Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Κυβέρνηση εξωτερικού και κυβέρνηση εσωτερικού



Την ώρα που υπουργοί και υφυπουργοί έχτιζαν με τα αντιμνημονιακά τους λόγια ανώγεια και κατώγεια, ο νέος υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης καθησύχαζε στο Eurogroup τους ομολόγους του στην ευρωζώνη ότι η πολιτική δεν πρόκειται να αλλάξει, αλλά αντίθετα θα επιταχυνθεί η υλοποίησή της. 
Έδωσε και χρονοδιαγράμματα για την εκπλήρωση των 12 προαπαιτούμενων προκειμένου να εκταμιευθούν δόσεις ύψους 2 δις. ευρώ και άκουσε από τον πρόεδρο του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ ότι υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις για να ξεκινήσει η συζήτηση σχετικά με την απομείωση του ελληνικού χρέους: Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος (έχει συμβεί), η εκπλήρωση των προαπαιτούμενων (δεν έχει συμβεί), η εκτίμηση ότι πρέπει να γίνει αυτό (εκκρεμεί).
Το μήνυμα που στέλνουν οι πιστωτές από τη στιγμή που διαπίστωσαν ότι η κυβέρνηση το γυρίζει στην επαναδιαπραγμάτευση, φραστικά για την ώρα, είναι ότι η συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ούτε ως προς το πότε θα γίνει αλλά ούτε και ως προς το αν θα γίνει. Οι δανειστές τραβούν χειρόφρενο και υιοθετούν τακτική βλέποντας και κάνοντας περιμένοντας από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ να εκπληρώσει τις μνημονιακές υποχρεώσεις και να δείξει μεταρρυθμιστική δυναμική, σύμφωνα με μια έκφραση που χρησιμοποιείται στις Βρυξέλλες.
Αλλά ποια κυβέρνηση; Η κυβέρνηση εξωτερικού που εκπροσωπείται από τον Γκ. Χαρδούβελη δεν έχει καμία σχέση με την κυβέρνηση εσωτερικού όπου εκφράζεται από τον Λοβέρδο, τον Ντινόπουλο, τον Γιακουμάτο. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος θα έχει σήμερα νέα σύσκεψη με τα κυβερνητικά στελέχη του κόμματός του για να τους εξηγήσει προφανώς ότι πρέπει να επιδειχθεί αυτοσυγκράτηση στην αντιροϊκανή τους έξαρση. Προφανώς και η Χ. Τρικούπη θέλει να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από το Μέγαρο Μαξίμου σε φιλολαϊκή ρητορεία, όμως από τη στιγμή που οι έξω στέλνουν τελεσίγραφα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ψάχνει να βρει τη χρυσή ισορροπία μεταξύ μνημονιακής συνέπειας και αντιμνημονιακής ατμόσφαιρας.
Μόλις σήμερα ο ΥΠΕΣ Αρ. Ντινόπουλος διαβεβαίωσε μέσω Σκαϊ τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία απόλυση στον τομέα ευθύνης του, γιατί κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το πρόγραμμα όπως υποστήριξε. Τότε πού θα γίνουν οι 7.000 απολύσεις που προβλέπονται μέχρι το τέλος του 2014. Κανένας υπουργός δεν εμφανίζεται πρόθυμος να "συμβάλει". Επομένως, μένει μόνος με τον ποσοτικό στόχο ο ΥΠΔΜ Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ακόμη δεν έχει αντιδράσει προσβλέποντας σε λύσεις κορυφής, δηλαδή σε μια συμφωνία Σαμαρά-Βενιζέλου που θα περάσει μετά και προς τα κάτω.
Οι Νεοδημοκράτες γκρινιάζουν ότι το ΠΑΣΟΚ διαλύει την κυβερνητική συνοχή με τις αντιμνημονιακές κορώνες των  κυβερνητικών στελεχών του. Στο ΠΑΣΟΚ λένε ότι η λαϊκή δεξιά πρωταγωνιστεί στο ξήλωμα του πουλόβερ, δηλαδή του προγράμματος προσαρμογής. Α. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος έδωσαν κάλυψη στον Γκ. Χαρδούβελη να αναλάβει δεσμεύσεις ενώπιον του Eurogroup. Αλλά όσα λένε εκτός συνόρων είναι διαφορετικά από αυτά που ακούγονται εντός συνόρων. Η διπλή ζωή της κυβέρνησης δεν γίνεται να έχει μεγάλη διάρκεια. Αντέχει-δεν αντέχει μέχρι το φθινόπωρο. Σύντομα τα πράγματα θα μπουν στη θέση τους και το πρόσωπο θα μείνει χωρίς τη μάσκα του.

TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου