Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Ρελάνς Ξεν/λων Κέρκυρας: Να γιατί βγάλαμε το 10λογο για τα μέλη μας, έτοιμοι για κινητοποιήσεις


xenodox por

Τα περσινά κρούσματα μεταφοράς στο νοσοκομείο λόγω εξαντλητικής εργασίας υπενθυμίζουν οι ξεν/λοι της Κέρκυρας, απαντώντας στην επίθεση που δέχθηκαν (και από αθηναϊκά ΜΜΕ) για το 10λογο που μοίρασαν στα μέλη τους.
Η διοίκηση των ξενοδοχοϋπαλλήλων τονίζει ότι την ώρα που οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έχουν γεμίσει τουρίστες οι εργαζόμενοι τα ξενοδοχεία εργάζονται 10 και 12 ώρες χωρίς ρεπό και χωρίς τις ανάλογες απολαβές. Κάνουν λόγο για σκλαβοπάζαρα σε κάποιες περιπτώσεις με μισθούς πείνας, ενώ τονίζουν ότι η επίθεση που δέχθηκε η διοίκηση των ξενοδοχϋπαλλήλων τις τελευταίες ημέρες, είχε ως στόχο να πλήξει την οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων.
Ο περίφημος 10λογος
Υπό τον τίτλο "οδηγίες για την αντιμετώπιση της εργοδοτικής ασυδοσίας" ο Σύνδεσμος ξενοδοχϋπαλλήλων διένειμε στα μέλη του τον εξής "10λογο"
"Η περίοδος επαναπρόσληψης με τις δυσκολίες που αυτή έφερνε για τους εργαζόμενους έχει περάσει. Τώρα που έχουμε μπει σε κανονικούς ρυθμούς έρχεται η ώρα της αντεπίθεσης.
1. Ενημερώνουμε άμεσα το σωματείο και το αργότερο μέχρι την διεξαγωγή της γενικής συνέλευσης για πιθανές «συμφωνίες» που έχουν γίνει μέσα στο ξενοδοχείο, τι έγγραφα έχουν υπογραφεί και από ποιους.
2. Δεν υπογράφουμε κανένα άλλο έγγραφο αν πρωτύτερα δεν το έχει εγκρίνει το σωματείο. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να υπογράψουμε κανένα έγγραφο.
Η υπογραφή σε έγγραφο συνήθως οδηγεί σε αφαίρεση δικαιωμάτων.
Δεν υποχρεούμαστε να υπογράψουμε ατομική σύμβαση . Ισχύει η Συλλογική.
3.Ρίχνουμε τους ρυθμούς δουλίας , είναι στο χέρι μας. Κανένας νόμος( με ευθύνη των ξενοδόχων) δεν προβλέπει πόσο εντατικά θα δουλεύουμε και τι όγκο εργασίας θα βγάνουμε μέσα στο 8ωρο. Αυτό εκμεταλλεύεται η εργοδοσία και μας φορτώνει συνέχεια περισσότερη δουλειά. Δεν είσαι υποχρεωμένος να βγάλεις την δουλειά που σου αναθέτει ο προϊστάμενος. Ολοκλήρωσε την εργασία σου με ανθρώπινους ρυθμούς μέχρι εκεί που μπορείς και ούτε λεπτό πέρα του ωραρίου σου.
4. Μην εργάζεσαι τα ρεπό σου. Στις περισσότερες περιπτώσεις εργάζεσαι τσάμπα.
5. Με την τήρηση των οδηγιών 3 και 4 συμβάλλουμε στην πρόσληψη νέων συναδέλφων , την μείωση της ανεργίας , τον περιορισμό των εκβιασμών για απόλυση , την ενίσχυση της θέσης μας , την προστασία και την διεύρυνση των δικαιωμάτων μας.
6. Ενίσχυσε τις σχέσεις συνεργασίας και αλληλεγγύης με τους συναδέλφους σου. Δεν έχεις μαζί τους να χωρίσεις τίποτα. Μην τσιμπάς στις διακρίσεις που προωθούν οι προϊστάμενοι και οι εργοδότες ανάμεσα στους συναδέλφους . Το κάνουν εσκεμμένα , προωθούν το διαίρει και βασίλευε .Ιδιαίτερα ενίσχυσε τις σχέσεις σου με μαθητές και αλλοδαπούς. Στήριξε και καθοδήγησε τους, εξήγησε τους γιατί τους εκμεταλλεύεται ο εργοδότης και κάλεσε τους σε κοινούς αγώνες. Μην τους χαρίζεις στον εργοδότη. Πάρ τους με το μέρος σου. Απομόνωσε ρουφιάνους και φασίστες, ενημέρωσε το σωματείο γι αυτούς, διέσυρε τους όπου μπορείς , τσάκισε τους.
7. Ενημέρωνε το σωματείο για κάθε εξέλιξη στο ξενοδοχείο όπως:
εξελίξεις στα διοικητικά του, αλλαγές στην διεύθυνση και τα στελέχη , συνεργασία με τουρ οπερέιτορ, προμηθευτές ,άλλες επιχειρήσεις, VIP πελάτες και παράγοντες που επισκέπτονται το ξενοδοχείο , συνέδρια, εκδηλώσεις κλπ. Έχουν όλα μεγάλη αξία για την χάραξη της τακτικής μας και την αποτελεσματική οργάνωση των αγώνων μας.
8. Ενημέρωσε το σωματείο για ότι σου λένε προϊστάμενοι, στελέχη , διευθυντές και εργοδότες. Έχουν περάσει οι περισσότεροι από ειδικά σεμινάρια προπαγάνδας για να σε επηρεάζουν και να σου ληστεύουν τον κόπο και τον ιδρώτα χωρίς να αντιδράς. Έχει μεγάλη σημασία για το σωματείο να γνωρίζει ακόμη και τον τρόπο με τον οποίο λένε... καλημέρα...
9. Φρόντισε να γραφτούν στο σωματείο όσοι δεν είναι μέλη . Εξήγησε στους νέους συναδέλφους που δεν γνωρίζουν για την αξία της συμμετοχής στο σωματείο. Ενημέρωσε τους για την δράση και τους αγώνες που έχει δώσει το σωματείο.
Λάβε μέρος στα καλέσματα του σωματείου και προέτρεψε να έρθουν κι άλλοι , ιδιαίτερα οι νέοι συνάδελφοι .Στήριξε οργανωτικά και οικονομικά το σωματείο, δώσε την συνδρομή σου μέσα στο καλοκαίρι.
10. Εκτός της οργανωτικής δομής του σωματείου , είναι ανάγκη να δημιουργηθούν νέα κύτταρα οργάνωσης με την μορφή της οργάνωσης ομάδων εργαζομένων.
Πάρτε πρωτοβουλίες και οργανώστε ομάδες ξενοδοχείων, χωριών, συνοικίας ,ή περιοχής.
Ζήτα την βοήθεια του σωματείου για την στήριξη τέτοιων πρωτοβουλιών".
Ο θόρυβος και η απάντηση
Ο 10λογος έτυχε ευρύτατης δημοσιότητας (και σε πανελλαδικό επίπεδο με ρεπορτάζ του ΑΝΤ1), ΄οπου επιχειρηματίες του τουρισμού κατέθεσαν τις απόψεις τους (αρνητικές στην συντριπτική τους πλειοψηφία).
Τι απαντά ο Σύνδεσμος; Δικαίως ανησυχούν, δεν σταματάμε τους αγώνες, τονίζουν, υπενθυμίζοντας ότι ήταν δεκάδες οι ξεν/λοι που οδηγήθηκαν πέρσι στο νοσοκομείο λόγω των εξαντλητικών ρυθμών.
Ολόκληρη η απάντηση του Συνδέσμου έχει ως εξής:
"Οι μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έχουν γεμίσει τουρίστες, τα ταμεία τους έχουν ξεχειλίσει περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά.
Την ίδια ώρα λόγω all inclusive και κατευθυνόμενου τουρισμού , οι τουρίστες αυτοί δεν φαίνονται στους δρόμους της Κέρκυρας.
Τα μικρομάγαζα ψάχνουν πελάτες με το τηλεσκόπιο, τα μικρά οικογενειακά ξενοδοχεία και τα καταλύματα φυτοζωούν αν δεν βάζουν λουκέτο, περιμένουν να επιβιώσουν απ τα απόνερα που αφήνει πίσω της η κερδοφορία των μονοπωλίων και στενάζουν κάτω απ τον σκληρό ανταγωνισμό.
Οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία που στην πλειοψηφία τους εργάζονται στις μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις βγάζουν το μεροκάματο του τρόμου και αμείβονται με ψίχουλα. Η κερκυραϊκή οικονομία έχει παραδοθεί σε μία χούφτα πλουτοκράτες.
Μεγάλο μέρος των εργαζομένων εργάζεται 10ωρα και 12ωρα , χωρίς ρεπό, χωρίς διάλειμμα, με τεράστιο όγκο εργασίας και ρυθμούς εξαντλητικούς.
Δεκάδες ήταν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι την προηγούμενη χρονιά που οδηγήθηκαν λόγω των εξαντλητικών ρυθμών εργασίας στο νοσοκομείο, τα κέντρα υγείας και ιδιωτικά ιατρεία.
Ανάλογα περιστατικά έχουν ήδη ξεκινήσει να εμφανίζονται και φέτος.
Την ίδια ώρα δίνουν και παίρνουν οι απειλές για υπογραφή ατομικών συμβάσεων και επιπλέον αφαίρεση των ελάχιστων εργατικών δικαιωμάτων.
Η υπερωριακή απασχόληση και η παράνομη εργασία τις ημέρες των ρεπό , είναι στις περισσότερες περιπτώσεις αναγκαστική και απλήρωτη. Οι επαγγελματίες ξενοδοχοϋπάλληλοι αντικαθιστώνται από δεκάδες (σε κάθε ξενοδοχείο) εκπαιδευόμενους ή ψευτοεκπαιδευόμενους των σχολών της Ελλάδας και του εξωτερικού, οι οποίοι στην πραγματικότητα δεν λαμβάνουν καμμία πρακτική άσκηση , αλλά απασχολούνται εξαντλητικά και υπερωριακά σε κανονικά πόστα εργασίας με αμοιβές σκλαβοπάζαρου.
Μέσα σ αυτά η ανασφάλιστη εργασία , οι ελαστικές μορφές απασχόλησης ,
η καθυστέρηση των μισθών , αλλά και οι χαμένοι οριστικά μισθοί απ τα επιχειρηματικά παιγνίδια (αλλαγές εταιρικών σχημάτων , off shore εταιρείες,
Μον. ΕΠΕ ,leasing κ. α. ) εξαφανίζουν επιχειρήσεις , υπεύθυνους και τα χρήματα των εργαζομένων (βλπ. Γυαλισκάρι, Μπέης , κλπ.).
Μπροστά σ αυτόν τον εργασιακό μεσαίωνα που αποτελεί κεντρική πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε. για την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας των μονοπωλίων, έχουμε υποχρέωση ως διοίκηση του σωματείου να καλέσουμε τους εργαζόμενους σε ταξικούς αγώνες για την ανατροπή του και να εκτελέσουμε την ομόφωνη απόφαση της γενικής μας συνέλευσης , για ανασυγκρότηση του κλάδου και οργάνωση των αγώνων του, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα.
Η μεγαλοεργοδοσία με τους μηχανισμούς της έχει εξοργιστεί αντιλαμβανόμενη ότι ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας δεν ανέχεται την υπονόμευση των εργατικών δικαιωμάτων , δεν συμβιβάζεται με την νέα δουλεία και αξιοποιεί κάθε δυνατότητα που του παρέχεται για αποτελεσματικότερη οργάνωση των αγώνων. Έτσι εξηγείται η αντίδραση της με αφορμή ενημερωτικό δελτίο που διένημε το σωματείο μας στα μέλη του .
Τι πιστεύουν δηλαδή ,ότι θα φορτώνουν διπλή δουλειά στους εργαζόμενους και εμείς θα τους λέμε να το αποδεχτούν και να συνεχίζουν να δουλεύουν μέχρι να καταλήξουν στον νοσοκομείο;
Όχι βέβαια , θα καλέσουμε τους εργαζόμενους να δουλεύουν ανθρώπινα.
Τι νομίζουν , ότι θα εξαφανίζουν επιχειρήσεις, δεδουλευμένα και δικαιώματα και εμείς θα τα μαθαίνουμε τελευταίοι όταν δεν θα υπάρχει κανένα περιθώριο αντίδρασης;
Τι θέλουν , να παραμυθιάζουν όλη μέρα τους εργαζόμενους με τα στελέχη τους ,
να τα «καταπίνουν» οι εργαζόμενοι και να μην ξέρει τίποτα το σωματείο ώστε να επιβάλλουν την ασυδοσία τους;
Όχι βέβαια , θα τα μαθαίνουμε όλα και θα λέμε στους εργαζόμενους την αλήθεια. Δεν θα είναι μονομερής η πληροφόρηση .
Όλοι αυτοί που τις τελευταίες μέρες ερμηνεύουν το ενημερωτικό δελτίο του σωματείου μας παραποιώντας την αλήθεια , δεν έχουν αγωνία μήπως τάχα πληγεί ο τουρισμός από ένα έντυπο .
Άλλωστε αν είχαν τέτοια αγωνία θα την είχαν δείξει για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στους επισκέπτες και την προστασία του κερκυραϊκού περιβάλλοντος , που είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα.
Στην πραγματικότητα τρέμουν μήπως σηκώσουν ανάστημα οι εργαζόμενοι και διεκδικήσουν το δίκιο τους.
Ανησυχούν μήπως δεν συνεχίσουν να λειτουργούν οι απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, τα εξαντλητικά ωράρια κ.λπ.
Φοβούνται μήπως δεν μπορέσουν να μειώσουν κι άλλο τους μισθούς , να αφαιρέσουν κι άλλα δικαιώματα , για να κερδίσουν περισσότερα.
Φοβούνται τους αγώνες των εργαζομένων που έρχονται , γι αυτό και ετοιμάζουν με την κυβέρνηση τους , την κατάργηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων .
Δεν τους αδικούμε , δικαίως ανησυχούν και αυτό μας τιμά.
Η ανησυχία τους αποτελεί δείγμα της σοβαρής προσπάθειας που κάνουμε , για να οργανωθεί και να διεκδικήσει άσπρη μέρα ο μόνος παραγωγός του πλούτου που είναι ο εργαζόμενος.
Για να είναι κυρίαρχος στον τόπο του ο κερκυραϊκός λαός και όχι οι μονοπωλιακοί όμιλοι".
Γενική Συνέλευση και στο βάθος κινητοποιήσεις;
Επιπρόσθετα ο κλάδος κατέρχεται σε έκτακτη γενική συνέλευση την Πέμπτη 3/7/2014 και ώρα 7 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο με θέματα :
1.Εκτίμηση της κατάστασης στα ξενοδοχεία.
2.Προκήρυξη απεργιακών και άλλων κινητοποιήσεων.
3.Επίδομα ανεργίας, Βαρέα και τοπική σύμβαση εργασίας.
Και επιστολή στους ξενοδόχους
Στις δ/νσεις των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων απέστειλαν επιστολή οι ξενοδοχοϋπάλληλοι ζητώντας εξοφλήσεις δεδουλευμένων, ασφάλιση και τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Αναλυτικά η επιστολή:
"Κύριοι,
Η εργοδοτική ασυδοσία στα ξενοδοχεία της Κέρκυρας έχει ξεπεράσει κάθε όριο , το ίδιο και η κερδοφορία . Η Κέρκυρα , το περιβάλλον της , η ομορφιά της , η φιλοξενία της , δεν ανήκουν σε μία χούφτα ξενοδόχους και τουρ οπερέιτορ που θησαυρίζουν σε βάρος μικρών επαγγελματιών και εργαζομένων . Η χούντα του all inclusive και του σφαγιασμού των εργατικών δικαιωμάτων , η ζούγκλα της ανταγωνιστικότητας, του σκλαβοπάζαρου , των αλλοδαπών, δεν είναι ανεκτά από τους κερκυραίους εργαζόμενους. Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε μέχρι τέλους. Γι αυτό σας καλούμε όπως μέχρι τις 3 Ιουλίου ημέρα της Γενικής Συνέλευσης και αποφάσεων των ξενοδοχοϋπαλλήλων να έχετε προχωρήσετε στις παρακάτω ενέργειες.
1.Να έχετε εξοφλήσει πλήρως όλα τα δεδουλευμένα μέχρι και τον Ιούνιο , τα επιδόματα ,καθώς και τοπικά επιδόματα (150 ευρώ) για το 2012 και το 2013.
2.Να έχετε καταθέσει στα γραφεία του Σωματείου μέχρι τις 3/7 / και ώρα 14.00 μ.μ. ακυρωμένες όλες τις ατομικές συμβάσεις που υποχρεώσατε τους εργαζόμενους (Έλληνες και ξένους) να σας υπογράψουν .
3.Να έχετε καταβάλλει όλες τις διαφορές που έχουν προκύψει από ατομικές συμβάσεις και να παραδώσετε στην προαναφερόμενη προθεσμία όλα τα σχετικά παραστατικά.
4.Να πάψουν οι πρακτικά ασκούμενοι να καταλαμβάνουν θέση εργασίας εργαζόμενου και να περιοριστείτε στην πρακτική τους άσκηση από επαγγελματίες.
5.Να έχετε προσλάβει το αναγκαίο προσωπικό ( με προτεραιότητα τους απολυμένους σας)για την κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας με βάση την σύνθεση προσωπικού που είχε καθορίσει ο ΕΟΤ για τα ξενία.
6.Να έχετε ασφαλίσει το σύνολο των εργαζομένων στο ξενοδοχείο και να εργάζονται όλοι αυστηρά 5θήμερο, 8ωρο.Να έχετε καταργήσει τα 4ωρα και τις ψευτοσυμβάσεις μερικής απασχόλησης και κάθε ελαστική μορφή απασχόλησης.
7.Να έχετε εντάξει όλους τους εργαζόμενους του ξενοδοχείου στις κατηγορίες της κλαδικής ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων και να ακυρώσετε κάθε σχέση εργασίας με εθνική - γενική, ή με τις μνημονιακές συμβάσεις , καταβάλλοντας τι διαφορές από την αρχή της σαιζόν.
8.Να εφαρμόσετε τα διαλείμματα με την σχετική προσφορά φαγητού και καφέ.
9.Να επαναφέρετε στην πρότερη κατάσταση όσους μισθούς μειώσατε αυθαίρετα φέτος σε σχέση με την περσινή χρονιά .
10. Να συμμορφώσετε όσους από τα στελέχη σας , κατόπιν εντολών ή από
υπερβάλλον ζήλο έχουν επιδείξει αντεργατική συμπεριφορά και πρακτική .
Από εσάς εξαρτάτε η αντιμετώπιση που θα έχετε από τους εργαζόμενους του κλάδου. Στο χέρι σας είναι να επιλέξετε πως θα κυλήσει η σαιζόν.
Το Δ/Σ των ξενοδοχοϋπαλλήλων είναι στην διάθεση σας για κάθε διευκρίνιση".

corfupress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου