Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Η «δημοκρατία» «νίκησε»


Γιώργος  Νύκτας: Η  «δημοκρατία»  «νίκησε»

Επιστολή πολίτη σε ιστοσελίδα της Χίου:

"Όσο «δημοκρατική»  ήταν  η απόφαση της κυβέρνησης για το κλείσιμο της ΕΡΤ, άλλο τόσο «δημοκρατική» ήταν και η απόφαση της για την εκκένωση του Ραδιομεγάρου. Ήταν πριν το χάραμα της νέας μέρας, και πριν να φύγει το σκοτάδι που  όλα τα σκεπάζει, όταν τα Ματ φόρεσαν τις χειροπέδες στην ΕΡΤ. Ακριβώς χειροπέδες ούτε καν λουκέτο, έτσι για να φαντάζει  το έργο τους ακόμα  πιο ωμό, ακόμα πιο αποκρουστικό.  
Το ρολόι εκείνη τη στιγμή της επέμβασης  έδειχνε 4.20΄αξημερωτα ακόμα, και το ημερολόγιο έγραφε τέταρτη 7 Νοεμβρίου 2013. Αυτή την ημερομηνία θα τη θυμόμαστε οι περισσότεροι όχι βέβαια με πολύ περηφάνια. Λίγοι θαρραλέοι και ευσυνείδητοι υπάλληλοι της αγωνιζόταν εκείνη την ώρα να κρατήσουν ζωντανή τη φωνή της, που προσωρινά σίγησε την ώρα της επέμβασης των ΜΑΤ. Όμως όσες χειροπέδες και αν μπουν στα άψυχα κάγκελα του κτιρίου ποτέ δεν θα μπορέσουν να φιμώσουν την ελεύθερη ενημέρωση.
Ποτέ δεν θα μπορέσουν να φιμώσουν την ελεύθερη φωνή της ΕΡΤ. Απεναντίας η φωνή της θα εξακολουθεί να ηχεί σαν σάλπιγγα στα αυτιά του σκληρά δοκιμαζόμενου λαού που παλεύει να αντιμετωπίσει τους εχθρούς του που τον κυκλώνουν από παντού. Είναι βαθειά η ψυχή της ΕΡΤ και δεν μπορεί να βγει τόσο  εύκολα που  νομίζουν.
Επί πέντε μήνες οι εργαζόμενοι με αυταπάρνηση και επαγγελματικό  ζήλο, διεφύλαξαν σαν κόρη οφθαλμού τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΡΤ, και ειδικά το ανεκτίμητης αξίας ψηφιακό αρχείο της, όπου εκεί περιέχεται όλη η ιστορία της χώρας. Τους πέντε μήνες που με αγώνα και με τεχνικές δυσκολίες λειτουργούσαν την ΕΡΤ,  παρέδιναν καθημερινά μαθήματα στους κυβερνώντες για το πώς λειτουργεί μια πραγματικά ελεύθερη δημόσια ραδιοτηλεόραση αμερόληπτη, πολυφωνική, χωρίς εξαρτήσεις, και σπατάλες.
Έτσι όπως ακριβώς θα την θέλαμε όλοι μας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι τα δελτία ειδήσεων που βγάζουν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ από το πεζοδρόμιο, χωρίς πολύχρωμα ντεκόρ, χωρίς μακιγιάζ, και «ειδικούς» σχολιαστές, τα παρακολουθούν κοντά δυο εκατομμύρια τηλεθεατές.       
Κατά καιρούς η ΕΡΤ όπως και το προσωπικό της σκόπιμα απαξιώθηκαν, λοιδορήθηκαν, συκοφαντήθηκαν, γιατί υπολόγιζαν ότι έτσι η κοινή γνώμη θα δεχόταν πιο εύκολα το λουκέτο. Αυτό απαιτούσε το σενάριο που δεν τους  βγήκε γιατί ο κόσμος αυθόρμητα αγκάλιασε τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της, προκειμένου να μείνει όρθιος  ο Πυλώνας  του Πολιτισμού. Ο κάθε λογικά σκεπτόμενος πολίτης  μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του για το ποιος πραγματικά ωφελείτε από το κλείσιμο της ΕΡΤ. Ας αναρωτηθεί  ποιοι ωφελήθηκαν από τις ψηφιακές συχνότητες απούσας της ΕΡΤ;
Ποιοι θα μοιραστούν το μερτικό της ΕΡΤ από τη πίτα της διαφήμισης; Ένα είναι το σίγουρο,  χαμένοι θα είναι το κράτος που θα χάσει τους φόρους που πλήρωνε η ΕΡΤ, και ακόμα τα ασφαλιστικά ταμεία που θα χάσουν τις εισφορές που πλήρωνε για το προσωπικό της.
Εγώ ο άσημος πολίτης που νομικά δεν κατέχω, θέλω να ρωτήσω τους νομομαθείς αυτής της χώρας. Πόσο δημοκρατικό είναι να κυβερνάτε μια χώρα από πράξεις νομοθετικού περιεχομένου; Ποιο είναι το νόμιμο; Ποιο είναι το παράνομο; Είναι παράνομος αυτός που βλέπει τη γη να χάνεται κάτω από τα πόδια του; Είναι παράνομος αυτός που βλέπει να του κλέβουν τη ζωή;".

Γιώργος  Νύκτας
Πηγή: http://www.chiosnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου