Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Μεταξύ Μπαλτάκου και Σόιμπλε



Ο ανασχηματισμός δεν είναι η μοναδική δύσκολη άσκηση για το Μέγαρο Μαξίμου. Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος αφορά την αναγκαστική απότομη προσγείωση στη σκληρή οικονομική πραγματικότητα. Οικεραυνοί Σόιμπλε που επανέφερε την καταραμένη Grexit διαλύοντας τη ροζ εικόνα την οποία κατασκευάζει η κυβέρνηση για το ελληνικό ευρωπαϊκό παρόν και μέλλον έφεραν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την κυβέρνηση.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε νέο πακέτο ύψους 10 δισ ευρώ, συνδέοντας τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων με την παραμονή της χώρας μας στην ευρωζώνη. Το Υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι αυτό το θέμα έχει κλείσει, αλλά είναι προφανές ότι, επειδή και το διπλωματικό το τανγκό θέλει δύο, ότι το Βερολίνο αποφάσισε να θυμίσει στην κυβέρνηση ότι "μια φορά μερκελιστής, πάντα μερκελιστής". Με άλλα λόγια, η γερμανική κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να βάλει φρένο στην κυβερνητική υποσχεσιολογία για μείωση φόρων και χαλάρωση της θηλειάς του μνημονίου.
Η εξέλιξη αυτή ανατρέπει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Αν εταίροι και πιστωτές δεν κάνουν τα στραβά μάτια προκειμένου να μην ισχυροποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και να στηριχθεί η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, τότε στο Μέγαρο Μαξίμου και τη Χαριλάου Τρικούπη δεν έχουν κάποια άλλη ιδέα. Από την παρούσα Βουλή δεν περνάνε νέα μέτρα, ενώ όπως όλα δείχνουν δεν θα περάσουν ακόμη και αν διευρυνθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ποιος βουλευτής θα εκτεθεί με τέτοιο τρόπο εν αναμονή εθνικών εκλογών μέσα στο 2014, το αργότερο στις αρχές του 2015 με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας;
Το σταυρόλεξο του ανασχηματισμού
Η αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος θεωρείται θέμα λίγων ημερών και η γκρίνια έχει αρχίσει ήδη. Ο Άδωνις Γεωργιάδης, που ακούγεται ότι θα μετακινηθεί από το Υπ. Υγείας, είπε το πρωί στο Mega ότι «είναι περίεργη στιγμή ανακοίνωσης του ανασχηματισμού» αφήνοντας αιχμές εναντίον του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος τον προανήγγειλε. «Αφήστε τον πρωθυπουργό να κάνει τη δουλειά του και να είστε βέβαιοι ότι δεν δίνει σε κανέναν πληροφορίες... Είναι λίγο κουτσομπολιό όλα αυτά... Πλάκα έχει το θέμα», ανέφερε διακωμωδώντας τη σεναριολογία που κυριαρχεί στο πολιτικό ρεπορτάζ. Από την πλευρά του ο Αρης Σπηλιωτόπουλος εμφανίστηκε μέσω SKAI για να θυμίσει την παρουσία του την ώρα που εκφράζονται αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ για το ενδεχόμενο να αξιοποιηθούν σε κυβερνητικές θέσεις αποτυχόντες των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Το σταυρόλεξο είναι δύσκολο για τους Αντώνη Σαμαράκαι Ευ. Βενιζέλο που θέλουν να κλείσουν ταυτόχρονα το θέμα της Τράπεζας της Ελλάδος και του Επιτρόπου χωρίς να δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα επιχειρήσουν να λύσουν.
Στο μεταξύ οι υπουργοί κατεβάζουν τα καλοκαιρινά τους ρούχα και περιμένουν το τηλεφώνημα από το Μέγαρο Μαξίμου. Η κυβερνητική παράλυση δεν επιτρέπει άλλη καθυστέρηση, με αποτέλεσμα οι ανακοινώσεις να αναμένονται μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Δεξιά της δεξιάς
«Η ΝΔ οφείλει, χωρίς αδικαιολόγητες ενοχές, να πάψει να μαλώνει με τον εαυτό της και να επαναφέρει κάτω από τις σημαίες της όλο το εύρος των ψηφοφόρων της, επαναπατρίζοντας τους, με πολιτικές που απαντούν πειστικά και πρακτικά στις αιτίες της οργής και της απογοήτευσης τους. Αλλιώς όλοι θα βλέπουμε την επιρροή της Χρυσής Αυγής να διευρύνεται, με ό,τι αυτό σημαίνει...»: Ο Φαήλος Κρανδιώτης με άρθρο του στη "Δημοκρατία" διατύπωσε με άλλο τρόπο τη θεωρία Μπαλτάκου για απεγκλωβισμό των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής.
Και είναι μια θεωρία, το άνοιγμα της ΝΔ προς τα δεξιά της, που συζητείται όλο και πιο ζωηρά στο εσωτερικό του κόμματος του Α. Σαμαρά. Η επανεμφάνιση του πρώην γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, μέσω του Βήματος της Κυριακής, ήταν ένα σαφές προμήνυμα ότι οι πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση θα ενταχθούν.
Ο κ. Τάκης Μπαλτάκος μίλησε για νέες Βάρκιζες και για το 16,5% που βρίσκεται δεξιά της ΝΔ και την περιμένει χωρίς ίχνος αυτοκριτικής για τις σχέσεις του με τη Χρυσή Αυγή που αποκαλύφθηκαν και χωρίς καμία διάθεση να αναθεωρήσει την άποψή του ότι η ΝΔ πρέπει να "χαϊδέψει" τους Χρυσαυγίτες. Παρόλο που η λογική λέει πως η πραγματική δεξαμενή για την προσέλκυση ψηφοφόρων βρίσκεται στο κέντρο, που δεν καλύπτεται με το 15% το οποίο πήραν αθροιστικά Ελιά, Ποτάμι και ΔΗΜΑΡ στις ευρωεκλογές, οι υποστηρικτές της επανένωσης της όλης δεξιάς δείχνουν αποφασισμένοι να ασκήσουν κάθε δυνατή πίεση, ενώ οι υπέρμαχοι της κατάληψης του μεσαίου χώρου, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, είναι σχετικά αποδυναμωμένοι.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου