Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Ο φόβος μπροστά στην ήττα


Άδεια η Βουλή

Γιατί έσπευσε η κυβέρνηση να κλείσει τη Βουλή τόσο νωρίς; Η τελευταία φορά που είχε συμβεί κάτι ανάλογο ήταν το 2009. Τότε που "ερχόταν με 39% το ΠΑΣΟΚ", όπως μόλις προ ολίγων ημερών είχε δηλώσει ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, επιχειρηματολογώντας μάλιστα υπέρ της παράδοσης η Βουλή να κλείνει στο τέλος και όχι στις αρχές Ιουνίου.
Προφανώς η κυβέρνηση έλαβε το μήνυμα των ευρωεκλογών. Και αποφασίζει ως δεύτερο κόμμα, με συνείδηση προδιαγεγραμμένης ήττας στις βουλευτικές εκλογές. Διαλύει τη Βουλή για να αποφύγει νέα μετωπική σύγκρουση με τη Χ.Α. Σήμερα επρόκειτο να συζητηθούν η υπόθεση Μπαλτάκου και η αίτηση άρσης ασυλίας για τον Κασιδιάρη. Το θέμα αυτό είναι της αποκλειστικής αρμοδιότητας της Ολομέλειας της Βουλής. Τώρα αφήνεται σε εκκρεμότητα για τον Οκτώβριο! Τότε, ποιος ξέρει, μπορεί να γίνουν και εκλογές! Επίσης οδηγείται σε τέλμα η κοινοβουλευτική διαδικασία σχετικά με την άρση ασυλίας των υπολοίπων βουλευτών της Χ.Α. Η απειλή δημοσιοποίησης νέων στοιχείων, που φάνηκε χθες από την ομιλία - απολογία Μιχαλολιάκου στη Βουλή, ενίσχυσε την απόφαση για τη διάλυση της Βουλής.
Υπάρχουν κι άλλες εκκρεμότητες που φοβάται η κυβέρνηση. Το σκάνδαλο με τα υποβρύχια στον Σκαραμαγκά και η υπαγωγή της χώρας στο Μνημόνιο είναι δύο από τις υποθέσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Τώρα κουκουλώνονται.
Σύμφωνα με την κυβερνητική προπαγάνδα, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές η Βουλή θα ολοκλήρωνε το έργο της ψηφίζοντας νομοσχέδια όπως αυτό για τους αιγιαλούς και τη "μικρή ΔΕΗ". Το Μαξίμου παρέβλεπε τις αντιδράσεις ακόμη και των νεοδημοκρατών βουλευτών. Τώρα το ξανασκέπτεται ωριμότερα...
Σε εξέλιξη βρίσκεται και το παρασκήνιο κυβερνητικού ανασχηματισμού. Ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος προνοούν, ώστε με κλειστή τη Βουλή να μην εκδηλωθούν αμέσως οι πικρίες, οι δυσαρέσκειες και η ανταρσία διαψευσμένων υπουργήσιμων βουλευτών. Τι να περιμένει κανείς από μια κυβέρνηση που αντιμετωπίζει τη Βουλή ως εμπόδιο που πρέπει να παρακάμψει, καταφεύγοντας στη γνωστή βιομηχανία Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου; Τι να περιμένει κανείς από μια κυβέρνηση που εφευρίσκει δικολαβισμούς ώστε να μην υποβληθεί προς έγκριση στη Βουλή η ΠΝΠ για το θέμα της ΕΡΤ;
Σαμαράς και Βενιζέλος σχεδιάζουν και πολιτεύονται με βάση την αναπόδραστη ήττα τους στις βουλευτικές εκλογές. Δεν θέλουν να θυμούνται ότι υπάρχει Βουλή!

avgi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου