Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Ενότητα στην πράξη από τις καθαρίστριες


Εφημερίδα των Συντακτών

→Απέρριψαν και τις 4 προτάσεις του υπουργού, γιατί όπως τόνισαν χαρακτηριστικά: «Θέλουμε λύση και για τις 595!»
Άκαρπη ήταν η συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Τρίτης οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών με τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος είπε στην τετραμελή αντιπροσωπεία ότι δεν έχει λύση για το ζήτημα επί του παρόντος. Ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας με κεντρικό σύνθημα: «Πιάστε τους φοροφυγάδες, και στις καθαρίστριες αφήστε τους κουβάδες». Οι εκπρόσωποι των καθαριστριών ζήτησαν από τον κ. Στουρνάρα να πάρει πίσω την Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία 595 καθαρίστριες απ’ όλη την Ελλάδα βρίσκονται σε διαθεσιμότητα εδώ και μισό χρόνο.
Ο υπουργός έκανε τέσσερις προτάσεις. Αρχικά είπε ότι προτίθεται να συζητήσει με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, για πιθανή μετακίνηση των καθαριστριών σε άλλες υπηρεσίες. Στη συνέχεια πρότεινε να συνταξιοδοτηθούν όσες πληρούν τις προϋποθέσεις για καταβολή σύνταξης. Κατόπιν είπε να μπουν στο ταμείο ανεργίας με αποζημίωση, εφόσον επιθυμούν κάτι τέτοιο, ενώ τέλος συζητήθηκε ακόμη και το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν κοινωνικές εταιρείες, μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, με σκοπό να εργαστούν σε αυτές.
«Απορρίψαμε τα πάντα», μας λέει η Φωτεινή Νικηταρά, μία εκ των απολυμένων. «Δεν θέλουμε μέτρα που να καλύπτουν τις 200 ή τις 300 και οι υπόλοιπες να μείνουν έξω. Θέλουμε λύση και για τις 595! Δεν πρόκειται να φύγουμε από τον δρόμο αν δεν τακτοποιηθεί το θέμα μας». Ο υπουργός Οικονομικών, τελικά, ενημέρωσε ότι οποιεσδήποτε αποφάσεις θα ληφθούν μετά το Πάσχα, ενώ θα υπάρξει και νέα συνάντηση.
Οι γυναίκες που εδώ και μήνες δίνουν σχεδόν καθημερινά ραντεβού στο πεζοδρόμιο της οδού Νίκης, δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, καθώς η διαθεσιμότητά τους λήγει στις 18 Μαΐου. Εν τω μεταξύ, μετά το Al Jazeera, και το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg παρουσίασε τους πολύμηνους αγώνες των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών.

Διαλεκτή Αγγελή- efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου