Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Κοινωνικό μέρισμα: Κρύβουν την αλήθεια στους 6 από τους 7 αιτούντες


Μέρισμα

Εδώ και λίγες ημέρες οι βάσεις δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών συστημάτων γεμίζουν από τις χιλιάδες ηλεκτρονικές αιτήσεις πολιτών για το διαβόητο κοινωνικό μέρισμα, που θα ξεκινάει από τα 500 ευρώ και θα φτάνει στα 1.083. 
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, 450 εκατομμύρια ευρώ θα μοιραστούν στους αιτούντες, σύμφωνα με το φορολογητέο οικογενειακό τους εισόδημα, την οικογενειακή τους κατάσταση και την ακίνητη περιουσία τους, υπολογισμένη στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.
Αυτό που οι περισσότεροι, όμως, δεν γνωρίζουν, είναι πως αφενός όλοι οι άνεργοι που φιλοξενούνται στα σπίτια των γονιών τους χάνουν το δικαίωμα του επιδόματος καθώς θεωρούνται ως συλλήβδην κατέχοντες, και αφετέρουν πως τα φορολογητέα εισοδήματα των αιτούντων δεν θα αποτελούνται μόνο από τα πραγματικά, που αναγράφονται στη δήλωση, αλλά και από τα τεκμαρτά, τα οποία προκύπτουν βάσει των αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης για κατοικίες, ΙΧ αυτοκίνητα κ.ά.
6 στους 7 απορρίπτονται
Το αποτέλεσμα αυτής της παγίδας είναι χιλιάδες φορολογούμενοι με εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα το 2012 ή ακόμη και μακροχρόνια άνεργοι που ήλπιζαν σε αυτό το βοήθημα να βρεθούν με τεκμαρτά εισοδήματα πολύ υψηλότερα των ορίων που έχουν οριστεί (ξεκινούν από τα 6.000 ευρώ για τον άγαμο), και να χάσουν το δικαίωμα στο μέρισμα. Για χιλιάδες πολίτες, το εισόδημα, συμπεριλαμβανωμένων των τεκμαρτών τεκμηρίων διαβίωσης, διπλασιάζεται, όταν έρχεται η ώρα να αιτηθούν το κοινωνικό μέρισμα.
Για παράδειγμα, άγαμος με δηλωμένο εισόδημα 4.500 ευρώ, κάτι που αντιστοιχεί σε περίπου 400 ευρώ το μήνα, ο οποίος όμως μένει σε ιδιόκτητη κατοικία 80 τ.μ και έχει αυτοκίνητο 1.400 κυβικών, αυτομάτως βλέπει το συνολικό (πραγματικό + τεκμαρτό) εισόδημά του να ανεβαίνει στα 12.000 ευρώ. Κάποιος δηλαδή που -ίσως και για οικονομικούς λόγους- δεν έχει παντρευτεί και δεν ζει στο νοίκι αλλά παίρνει μισθό χαμηλότερο του κατώτατου, δεν έχει δικαίωμα στο κοινωνικό μέρισμα.
Το ίδιο «κόλπο» έστησε το οικονομικό επιτελείο και με τα επιδόματα για τα τέκνα, τα οποία πολλοί δικαιούχοι τα έχασαν ή τα έλαβαν «κουρεμένα» κατά 33%.
Βάσει αυτών των στοιχείων, μόλις 1 στους 7 αιτούντες θα λάβει εν τέλει το μέρισμα.
Πως θα γίνουν οι πληρωμές
Όσων το αίτημα εγκριθεί, αναλόγως με την ημερομηνία καταβολής της αίτησης, το ποσό θα πιστωθεί στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς των δικαιούχων στις εξής ημερομηνίες:
- έως 10 Μαΐου, για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν έως 30 Απριλίου.
- έως 10 Ιουνίου, για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν από 1 έως 31 Μαΐου.
- έως 10 Ιουλίου, για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν από 1 έως 30 Ιουνίου.

koutipandoras

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου