβάνονται 148 υποψήφιοι εκ των οποίων οι 35 για το Δημοτικό Συμβούλιο, μικρός σχετικά αριθμός υποψηφίων, τον οποίο στέλεχος του συνδυασμού εκ των πρωτεργατών χαρακτήρισε ως ικανοποιητικό «δεδομένου του πολέμου που δέχθηκε η κίνηση από την ίδρυσή της».
Στο Σπύρο Σκιαδόπουλο προσχώρησε τελικά ο Χρόνης Προσαλέντης μαζί με δύο υποστηρικτές του από την κίνηση που δημιούργησε, μετά τη διαμάχη με άλλους συμμετέχοντες στην «Ελεύθερη Κέρκυρα» που, φευ, έκαναν τελικά δικό τους ψηφοδέλτιο.
Συνδυασμός από τη διάσπαση της κίνησης Προσαλέντη!
Μερικά λεπτά πριν από την εκπνοή της προθεσμίας, ψηφοδέλτιο κατέθεσαν και στελέχη της κίνησης που είχε δημιουργήσει ο Χρ. Προσαλέντης (Ελεύθερη Κέρκυρα) και οι οποίοι μετά τη διαμάχη που ξέσπασε με τον πρώην επικεφαλής τους, αποφάσισαν να προχωρήσουν χωρίς αυτόν μετά την προσχώρησή του στην «Κέρκυρα 2020». Το όνομα του συνδυασμού είναι Ε-4 και σύμφωνα με τους ίδιους τους συμμετέχοντες, κατατέθηκαν περίπου 100 υποψηφιότητες.
Στελέχη του συνδυασμού νόμιζαν ότι κατατέθηκε εκπρόθεσμα και άρχισαν να διαμαρτύρονται στην αίθουσα των Δικαστηρίων, όταν βγήκε από το χώρο παραλαβής των συνδυασμών η γραμματέας του Πρωτοδικείου η οποία τους είπε ότι η παραλαβή του φακέλου είχε γίνει εμπρόθεσμα, αλλά ήταν ελλιπής.
Συγκεκριμένα, όπως και στην περίπτωση Διαβάτη, δεν είχε συμπεριληφθεί η δήλωση υποψηφιότητας με αποτέλεσμα και για το «Ε-4» να συνεδριάσει σε πλήρη σύνθεση το Πρωτοδικείο προκειμένου έως το Σάββατο να αποφασίσει αν θα προχωρήσει ή όχι στην ανακήρυξή του.

CORFUPRESS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου