Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Φανταστείτε να είχαμε πει «ΝΑΙ» το 1940



της Μαρίας Δημητροπούλου *
Το “ΟΧΙ¨του Ελληνικού λαού το ’40 ήταν η πιο αποφασιστική στιγμή της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας. Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη νίκη των συμμάχων και στην ήττα του φασισμού, ενίσχυσε την εθνική και πατριωτική μας ταυτότητα. Σε έναν αντίστοιχο πόλεμο βρισκόμαστε σήμερα, όχι με ντουφέκια και τανκς, αλλά με τα σύγχρονα όπλα της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας που στοχεύουν στην πτώση της κυβέρνησης και στην υποταγή ενός λαού, που μπορεί να αποτελέσει “κακό” παράδειγμα για άλλους λαούς της Ευρώπης.
Είναι αποκαλυπτικό ότι οι “θεσμοί” γνωρίζουν ότι η όποια συμφωνία χωρίς τη συμπερίληψη της βιωσιμότητας τους χρέους είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Ακόμη κι αν εφαρμόζαμε την πρόταση των δανειστών, το χρέος θα καταστεί διαχειρίσιμο… το 2035! Γνωρίζουν επίσης ότι η δυνατότητα αποπληρωμής του χρέους είναι αλληλένδετη με την ανάπτυξη. Κι αυτά τα δύο προσπαθούν να αποφύγουν για να επιτύχουν το σκοπό τους, παρά την έκθεση καταπέλτη του ΔΝΤ, που μόλις δημοσιεύτηκε. Κάθε νοήμον Έλληνας και Ευρωπαίος πολίτης καταλαβαίνει ότι ο καυγάς δεν γίνεται για το συντελεστή του 12% ή 13% στον ΦΠΑ, χωρίς να υποτιμώ τη σημασία του, αλλά για τον πλήρη εξευτελισμό της Ελληνικής κυβέρνησης. ¨The game is over” ήταν η τελευταία λέξη των “θεσμών-εταίρων” που ανάγκασε τον Αλέξη Τσίπρα να σηκώσει το γάντι της αντίστασης και της αξιοπρέπειας.
Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό οι σειρήνες του τρόμου μας καλούν να υποταχθούμε, να συνεχίσουμε την πολιτική της ύφεσης και της αποσύνθεσης του κοινωνικού κράτους, της αύξησης της ανεργίας, της μείωσης των συντάξεων. Και επειδή θα ήταν αυτοκτονικό για αυτούς να δηλώσουν ξεκάθαρα τη στήριξη τους στην πρόταση των θεσμών, προσπαθούν να μετατρέψουν το δημοψήφισμα σε ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο ευρώ ή ακόμα και στην Ευρώπη!
Ας σκεφτούμε λοιπόν ψύχραιμα και λογικά.Το ΟΧΙ στην συμφωνία, δεν συνεπάγεται ΟΧΙ στο ευρώ, δεν συνεπάγεται έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Καμία συνθήκη δεν προβλέπει κάτι τέτοιο. Αντίθετα, μας φέρνει πολύ πιο κοντά σε μια βιώσιμη συμφωνία με όρους αμοιβαία επωφελείς για μας και τους εταίρους. Είναι ένα δυνατό διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού. Είναι ένα ισχυρό ατού στα χέρια του Ελληνικού λαού,  ο οποίος με το ΟΧΙ εισβάλει ο ίδιος στο πεδίο των διαπραγματεύσεων. Για τη χώρα μας, το ΟΧΙ είναι η μόνη προοπτική για την έξοδο από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και της λιτότητας. Για την Ευρώπη το ΟΧΙ σηματοδοτεί την επιστροφή στην Ευρώπη των λαών, της ειρήνης, της δημοκρατίας, της ανάπτυξης και της ευημερίας.
Φανταστείτε τι θα σήμαινε το ΝΑΙ το ’40. Φανταστείτε τι μπορεί να δρομολογήσει το ΝΑΙ την Κυριακή 5 Ιουλίου. Φανταστείτε περαιτέρω μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Φανταστείτε να μας ξανακυβερνήσουν εκείνοι που μας υπόταξαν στην λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού, εκείνοι που επί χρόνια μας έλεγαν ότι αυτός είναι μονόδρομος. Εκείνοι που παρουσίαζαν ως success story το πιο αποτυχημένο πρόγραμμα στην ιστορία του ΔΝΤ. Φανταστείτε να μας ξανακυβερνήσουν εκείνοι που δαιμονοποιούσαν την απομείωση του χρέους και υποστήριζουν την βιωσιμότητά του. Αυτοί που τελικά μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις αποδείχτηκαν βασιλικότεροι των βασιλέως!
Περπατώντας την Κυριακή προς τις κάλπες, ας αναβιώσουμε τις συλλογικές μας μνήμες. Ας ψηφίσουμε πατριωτικά.Ας ψηφίσουμε με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.

* Η Μαρία Δημητροπούλου έχει σπουδάσει πολιτικές επιστήμες, είναι Μέλος του Συντονιστικού της Κοινωνίας Πρώτα

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου