Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Κανένας εφησυχασμός για την αξιολόγηση στους Ο.Τ.Α.


 antistasi metra

συνέχιση των απολύσεων και η διάλυση του δημοσίου και ιδιαίτερα των κοινωνικών του υπηρεσιών, μαζί και με άλλες ανατροπές στα εργασιακά-ασφαλιστικά δικαιώματα, ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων και των δεσμεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα το προηγούμενο διάστημα.
Το πολυνομοσχέδιο-νέο μνημόνιο που ψηφίστηκε πριν 15 μέρες και ο νόμος 4250/2014 για την κατάργηση-συγχώνευση Νομικών Προσώπων και την «αξιολόγηση» του προσωπικού δημιουργούν νέα δεδομένα, συστήνουν έναν μόνιμο μηχανισμό ετήσιων απολύσεων με το άλλοθι της αξιολόγησης.
Ακόμα και η επιστημονική επιτροπή της βουλής γνωμοδότησε για την αντισυνταγματικότητα του νόμου 4250/2014 και κάνει λόγο μεταξύ άλλων ότι […] «δεδομένου ότι η βαθμολογία που προτείνεται να λαµβάνει κάθε υπάλληλος δεν θα συναρτάται προς την ατομική του αξία, τις ικανότητες και τις επιδόσεις του κατά την άσκηση των υπηρεσιακών του καθηκόντων, αλλά προς το προκαθορισμένο ποσοστό ανά κλίμακα βαθμολόγησης»
Ο κυβερνητικός σχεδιασμός λοιπόν δεν εξαιρεί καμιά δημόσια υπηρεσία, πρωτίστως δεν θα εξαιρέσει τους ΟΤΑ, που λόγω και της φύσης των υπηρεσιών τους, είναι σε πρώτη προτεραιότητα.
Εξάλλου στην εγκύκλιο του υπουργείου με θέμα : «Τροποποίηση διατάξεων του Π.Δ. 318/1992 (Α΄ 161) περί αξιολόγησης των ουσιαστικών προσόντων του προσωπικού των δημοσίων υπηρεσιών και των ν.π.δ.δ.» αναφέρει:«Η Διεύθυνση Οργάνωσης και Λειτουργίας των Ο.Τ.Α. του Υπουργείου Εσωτερικών παρακαλείται να ενημερώσει τους Ο.Τ.Α. Α΄ και Β΄ Βαθμού, δεδομένου ότι υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του Π.Δ. 318/1992 βάσει των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 130 του Ν.1188/1981 (Α΄ 204)»
Η απάντηση των εργαζομένων πρέπει να είναι μαζική και αποφασιστική και αυτή δεν μπορεί να δοθεί με δικολαβικές ερμηνείες, περί εξαιρέσεων, πράγμα που δεν ισχύει, αφού είναι εκφρασμένη η κυβερνητική βούληση.
Το έγγραφο   της ΠΟΕ-ΟΤΑ, με αριθμ. πρωτ.: 375/14-04-2014, αν και τυπικά ισχύει σ’ αυτό που αναφέρεται, δημιουργεί αμφιβολίες και αυταπάτες στους εργαζόμενους, για τις κυβερνητικές προθέσεις και κυρίως συμβάλει στη συσκότιση τους και στη «φέτα-φέτα» εφαρμογή της αξιολόγησης σε όλους τους εργαζόμενους.
Είναι ξεκάθαρο πως η πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι να μην εξαιρεθεί κανένας κλάδος και κανένας εργαζόμενος του δημόσιου τομέα και των Ο.Τ.Α από την προσχηματική αξιολόγηση που κατ’ ουσία επιχειρεί να προπαρασκευάσει «στρατιά» απολυμένων και την ιδιωτικοποίηση δομών και υπηρεσιών.
Κανένας εφησυχασμός δεν μπορεί να υπάρξει στο συνδικαλιστικό κίνημα και στους εργαζόμενους ώστε να μείνουν πίσω από την πάλη του δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος, γιατί δήθεν την «γλυτώνουν», η εμπειρία άλλωστε των μνημονιακών χρόνων δείχνουν ότι αυτό δεν ισχύει.
Η πλειοψηφία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, μπορεί να «ανακαλύπτει» τις νομικές παρατυπίες τις κυβέρνησης αλλά θα πρέπει και να αποκαλύπτει τις προθέσεις της και τις επιδιώξεις της. Γι’ αυτό εκείνο που χρειάζεται είναι ο ενιαίος και συντονισμένος αγώνας ενάντια στον αυταρχισμό της συγκυβέρνησης και τον κανιβαλισμό που προάγει μεταξύ εργαζομένων το νέο σύστημα αξιολόγησης με ποσόστωση. Να συγκροτήσει άμεσα μαζικό και ενιαίο μέτωπο ΑΝΥΠΑΚΟΗΣ στην εφαρμογή του νόμου και ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ του στην πράξη.
http://askota.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου