Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Να θρηνήσουμε και να εκλογικεύσουμε



του Νίκου Κακλαμάνη
Είναι ημέρες πένθους. Δώσαμε μια μεγάλη μάχη και τη χάσαμε. Κάθε ήττα είναι ένας μικρός θάνατος. Έχουμε δικαίωμα να θρηνήσουμε ελπίδες, προσδοκίες, αυταπάτες, φαντασιώσεις, αγωνίες. Ο θρήνος είναι ανάγκη και λύτρωση. Δεν είμαστε επαγγελματίες. Στην αριστερά μας έφεραν πρώτα η ψυχή, το δίκιο, ο καημός των νικημένων προγόνων και μετά η λογική.
Θρηνώντας είμαστε υποχρεωμένοι να σκεφτούμε, να εκλογικεύσουμε, να ζυγίσουμε τα πράγματα και να πάρουμε αποφάσεις. Να απαντήσουμε σε σκληρά ερωτήματα. Μπορούμε να συνεχίσουμε ενωμένοι; Με ποιες προϋποθέσεις; Μπορούμε να κερδίσουμε τον πόλεμο;  Δεν υπάρχουν βεβαιότητες. Δεν υπάρχει χρόνος . Τη μεγάλη συζήτηση θα την κάνουμε αργότερα. Τώρα, σήμερα είμαστε υποχρεωμένοι να αποφασίσουμε αν θα συνεχίσουμε ενωμένοι και αν θα υπάρχει αύριο κυβέρνηση της αριστεράς.
Θα προσπαθήσω να περιγράψω τους όρους μιας καταφατικής απάντησης:
  • Να ομολογήσουμε την αλήθεια. Η συμφωνία είναι ένα απεχθές, αντιλαϊκό μνημόνιο. Δεν περιλαμβάνει ούτε ένα σημείο στίξης από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Αναγκαστήκαμε να συνθηκολογήσουμε, διότι η άτακτη χρεοκοπία θα οδηγούσε το λαό μας στην πείνα και τον αφανισμό. Δεν εκτιμήσαμε σωστά τα δεδομένα. Υποτιμήσαμε τη δύναμη και την αποφασιστικότητα του αντιπάλου. Δεν επεξεργαστήκαμε εναλλακτικό σχέδιο.
  • Να συνεχίσουμε ενωμένοι. Δεν θα δαιμονοποιήσουμε τη διαφορετική άποψη. Θα σεβαστούμε όλες τις επιλογές. Δεν θα μιλήσουμε για προδοσίες και προδότες. Δεν θα λειτουργήσουμε τιμωρητικά και εκδικητικά. Δεν θα στοχοποιήσουμε συντρόφους και συντρόφισες. Θα σταματήσει η απαξίωση του κόμματος.  Από εδώ και πέρα οι κρίσιμες αποφάσεις θα παίρνονται από τα όργανα του κόμματος και όχι από αδιαφανή κέντρα. Όταν ηρεμήσουν τα πράγματα θα πάμε συντεταγμένα σε έκτακτο συνέδριο.
  • Να κυβερνήσουμε διαφορετικά. Θα προσπαθήσουμε να απαλύνουμε τις συνέπειες της συμφωνίας στους αδύναμους. Θα εξαντήσουμε κάθε περιθώριο να πληρώσουν οι πλούσιοι. Θα συγκρουστούμε ανελέητα με το οικονομικό, πολιτικό και μιντιακό σύστημα εξουσίας.  Θα απομακρύνουμε τους υπηρέτες του από  κρατικό μηχανισμό και κεβερνητικές θέσεις. Θα προετοιμάσουμε μεθοδικά και ήσυχα εναλλακτικές λύσεις.
Μια ευρεία συναίνεση σε αυτό ή παρόμοιο πλαίσιο μπορεί να κρατήσει ενωμένο τον ΣΥΡΙΖΑ, να διαφυλάξει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, να μας κρατήσει ζωντανούς.
Υ. Γ. Το δημοψήφισμα προκάλεσε μια βίαιη ριζοσπαστικοποίηση μεγάλου μέρους του Ελληνικού λαού. Εάν δεν την ενσωματώσει η αριστερά και δεν μετατραπεί σε συνειδητή υποστήριξη ενός προοδευτικού πολιτικού σχεδίου, θα διοχετευτεί στην ακροδεξιά και τους ναζί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου