Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Reuters: Στήριξη, πάση θυσία, της κυβέρνησης Σαμαρά από την Ε.Ε. και επιμήκυνση του χρέους



Ανώμαλη προσγείωση από τους πανηγυρισμούς για την περιβόητη "έξοδο στις αγορές" αποτελούν οι πληροφορίες του πρακτορείου Reuters περί επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους από τα 30 στα 50 χρόνια. Το πρακτορείο διαπιστώνει και την "επιθυμία των Ευρωπαίων να στηρίξουν την κυβέρνηση Σαμαρά ώστε να αποφευχθεί μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters – που επικαλείται αξιωματούχους της Ε.Ε. - το σενάριο που εξετάζεται προβλέπει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων στα 50 χρόνια με περαιτέρω μείωση των επιτοκίων.
«Παρά την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές μετά από τέσσερα χρόνια αποκλεισμού, η χώρα- με την κατεστραμμένη οικονομία- απέχει πολύ από την στιγμή που θα μπορεί να αυτοχρηματοδοτηθεί και μάλιστα σύμφωνα με το ΔΝΤ, ενδέχεται να χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση εντός διετίας», επισημαίνει μεταξύ άλλων το Reuters, σχολιάζοντας την πρόσφατη έκδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου.
Την ίδια ώρα, το πρακτορείο ειδήσεων, επικαλείται και δήλωση αναλυτή της τράπεζας ING στο Άμστερνταμ, ο οποίος υποστηρίζει πως αναμένεται αναβάθμιση της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης. "Επίσης η αγορά αναμένει μια μείωση επί της αρχής του χρέος, δίχως συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, εντός των επόμενων ετών", δηλώνει ο ίδιος αναλυτής.
Αποκαλυπτική για την επικοινωνιακή φιέστα που στήθηκε στην Αθήνα με την περίφημη "έξοδο στις αγορές" αλλά και την πρόσφατη επίσκεψη Μέρκελ, είναι η διαπίστωση του Reuters ότι "οι Ευρωπαίοι επιθυμούν να στηρίξουν τον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ώστε να παραμείνει στην εξουσία, παρά να αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ που ζητά διαγραφή του χρέους, μια πρόταση που βρίσκει εντελώς αντίθετους τους βορειοευρωπαίους δανειστές και θα προκαλούσε έντονες αντιδράσεις όχι μόνο από τους ευρωσκεπτικιστές, αλλά και τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια".

avgi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου