Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Το fund που θέλουν να μεταφερθεί η ελληνική περιουσία διοικείται από τον... Σόιμπλε



«Επιπλέον, πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας (σχεδόν 50 δισ. ευρώ) θα μεταφερθούν σε έναν υπάρχον εξωτερικό και ανεξάρτητο ταμείο, όπως το Institution for Growth στο Λουξεμβούργο, για να ιδιωτικοποιηθούν σε βάθος χρόνου και να μειωθεί το χρέος»
Η ιδέα του εξωτερικού ταμείου στο Λουξεμβούργου, έως και 50 δισ.ευρώ σε ελληνική δημόσια περιουσία, είναι απόφαση των ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής. Σε περίπτωση μη συμφωνίας θα μπορούσαν να προσφερθούν στην Ελλάδα διαπραγματεύσεις για ένα ταιμ άουτ από την Ευρωζώνη, με μια πιθανή αναδιάρθρωση χρέους
Valuable Greek assets of [EUR 50 bn] shall be transferred to an existing external and independent fund like the Institution for Growth in Luxembourg, to be privatized and decrease debt.
«Επιπλέον, πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας (σχεδόν 50 δισ. ευρώ) θα μεταφερθούν σε έναν υπάρχον εξωτερικό και ανεξάρτητο ταμείο, όπως το Institution for Growth στο Λουξεμβούργο, για να ιδιωτικοποιηθούν σε βάθος χρόνου και να μειωθεί το χρέος».

Το Institution for Growth έχει στο συμβούλιό του τον ίδιο τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, τον Β. Σόιμπλε, όπως μπορεί κανείς να δει εδώ . Προβλέπεται ότι προεδρεύουν εναλλάξ ο υπουργός οικονομικών και ο υπουργός εθνικής οικονομίας της Γερμανίας.
Η συζήτηση γι’ αυτό είχε γίνει ήδη το 2014 (εδώ ), χωρίς όμως τότε να μεταφερθούν χρήματα. Τι είναι αυτή η τράπεζα; Δημιουργήθηκε για να διαχειρίζεται τους πόρους του Σχεδίου Μάρσαλ για την ανοικοδόμηση της γερμανικής οικονομίας και εμπλέκεται πια σε περισσότερα από 1600 έργα στο εξωτερικό, σε αναπτυσσόμενες οικονομίες. Είναι μια γερμανική κρατική τράπεζα με αποθεματικό μισό τρισεκατομμύριο , δηλαδή περίπου δύο φορές όσο η Παγκόσμια Τράπεζα. Το 2011 δάνεισε 70 δις, παίρνοντας από τις διεθνείς αγορές με χαμηλά επιτόκια, χάρη στην αξιολόγηση ΑΑΑπου διαθέτει. O Leon Macioszek εξηγεί ότι αν το κράτος επενδύσει εκεί 1,5 δις, λαμβάνει 3-4 δις.
Στην Ελλάδα εμπλέκεται ήδη στη χρηματοδότηση του εργοστασίου λιγνίτη στην Πτολεμαΐδα, για το οποίο έχουν εκφραστεί ανησυχίες περιβαλλοντικές .
Η σημαντικότερη πληροφορία είναι όμως ότι έδωσε 300 εκατομμύρια ευρώ στην Lehman Brothers την ίδια μέρα που χρεοκόπησε. Η Bild, που όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε, είχε γράψει τότε ότι «είναι η πιο ηλίθια γερμανική τράπεζα». Δεν πείστηκαν όλοι ότι επρόκειτο για σφάλμα.
Είμαστε βέβαιοι ότι τα δικά μας χρήματα είναι σε καλά και έντιμα χέρια.

thepressproject

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου