Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Η ΕΤΙΝ συμπεραίνει ότι τα Επτάνησα είναι δημοφιλή, από μία έκθεση – φάντασμα!


philoxenia2013

Από μία έκθεση που βρίσκεται, δυστυχώς, στην δύση της και με ελάχιστη επισκεψιμότητα και μηδαμινή προβολή από τα media της Θεσσαλονίκης, η Εταιρία Τουρισμού Ιονίων Νήσων εξήγαγε το συμπέρασμα ότι «τα Ιόνια εξακολουθούν να παραμένουν ο δημοφιλής προορισμός των κατοίκων της Β. Ελλάδας»!
Αυτό προκύπτει από το δελτίο Τύπου της ΕΤΙΝ με το οποίο αναφέρεται στα αποτελέσματα της συμμετοχής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με περίπτερο στην τουριστική έκθεση Philoxenia, μία έκθεση η οποία είχε τη μικρότερη συμμετοχή αλλά και αξία των τελευταίων ετών… Και όλα αυτά την ίδια ώρα που τη σαιζόν που πέρασε, η κίνηση από τον εσωτερικό τουρισμό σημείωσε σημαντική πτώση, λόγω της οικονομικής κρίσης που δεν επέτρεψε στους βορειοελλαδίτες και, γενικά, στους Έλληνες να ταξιδέψουν...
Με περίπτερο 100 τ.μ.
Στο δελτίο Τύπου η ΕΤΙΝ πληροφορεί ότι η ΠΙΝ συμμετείχε με περίπτερο 100 τ.μ. με σταντ για κάθε νομό και ότι τα εγκαίνια του περιπτέρου έγιναν από την Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, καθώς και ότι το περίπτερο είχε μεγάλη επισκεψιμότητα από κόσμο, ότι το Σάββατο πραγματοποιήθηκαν χορευτικά δρώμενα εντός του περιπτέρου από τους τοπικούς συλλόγους (όπως άλλωστε και στα περίπτερα όλων σχεδόν των Περιφερειών της χώρας που συμμετέχουν παραδοσιακά στην έκθεση).
Την ίδια ώρα, έχουν ανοίξει για μία ακόμα χρονιά οι συζητήσεις για τη χρησιμότητα συμμετοχής στην εν λόγω έκθεση, η οποία έχει καταντήσει να συντηρείται ουσιαστικά από κρατικά χρήματα που δίνουν από τα πενιχρά κονδύλιά τους οι Περιφέρειες της Ελλάδας για να έχουν περίπτερο σε αυτήν.
Μια έκθεση σε πλήρη παρακμή
Από τα πέντε κτίρια (pavilion) που μέχρι τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας χρησιμοποιούσε η Hellexpo προκειμένου να στεγάσει τη Philoxenia, οι χώροι έχουν περιοριστεί στα δύο pavilion και αυτά, με πολλά περίπτερα και θέσεις κενές… Οι μεγάλες επιχειρήσεις του εξωτερικού που παραδοσιακά άλλοτε συμμετείχαν στην έκθεση έχουν σταματήσει, ενώ η συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων του χώρου (τουρ οπερέιτορ, αεροπορικές εταιρίες) παραμένουν μόνο σε επίπεδο δημοσίων σχέσεων με τους κρατικούς φορείς που βρίσκονται πίσω από τη διοργάνωση της έκθεσης μέσω της (κρατικής) Hellexpo.
Ούτε στα media
Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι δεν βρίσκει κανείς ουδεμία ουσιώδης αναφορά στην έκθεση και τους εκθέτες της από τα ΜΜΕ της συμπρωτεύουσας, ενώ και στην περιφέρεια της χώρας τα μόνα δημοσιεύματα σχετικά με τους προορισμούς είναι… αυτά που προκύπτουν από δελτία Τύπου των Περιφερειών στις οποίες εδρεύουν τα ΜΜΕ (η Κέρκυρα για το περίπτερο της Κέρκυρας, η Ρόδος για το περίπτερο της Ρόδου, το Πήλιο για τη συμμετοχή του Πηλίου κ.ο.κ.).
Εντυπωσιακό είναι και το γεγονός ότι φέτος, δεν πραγματοποιήθηκε ούτε μία παράλληλη εκδήλωση υπό τη μορφή ανοικτού συνεδρίου ή ημερίδας με θέμα τον τουρισμό. Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων πραγματοποίησαν συνεδριάσεις των Δ.Σ. τους όπως κάνουν κάθε χρόνο, ενώ τις εντυπώσεις και την ανυπαρξία ουσιαστικής συζήτησης επιχείρησε να διασκεδάσει το Υπουργείο Τουρισμού το οποίο διοργάνωσε «συνάντηση εργασίας της Ο. Κεφαλογιάννη με Γενικούς Γραμματείς Περιφερειών και Συλλογικούς Φορείς Τουρισμού και θέμα την «Ενιαία Εθνική Στρατηγική για τον Τουρισμό», αντικείμενο που, φευ, συζητήθηκε ουσιαστικά εκτενώς τους προηγούμενους δύο μήνες σε δύο εκδηλώσεις παρουσία της Υπουργού με τους ίδιους, ουσιαστικά, συμμετέχοντες…
Η Hellexpo, γνωρίζοντας ότι η Philoxenia έχει μετατραπεί σε αγορά περιπτέρων από αυτοδιοικητικούς και κρατικούς ουσιαστικά φορείς παρά σε έκθεση τουρισμού, διοργάνωσε παράλληλα στον ίδιο χώρο την έκθεση Polis όπου με αντικείμενο την αυτοδιοίκηση και την ανάπτυξη των ελληνικών πόλεων, πραγματοποιήθηκαν αρκετές παράλληλες εκδηλώσεις αλλά και συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας με θέμα «Κοινωνία σε κρίση – Αυτοδιοίκηση σε δράση», συνέδριο που όμως δεν έχει σχέση με τον τουρισμό.
Σε όλη την ελληνική περιφέρεια και, κυρίως, στις τουριστικές περιοχές της χώρας, έχει για μια ακόμα χρονιά αναπτυχθεί έντονος προβληματισμός για το νόημα συμμετοχής σε μία έκθεση που δεν έχει να προσφέρει τίποτα παρά έξοδα και που διατηρείται στη ζωή μόνο για λόγους δημοσίων σχέσεων. Θα ληφθούν οι απαραίτητες κρατικές πρωτοβουλίες για την αναστροφή της εικόνας αυτής εν όψει της διοργάνωσης της Philoxenia του 2014;

CORFUPRESS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου