Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Αλαλούμ με το πάρκινγκ της Πλατείας: Aνοιγοκλείνει αλλά τελικά έχει άδεια


pinakida parking

Απίστευτη περιπέτεια με τις αδειοδοτήσεις του πάρκινγκ της Πλατείας.
 Έχει άδεια από το ΚΑΣ και το Υπουργείο Πολιτισμού, τελικά, αλλά κλείνει με απόφαση της Αποκεντρωμένης. 
Παρέμβαση Γκερέκου, προσφυγή από το Δήμο.

Το πάρκινγκ της Πλατείας λειτουργεί ως τέτοιο από το 1989, οπότε η προ ενάμιση έτους (22/3/2013) ενημέρωση ότι στερούταν αδείας, ξένισε. Συγκεκριμένα η στέρηση αδειών του πάρκινγκ της Πλατείας ήρθε στο φως όταν συνδημότης προσέφυγε στην Αποκεντρωμένη, ζητώντας να ελεγχθεί η νομιμότητα ή μη λειτουργίας των σταθμών αυτοκινήτων στο Δήμο Κέρκυρας.
Όπως αποδείχθηκε τότε, τα πάρκινγκ δεν διέθεταν εξαρχής άδεια λειτουργίας, γεγονός που οδήγησε την Δ/νση Μεταφορών και Επικοινωνιών της ΠΕ Κέρκυρας στην έκδοση δύο αποφάσεων (η μια για το Δήμο Κέρκυρας και η άλλη για τον ΟΛΚΕ), οι οποίες ανέφεραν:
«Αποφασίζουμε:
1. Τη σφράγιση όλων των υπαίθριων σταθμών αυτοκινήτων (πάρκιν), που λειτουργούν στο Δήμο Κέρκυρας
2. Η σφράγιση των σταθμών θα γίνει μετά από ένα μήνα από της επίδοσης της παρούσας και σύμφωνα με τα οριζόμενα από την αριθμ. 29500/1984 Κοινή Απόφαση των Υπουργών Δημόσιας Τάξεως και Συγκοινωνιών.
3. Ο Δήμος Κέρκυρας και ο ΟΛΚΕ προς τους οποίο κοινοποιείται η παρούσα, υποχρεούνται όπως μέσα σε πέντε ημέρες από την ημέρα σφράγισης των εγκαταστάσεων να τοποθετήσουν μπροστά στην είσοδο πίνακα διαστάσεων 1,00 Χ 0,60μ. με την ένδειξη ΣΦΡΑΓΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Π.Ε. ΚΕΡΚΥΡΑΣ».
Και οι άδειες εκδόθηκαν...
Σε δηλώσεις του εκείνες της ημέρες, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιώργος Πανταζής είχε ενημερώσει ότι η δημοτική αρχή θα πράξει όσα χρειάζονται προκειμένου να εκδοθεί η άδεια λειτουργίας του πάρκινγκ.
Ως φαίνεται ο Δήμος Κέρκυρα έκανε ότι μπορούσε για να ξαναλειτουργήσει τα πάρκινγκ (ειδικά αυτό της Πλατείας), αφού τόσο το ΚΑΣ (κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο) όσο και το Υπουργείο Πολιτισμού, επί υπουργίας Τζαβάρα, αποφάσισαν ότι εκείνο της Πλατείας έχει προσωρινή άδεια λειτουργίας (έως ότου λειτουργήσει το πάρκινγκ του Σαρόκου!).
Μόνο που κανείς από την πλευρά Δήμου, Περιφέρειας ή Αποκεντρωμένης δεν ενημέρωσε για τις πολυπόθητες αδειοδοτήσεις με αποτέλεσμα να πιστεύει κανείς ότι είτε οι υπηρεσίες δεν συνεργάζονται, είτε οι αιρετοί....
Και η σφράγιση
Έτσι, η αντιπεριφέρεια Κέρκυρας, καλείται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση να σφραγίσει το χώρο, το οποίο και κάνει προ ολίγων ημερών, καθώς υπήρξαν και νέες προσφυγές από επαγγελματίες, οι οποίοι προσδοκούσαν τη λειτουργία του πάαρκινγκ μεν, χωρίς αντίτιμο δε.
Το έγγραφο της Αποκεντρωμένης προς τον αντιπεριφερειάρχη Χρήστο Σκούρτη ζητούσε: «Να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας εγκαταστάσεων υπαιθρίου σταθμού αυτοκινήτων, δημόσιας χρήσεως χωρητικότητας διακοσίων εβδομήντα θέσεων στάθμευσης, εκ των οποίων πέντε (5) θέσεις Α.Μ.Ε.Α, που βρίσκεται στην πλατεία Βίκτορος Δούσμανη (Κάτω Πλατεία) στην πόλη της Κέρκυρας, που η ίδια είχε χορηγήσει στις 07/08/2013 στον Δήμο».
Ο κ. Σκούρτης έκανε αυτό που προβλέπεται από το νόμο και απέστειλε τη σχετική απόφαση στο Δήμο και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου σφράγισαν το χώρο, αναρτώντας και τη σχετική πινακίδα.
Η παρέμβαση Γκερέκου
Κι ενώ όλα αυτά τα γραφικά λάμβαναν χώρα, έρχεται το δελτίο τύπου της υφυπουργού Πολιτισμού Άντζελας Γκερέκου, η οποία ενημερώνει ότι:
"Σχετικά με δημοσιεύματα στον κερκυραϊκό Τύπο για τη σφράγιση του χώρου στάθμευσης στην Κάτω Πλατεία Κέρκυρας διευκρινίζεται το εξής:
Στην αιτιολόγηση που φέρεται να παραθέτει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση σε επιστολή της προς τον Αντιπεριφερειάρχη Κερκύρας αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι η άδεια που δόθηκε με θετική γνωμάτευση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου είναι προσωρινή, επομένως απαιτείται απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού για την έγκριση της άδειας λειτουργίας του χώρου στάθμευσης.
Εντούτοις, με Υπουργική Απόφαση που υπεγράφη στις 17 Ιουνίου 2013 από τον τότε Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Κ. Τζαβάρα, έχει εγκριθεί η προσωρινή λειτουργία του υπαίθριου χώρου στάθμευσης στην Κάτω Πλατεία «προκειμένου να αντιμετωπιστεί το οξύτατο πρόβλημα στάθμευσης εντός της Παλαιάς Πόλης, μέχρι τη δημιουργία του υπόγειου χώρου στάθμευσης στην Πλατεία Γ. Θεοτόκη (Σαρόκο)» και την εκπόνησης μελέτης για «τη συνολική αντιμετώπιση των θεμάτων κυκλοφορίας και στάθμευσης», όπως αυτή προβλέπεται από τη Σύνοψη και Εξειδίκευση του Σχεδίου Διαχείρισης της Παλαιάς Πόλης της Κέρκυρας.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η έγκριση, από το Υπουργείο Πολιτισμού, της λειτουργίας του χώρου στάθμευσης εξακολουθεί να ισχύει".
Όλα καλά κι όλα ωραία....
Ερωτήματα πολλά: Η Αποκεντρωμένη δεν γνώριζε ότι υπήρχε υπουργική απόφαση για αδειοδότηση του χώρου; Αφού δεν γνώριζε δεν έπρεπε να ρωτήσει το Δήμο, ως τον άμεσα αρμόδιο; Ο Δήμος, έστω κι αν δεν ρωτήθηκε, δεν έπρεπε να προβεί αμέσως σε προσκόμιση των σχετικών αδειοδοτήσεων για να αποφευχθούν όσα ακολούθησαν;
Αυτά για αρχή, με το βλέμα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας και την ρητή δέσμευση της δημοτικής αρχής ότι ετοιμάζεται να προσφύγει κατά της σχετικής απόφασης.
Χωρίς βέβαια, να διαφεύγει της προσοχής μας η στάση κάποιων επαγγελματιών της περιοχής της Πλατείας, που θεωρούν ότι η πόλη πρέπει να υπηρετεί μόνο τα δικά τους, πολιτικά και οικονομικά, συμφέροντα...

corfupress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου