Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Οι εργοδότες και η κυβέρνηση έχουν κάθε λόγο να χαίρονται



Οι εργοδότες και η κυβέρνηση έχουν κάθε λόγο να χαίρονται
Μέσα στη πανηγυρτζίδικη ατμόσφαιρα που δημιουργεί η συγκυβέρνηση με την προκλητική, ακόμη και για δικτατορικά καθεστώτα, ενίσχυση των εμπορικών καναλιών δεν είναι απίθανο πολλοί πολίτες να πιστεύουν κάτι από όλα όσα εκπέμπονται
Του Χρήστου Λάσκου
Είναι, άλλωστε, και ψυχολογικά εξηγήσιμο και αναμενόμενο. Άνθρωποι που βιώνουν επί καιρό την ανασφάλεια και την καταστροφή είναι ευεπίφοροι στα «καλά νέα»: στην έξοδο στις αγορές και στα δημοσιονομικά πλεονάσματα.
Από χτες παίζει έντονα και το καινούργιο «καλό νέο», η προσμονή για «ελάφρυνση» του χρέους. Που σημαίνει, λέει, μετάθεση στο μέλλον της αποπληρωμής χρεολυσίων. Πράγμα, που πρέπει σε όλους τους τόνους να λέμε πως, όπως και τα άλλα, είναι πολύ κακό νέο.
Γιατί, αν επιβεβαιωθεί σημαίνει, πως η χώρα δένεται στο απολύτως μη βιώσιμο χρέος για ακόμη περισσότερες γενιές. Οι κυβερνητικοί πουλάνε τα φύκια τους, τα κανάλια τα διανέμουν αρμοδίως και τα δισέγγονά μας συνεχίζουν να πληρώνουν τον επαχθή λογαριασμό. Ας σκεφτούμε, πως ακόμη και με το σημερινό πρόγραμμα το χρέος θα μας συνοδεύει μέχρι το 2057! Η επιτήρηση μέχρι να αποπληρωθεί το 75%, άρα για πολλές δεκαετίες!
Με την επιμήκυνση επιτυγχάνονται, λοιπόν, δύο πράγματα: η επιτήρηση γίνεται αιώνια και αποφεύγεται η μόνη ρεαλιστική παρέμβαση, που είναι η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του, ξεκινώντας από αυτό που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Οι εργοδότες και η κυβέρνηση έχουν κάθε λόγο να χαίρονται με μια τέτοια εξέλιξη δεδομένου, μάλιστα, πως αυτό μας δένει για πάντα στη λιτότητα και τις διαρθρωτικές …απολύσεις. Είναι περισσότερο από κρίσιμο ο κόσμος της εργασίας να αντιληφθεί πόσο διαφορετικά είναι τα καλά νέα γι’ αυτούς και για μας.

rednotebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου