Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Wifi υπάρχει


του Χριστόφορου Κάσδαγλη

Είναι βέβαιο ότι ο Γιάννης Πρετεντέρης είναι μέγας δημοσιογράφος. Στρίμωξε χτες βράδυ άγρια τον πρωθυπουργό και του απέσπασε σημαντικές ειδήσεις, ιδίως ως προς τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα που αρχίζουν σήμερα.
Ακροβατώντας στην αιχμή της επικαιρότητας, αποκοίμισε πρώτα τον Αντώνη Σαμαρά με παραπλανητικές -δήθεν φιλικές- ερωτήσεις και του απέσπασε όλη την αλήθεια που κρατούσε προσχηματικά κρυμμένη πίσω από την προγραμματική συμφωνία και την επαναλαμβανόμενη δήλωσή του «δεν πρόκειται να πάρουμε άλλα μέτρα».
Ο κ. Πρετεντέρης, ωστόσο, δικαίωσε χθες τον τίτλο της εκπομπής του και έκαμψε όλες τις άμυνες του πρωθυπουργού. Η ερώτηση κλειδί, νομίζω, ήταν όταν τον ρώτησε, εμμέσως πλην σαφώς, αν η τρόικα συμμερίζεται τα όσα περιγράφονται στην προγραμματική συμφωνία. Δέχομαι ότι δεν θα μπορούσε να ρωτήσει τον πρωθυπουργό κατάμουτρα κατά πόσον η τρόικα έχει συνυπογράψει την προγραμματική συμφωνία, αλλά -κι εδώ είναι η μαγκιά του δημοσιογράφου-, το υπονόησε με σαφήνεια.
Υπό τις παρούσες συνθήκες, είδηση δεν θα ήταν να ομολογήσει ο πρωθυπουργός ότι «δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα μέτρα». Προσέξτε παρακαλώ καλά πώς το διατυπώνω. Δε λέω ότι δεν πρόκειται να παρθούν νέα μέτρα, πράγμα υπό τις παρούσες συνθήκες ουτοπικό, αναφέρομαι μόνο στο τι παραδέχεται ο πρωθυπουργός επί του θέματος.
Την έβγαλε την είδηση ωστόσο ο Γιάννης Πρετεντέρης, όταν ο Αντώνης Σαμαράς, πραγματοποιώντας τη νέα του υπέρβαση, δήλωσε ότι «δεν πρόκειται να παρθούν οριζόντια μέτρα». Όλοι όμως γνωρίζουμε σ’ αυτόν τον τόπο ότι όταν από κυβερνητικά χείλη ακούγεται ότι δεν θα παρθούν οριζόντια μέτρα έχουμε μια σαφή δήλωση ότι θα παρθούν κάθετα μέτρα – στοχευμένα, όπως προτιμούν να τα αναφέρουν πιο κομψά.
Τι πάει να πει όμως στοχευμένα; Ποιος ακριβώς είναι ο στόχος; Παραδοσιακά οι κυβερνήσεις σ’ αυτές τις περιπτώσεις περιόριζαν το θέμα σε κάποιες κατηγορίες: Στους προνομιούχους, στα ρετιρέ, στους έχοντες και κατέχοντες και τα λοιπά. Αυτές οι πρακτικές έχουν ωστόσο προ πολλού παρέλθει. Αυτά που ξέρατε να τα ξεχάσετε, είναι η μόνιμη επωδός. Όλοι γνωρίζουμε ότι στόχος δεν είναι πλέον οι διάφορες συντεχνίες ή, μάλλον, όλοι μας ανήκουμε σε κάποια συντεχνία, οπότε η στόχευση είναι γενική.
Η τρόικα βέβαια είναι κιόλας εδώ, αλλά η σκληρή διαπραγμάτευση δεν έχει ξεκινήσει ακόμα. Απ’ αυτήν την άποψη, πολύ φοβάμαι ότι ο πρωθυπουργός παγιδεύτηκε από τη δεινότητα του δημοσιογράφου και βιάστηκε ν’ ανοίξει τα χαρτιά του.
Η μεγάλη στιγμή ωστόσο της συνέντευξης ήταν όταν -με συγκινητικό είναι αλήθεια τρόπο- ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα περιμένει μέχρις ότου επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα κι έπειτα θα το πάρει στο μαντήλι του και θα πάει να το επιδείξει στους Ευρωπαίους εταίρους ώστε να καταγραφεί ως «σωστός Ευρωπαίος» - προτού μοιράσει το 70% στους ένστολους και στους μικροσυνταξιούχους.
Έχουμε λοιπόν μια ποσοτική προσέγγιση του πρωτογενούς πλεονάσματος σαφέστερη απ’ αυτήν που είχαμε μέχρι τώρα. Το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι τόσο ώστε να χωράει στο μαντήλι του Αντώνη Σαμαρά. Ίσως, λέω εγώ, να είναι τελικά μόνο το μαντήλι. Που θα το κόψουν κομματάκια και θα το μοιράσουν -το 70% πάντα- στους ένστολους και στους μικροσυνταξιούχους, δεδομένου ότι δεν τους έχει απομείνει ούτε μαντήλι για να κλάψουν.
Αλλά δεν πειράζει, υπάρχει και η πριμοδότηση της καινοτομίας, σ’ αυτή τη χώρα που τα κονδύλια για την έρευνα έχουν μειωθεί μέχρις εξαφανίσεως. Καινοτομεί λοιπόν ο πρωθυπουργός στρέφοντας τους νέους ανθρώπους προς την καινοτομία, καινοτομεί και ο δημοσιογράφος θεωρώντας ότι πήρε απάντηση και προχωρώντας χωρίς αναστολές στην επόμενη ερώτηση.
Το μόνο σημείο που με προβλημάτισε ήταν όταν ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε δωρεάν WiFi Ίντερνετ για όλους. Αυτό, μάλιστα, δεν το είχε υποσχεθεί ούτε στην ομιλία του στην ΔΕΘ και το κράταγε ως επτασφράγιστο μυστικό για να το εξαγγείλει από την εκπομπή του Mega. Αλλά κι εκείνοι, οι αχάριστοι, αγνόησαν τη χειρονομία και δεν ανέδειξαν την εξαγγελία ως πρώτη είδηση στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού.
Λογικό από μία άποψη: Θα το δεχτεί άραγε η τρόικα το μέτρο ή θα το απορρίψει ως δημοσιονομικά μη ουδέτερο;
Στο τέλος, έμεινε να αιωρείται μια υπόσχεση. Η επόμενη συνέντευξη του Σαμαρά, λέει, στην Ανατροπή, θα δοθεί τότε και μόνο τότε όταν η Ελλάδα θα έχει περάσει στη φάση της ανάπτυξης. Βιάστηκε να παραιτηθεί για πολύν καιρό ο κ. Πρετεντέρης από ένα σημαντικό προνόμιό του...

thepressproject

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου