Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ


Vincent van Gogh (Dutch, Post-Impressionism, 1853-1890)- The Bridge in the Rain (after Hiroshige), 1887.

Συμβιβασμός με ενεργητική πολιτική

του Νίκου Καρανίκα
Η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη και αποδεικνύει ότι το κεφάλαιο έχει την κατάλληλη οργάνωση για να μας εκβιάζει και να μας πιέζει. Η ίδια κατάσταση όμως δείχνει ότι πρέπει να συνταχθούμε Ευρωπαϊκά με τις δυνάμεις που διαφωνούν με τον οικονομικό στραγγαλισμό των εργαζόμενων λαών από τις τράπεζες και το κεφάλαιο και έτσι να αλλάξει αυτή η πολιτική.
Η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια κυριαρχείται από κυβερνήσεις που είναι υποτακτικές στο κεφάλαιο και στις μεταρρυθμίσεις που ρυθμίζουν την ευημερία των τραπεζών. Σήμερα η Ευρώπη έχει μετατραπεί σε μια τραπεζική χούντα και ενώ η πολύχρονη λιτότητα έχει δημιουργήσει πρόβλημα στους λαούς, έχουν δημιουργηθεί και μικρές ρωγμές όπως η δικιά μας. Οι νεοφιλελεύθεροι βλέπουν ότι χάνουν το έρεισμα που είχαν. Ο Κάμερον έκανε κριτική στην λιτότητα της χώρας του και μίλησε για ήπια λιτότητα, ενώ η Ισπανία έρχεται με το ίδιο αίτημα, για σταμάτημα της λιτότητας.Η κυβέρνηση σε παγκόσμια διάσταση έχει δώσει το στίγμα της. Ό,τι και να λένε από δεξιά και αριστερά, το στίγμα είναι ταξικό και υπέρ των φτωχών, των χαμηλόμισθων εργατών και συνταξιούχων, είναι με την ενωμένη Ευρώπη και είναι στο πλευρό των κοινωνικά αποκλεισμένων και όχι  με την προτεραιότητα των μικροαστών, μικρομεσαίων και μεγαλοαστών.
Η κυβέρνηση προτείνει μίνι Μνημόνιο σε αστούς και μικροαστούς, σε αναλογικότητα και δίχως να χτυπηθούν αρνητικά οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι.
Θέτει στην Ευρώπη το αίτημα να πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες και το σταμάτημα της λιτότητας που είναι αποτέλεσμα της συσσώρευσης του πλούτου σε ιδιώτες χάριν της φορολογικής εύνοιας που έχουν.
Η κυβέρνηση προχωράει σε συμβιβασμό γιατί χρειάζεται την χρηματοδότηση όπως και τον χρόνο, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει και σε μεταρρυθμίσεις του κράτους που ακόμα είναι εχθρικό και συντηρητικό. Μεταρρυθμίσεις που μπορούν να γίνουν με την σημερινή κυβέρνηση και έχουν σχέση με την διαπλοκή, την διαφθορά, την γραφειοκρατία, τον εκδημοκρατισμό του δημόσιου τομέα, τα ΜΜΕ, την δικαιοσύνη, τους συνεταιρισμούς, τις συλλογικές συμβάσεις, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την κατάργηση του Καποδίστρια, την αγροτική μεταρρύθμιση, την παραγωγική ανασυγκρότηση με άξονα το δημόσιο καλό και το περιβάλλον.
Η στρατηγική μας δεν είναι η εθνική οικονομία και ο απομονωτισμός, γιαυτό με υπομονή και σωστές κινήσεις θα βρεθούμε στον κοινό χρόνο των αλλαγών και ανατροπών με τους λαούς της Ευρώπης που είναι θύματα των πολιτικών της λιτότητας και θα αναμετρηθούν εκλογικά σε λίγους μήνες. Δεν υπάρχει δυνατότητα μόνοι μας να ανατρέψουμε την πολιτική της ε.ε.. και όπως είδαμε στην συνέλευση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου οι συσχετισμοί είναι εναντίον μας, αλλά αλλάζουν.
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι να διαχειριστούμε αυτήν την κρίση, κάνοντας έναν συμβιβασμό για προστασία των φτωχών και σταμάτημα της φτωχοποίησης του λαού. Είναι μια υποχώρηση προφανώς για να μην βρεθούμε σε θέση ακόμη πιο δύσκολη λόγω των συσχετισμών και του εκβιασμού. Η χρεοκοπία που μας οδηγούν με το σταμάτημα της χρηματοδότησης δεν μπορεί να αποτελεί λύση για μας. Επίσης δεν είναι απάντηση η εθνικοποίηση των τραπεζών και η κοπή χρήματος από πλευρά μας γιατί δεν υπάρχει η αντιστοιχία, ώστε να έχουμε νόμισμα με κάποια μικρή ανταγωνιστικότητα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν χρεοκοπήσουμε με οποιοδήποτε νόμισμα θα οδηγήσει τα εργασιακά και την καθημερινότητα μας σε ακόμα πιο άσχημη κατάσταση, με τους φτωχούς να γίνονται ακόμα πιο φτωχοί και οι πλούσιοι ακόμα πιο πλούσιοι. Ενώ πολιτικά και κοινωνικά θα έχουμε το ακραίο ‘δεξιό-κέντρο’ να δημιουργούν τις συνθήκες για να γίνουμε Κόσοβο.
Χρειαζόμαστε τον χρόνο με το μέρος μας και την χρηματοδότηση για να αλλάξουμε κάποια σοβαρα θεσμικά κοινωνικά ζητήματα, αλλά και για να προχωρήσουν οι συνθήκες αλλαγών και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Θα επιτεθούμε στην διαπλοκή και την διαφθορά του κεφαλαίου, θα κάνουμε αλλαγές στο κράτος και θα αγωνιστούμε να αλλάξουν και άλλο οι συσχετισμοί προστατεύοντας τον κόσμο που έχει αποκλειστεί.
Ο κόσμος δεν αλλάζει πατώντας ένα κουμπί και σοσιαλισμός ή κομμουνισμός, με ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα δεν γίνεται.
Αριστερές κυβερνήσεις »ΣΥΡΙΖΑ» σ όλο τον κόσμο και οχι μονο την Ευρώπη, είναι το πρόταγμα με ορίζοντα και προοπτική. Στηρίζουμε την κυβέρνηση ώστε να μπορέσει να μετατρέψει τον συμβιβασμό με τους θεσμούς της ε.ε.  σε ενεργητική πολιτική για αλλαγές εντός της χώρας μας και προς όφελος μας και δυναμώνουμε την σχέση με τον λαό ώστε να καταλάβουμε όλοι ότι έχουμε πόλεμο και πρέπει να αντέξουμε και να νικήσουμε .
Αλλάζουμε τους συσχετισμούς αλλάζουμε τον κόσμο.

https://karanikas.wordpress.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου