Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Υπερψηφίστηκε η τροπολογία Βρούτση που αθωώνει το ΔΣ του ΟΑΕΕ



Με τη συγκεκριμένη τροπολογία, «παύει οριστικά κάθε ποινική δίωξη που τυχόν έχει ασκηθεί για πράξεις ή παραλείψεις της διοίκησης του ΟΑΕΕ» για το θέμα της μη απόδοσης ασφαλιστικών εισφορών των μελών του - ύψους περίπου 120 εκατ. ευρώ - μέσω των ειδικών λογαριασμών (ΕΛΑ και ΕΛΕΕ) στον ΟΑΕΔ
Σύμφωνα με την διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ, η οποία αντέδρασε άμεσα στην τροπολογία, καθώς ακυρώνει τις προσπάθεις της για δικαστική διερεύνηση του ζητήματος, η ρύθμιση του Βρούτση προβλέπει ότι ο ΟΑΕΕ μπορεί να συνεχίσει να εισπράττει χρήματα για τους ανέργους και να τα αποδίδει στον οικείο λογαριασμό μέσα σε χρονικό διάστημα 10 ετών!
Προβλέπει επίσης ότι τα μέχρι τώρα παρακρατηθέντα ποσά που έχουν εισπραχθεί - ύψους 126 εκατ. ευρώ περίπου - θα αποδοθούν αναδρομικά στο λογαριασμό για την ανεργία στα επόμενα 15 χρόνια, τμηματικά και με δόσεις.
Την τροπολογία, η οποία είχε κατατεθεί στο νομοσχέδιο για τις Ευρωεκλογές και για την οποία είχε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξαν οι βουλευτές από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ την καταψήφισαν όλα τα υπόλοιπα κόμματα (140 ψήφοι υπέρ και 99 κατά).
Η διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ ζητά την διερεύνηση της υπόθεσης ΟΑΕΕ
Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει η διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ, πριν προχωρήσει στην κατάθεση μήνυσης, είχε αποστείλει επανειλημμένα επιστολές προς τη διοικητή του ΟΑΕΕ, Γ. Κωτίδου, θέτοντας το ερώτημα γιατί δεν έχουν αποδοθεί τα χρήματα στον ΟΑΕΔ, χωρίς ωστόσο να λάβει ποτέ ουδεμία σαφή απάντηση.
Στη μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε πριν λίγες μέρες ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, μετά από αποφάσεις των συλλογικών οργάνων της συνομοσπονδίας, τονίζεται ότι πρέπει να δοθούν σαφείς και συγκεκριμένες απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα, προκειμένου να διερευνηθεί ενδεχόμενη τέλεση άδικων πράξεων, αλλά και να αποδοθούν ποινικές ευθύνες.
Κεντρικό ερώτημα είναι το αν έχουν αποδοθεί μέχρι σήμερα στον ΟΑΕΔ- στο σύνολό τους - τα εισπραχθέντα από τον ΟΑΕΕ ποσά για τον ειδικό λογαριασμό ανεργίας (ΕΛΑ) και τον ειδικό λογαριασμό επαγγελματικής εστίας (ΕΛΕΕ).
Αν πάλι, τα ποσά αυτά δεν δόθηκαν στους παραπάνω ειδικούς λογαριασμούς, ποιος το αποφάσισε, γιατί, και πού βρίσκονται τα χρήματα των ασφαλισμένων;
Το υπουργείο Εργασίας επιχειρεί να παρακάμψει την Δικαιοσύνη
Σε σημερινή ανακοίνωσή της, η ΓΣΕΒΕΕ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, είναι αναγκασμένη να υπογραμμίσει:
«1ον Ο κ. Βρούτσης ζητά από τη Βουλή να εκδόσει αθωωτική απόφαση για θέμα που ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης.
»2ον Διατηρεί την εισφορά αλληλεγγύης (10ευρώ το μήνα) προς τους ανέργους χωρίς όμως να πηγαίνει στο συγκεκριμένο λογαριασμό και χωρίς να αποδίδεται στους ανέργους συναδέλφους μας.
»3ον Μέχρι σήμερα, εξ όσον γνωρίζουμε, δεν έχει ανοιχτεί ο ειδικός λογαριασμός για την επαγγελματική εστία που βαρύνει τους ασφαλισμένους με 5 ευρώ μηνιαίως και έχει συγκεντρωθεί το ποσόν των 50 εκατ. περίπου ευρώ.
Η ΓΣΕΕΒΕ σημειώνει, τέλος: «Αν θέλει να κάνει κάτι ο κ. Βρούτσης για τη βιωσιμότητα του ΟΑΕΕ και τη στοιχειώδη ανακούφιση των εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων του οργανισμού θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε ρυθμίσεις που θα μειώνουν τις αβάσταχτες εισφορές και θα εκλογικεύουν τις εξοντωτικές «ρυθμίσεις» για τις οφειλές των ΜμΕ».

thepressproject
με πληροφορίες: Το Ποντίκι, Euro2day, newsbomb, Καθημερινή)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου