Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Ο ανασχηματισμός που δεν έγινε



Αυτή τη φορά κατέρρευσε και το πολιτικό κλισέ "ο ανασχηματισμός δεν προναγγέλλεται". Προαναγγέλθηκε και δεν έγινε ακόμη, αλλά παραπέμπεται μέσα από τις διαρροές για τη Δευτέρα. Η κωλυσιεργία οφείλεται στη δυσκολία πραγματοποίησης αλλαγών κορυφής στο Υπουργείο Οικονομικών ώστε να δοθεί μια σηματοδότηση στροφής στην κοινωνική ατζέντα και μεταμνημονιακής διαχείρισης. 
Η αρχική ιδέα ήταν η μετακίνηση του Γιάννη Στουρνάρα στην διοίκηση της ΤτΕ αλλά και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι δυσκολεύονται να συμφωνήσουν μεταξύ τους, ενώ φαίνεται ότι δεν έχουν καταφέρει να συνεννοηθούν ούτε με τους εταίρους/πιστωτές που θέλουν να έχουν άποψη για το ποιος θα είναι στο εξής ο συνομιλητής τους.
Έχουν κυκλοφορήσει σενάρια επί σεναρίων: Οτι θα αναλάβει την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ότι θα σπάσει στα δύο το Υπουργείο ώστε να μείνει εκεί ο Γ. Στουρνάρας αλλά με μειωμένες αρμοδιότητες, ενώ ακούστηκαν τα ονόματα των συμβούλων του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρου Παπασταύρου και Χρύσανθου Λαζαρίδη, όπως επίσης των υπουργών Δημόσιας Τάξης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Νίκου Δένδια και Κυριάκου Μητσοτάκη, ακόμη και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Μάκη Βορίδη. Ο κόμπος δεν έχει ακόμη λυθεί και η κυβέρνηση εκτίθεται. Η Καθημερινή προβάλλει σήμερα σενάριο αποχώρησης του γραμματέα εσόδων Χάρη Θεοχάρη, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις κατά τις οποίες ζητείται επειγόντως εσωτερικός εχθρός για να ηττηθεί.
Παράλυση και διάλυση
Στο μεταξύ η κυβέρνηση κινείται με τον αυτόματο πιλότο. Οι υπουργοί περιμένουν τα νέα για το πολιτικό τους μέλλον, ενδιαφερόμενοι για χαρτοφυλάκιο βουλευτές στέλνουν τα μηνύματά τους στο Μέγαρο Μαξίμου και τη Χαριλάου Τρικούπη, εισηγήσεις επί εισηγήσεων φτάνουν στα γραφεία των δύο κυβερνητικών εταίρων και η εικόνα έχει "παγώσει". Η αναβολή δημοσιοποίησης της έκθεσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα (επρόκειτο να παρουσιαστεί σήμερα) δεν αποκλείεται να συνδέεται με την αναμονή ανασχηματισμού. Εξάλλου, ορατό είναι το ενδεχόμενο να αναβληθεί και εκταμίευση δόσης ύψους  ύψους 1 δισ. ευρώ από το Eurogroup, καθώς δεν φαίνεται εφικτή η υλοποίηση των προαπαιτούμενων που έχουν συμφωνηθεί με την Τρόικα.
Το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της Βουλής, που θύμισε μέρες Μαΐου 2009, όταν η κυβέρνηση Καραμανλή έκανε το τελευταίο της κόλπο πριν εγκαταλείψει την εξουσία, είναι μια σαφής εκδήλωση κυβερνητικού πανικού και μια απεγνωσμένη προσπάθεια να κερδηθεί πολιτικός χρόνος - ακόμη και αν αυτό γίνει σε βάρος του κοινοβουλευτισμού και της δημοκρατίας.
Τα θερινά τμήματα της Βουλής θα ανοίξουν στις 17 Ιουνίου και οι εκκρεμότητες, με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις, είναι πολλές:

-Επικαιροποίηση της λίστας των φόρων υπέρ τρίτων προκειμένου να καταργηθούν και να μειωθούν κάποιοι από αυτούς, κάτι που εφόσον συμβεί θα επιφέρει πλήγμα στα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ούτε ο κατάλογος είναι έτοιμος ούτε η αναθεώρησή του έχει εξεταστεί στα σοβαρά.
-Νομοσχέδιο για τον αιγιαλό: Στο στάδιο της διαβούλευσης σηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων, ακόμη και από βουλευτές της συμπολίτευσης με αποτέλεσμα το ΥΠΟΙΚ να έχει δεσμευτεί για ουσιώδεις αλλαγές, οι οποίες για την ώρα δεν έχουν γίνει γνωστές.
-Η περαιτέρω μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών, καθώς από το αρχικό 19% έχει περιοριστεί στο 17%, αλλά η συμφωνία με την Τρόικα προβλέπει τη μείωσή του στο 15%. Θεωρείται πολύ δύσκολο να προχωρήσει στην εκπλήρωση αυτής της δέσμευσης η κυβέρνηση που προσπαθεί να κλείσει μέτωπα με ισχυρές συντεχνίες (για το λόγο αυτό, άλλωστε, κυοφορείται η μετακίνηση του Αδ. Γεωργιάδη από το Υπουργείο Υγείας).
-Δεν έχει ακόμη εκδοθεί υπουργική απόφαση για την πρόσβαση των ανασφάλιστων στο σύστημα υγείας που κατ εκτίμηση του αρμόδιου υπουργείου είναι από 1,9 έως 2,4 εκ. άνθρωποι.
-Κώδικας συμπεριφοράς για τα μέλη της κυβέρνησης ώστε να περιοριστεί η διαφθορά.
-Υιοθέτηση της κοινοτικής οδηγίας που αφορά το baill-in (κούρεμα καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ σε περίπτωση πτώχευσης τραπεζας)
-Δασικό νομοσχέδιο. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα ζητήσει νέα προθεσμία για την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου μετά τον Ιούλιο.
-Η υιοθέτηση νόμου για το υπαίθριο εμπόριο
-Η θέσπιση νόμου για το πλαίσιο των αδειοδοτήσεων και το χωροταξικό σχεδιασμό-Η δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ» για την οποία υπάρχουν αντιδράσεις μεταξύ των βουλευτών της συμπολίτευσης, ειδικά όσων εκλέγονται στους «ενεργειακούς» Νομούς της Φλώρινας και της Κοζάνης αλλά και ευρύτερα στη Β. Ελλάδα, όπου και βρίσκεται η συντριπτική πλειονότητα των μονάδων και ορυχείων που θα μεταβιβαστούν από τη μητρική επιχείρηση στη νέα εταιρεία.
-Νομοθετική ρύθμιση για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, καθώς και για τον έλεγχο των περιουσιακών τους στοιχείων.
-Κατάργηση από 1η Ιανουαρίου 2015 των εισφορών που χρηματοδοτούν τα επικουρικά ταμεία.

Και στο βάθος κάλπες
Στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Χαριλάου Τρικούπη δεν θέλουν εκλογές, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι μπορούν να τις αποφύγουν. Το σύρσιμο που παρακολουθούμε αυτές τις μέρες δείχνει καθαρά ότι δεν υπάρχουν άλλες πολιτικές αντοχές. Παρά τις ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών των ΑΝΕΛ (Καπερνάρος, Ιατρίδη), παρά τα "μαξιλαράκια" που μπορεί να βρεθούν στις τάξεις των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ ή μεταξύ των ανεξάρτητων, η παρούσα Βουλή είναι προφανές ότι δεν μπορεί να περάσει όχι απλώς άλλα μέτρα λιτότητας, αλλά ούτε καν διαρθρωτικές αλλαγές. Την ίδια ώρα, καταγράφεται στάση πληρωμών από την πλευρά των φορολογουμένων που έχουν κυριολεκτικά εξαντληθεί. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία αυξάνονται με τρελούς ρυθμούς και αυτή η κόπωση, κυρίως των μισθωτών και των συνταξιούχων, δεν φαίνεται διαχειρίσιμη από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομικών. Και πάντως δεν αντιμετωπίζεται με υποσχέσεις για μειώσεις φόρων σε ένα άδηλο μέλλον.
Ετσι, συζητείται όλο και πιο ζωηρά μεταξύ πολιτικών όλων των κομμάτων ότι η παρούσα κατάσταση κυβερνητικής αδράνειας δεν μπορεί να διατηρηθεί για πολύ. Μεταθέτοντας όλες τις υποχρεώσεις για αργότερα, δυσκολεύει η συνεννόηση με τους πιστωτές ενόψει και της διαπραγμάτευσης για την απομείωση του χρέους. Επιχειρώντας την υλοποίηση κάποιων από τις δεσμεύσεις παίζουν με την εσωκομματική φωτιά σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
Με άλλα λόγια: Αν κινηθούν κινδυνεύουν να πέσουν, αν δεν κινηθούν και πάλι κινδυνεύουν να πέσουν.

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου