Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Είμαστε όλοι... καθαρίστριες



του Σταύρου Καπάκου
Αν πιστέψουμε τα ρεπορτάζ των συναδέλφων που ασχολούνται με την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός αναζητά πρόσωπα που να δείχνουν ότι καταλαβαίνουν τα προβλήματα του κόσμου και τις μεγάλες θυσίες στις οποίες έχουν υποβληθεί οι πολίτες. Θέλει -λένε τα ρεπορτάζ- να δοθεί η εντύπωση για "διόρθωση αδικιών", ότι κάτι αλλάζει με τον ανασχηματισμό. Αμ δε...
Οι πολιτικές των Μνημονίων, που εφαρμόζονται με πρωτοφανή ένταση στη χώρα μας, προκαλούν κατακλυσμιαίες επιπτώσεις στην κοινωνία, που συνθλίβεται από τη μαζική ανεργία, την άδικη φορολογική επιβάρυνση, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, την αβεβαιότητα για το σήμερα και το αύριο. Η πολιτική αυτή είναι έτσι κι αλλιώς ακραία και ανάλγητη. Τα στοιχεία της ανθρωπιστικής κρίσης που πλήττει τη χώρα μας είναι πραγματικά εφιαλτικά. Υπάρχει όμως ένα επιπλέον στοιχείο που δείχνει πόσο ανελέητη είναι αυτή η πολιτική. Αυτό το στοιχείο είναι η πρωτοφανής επίθεση εναντίον των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, όπως οι καθαρίστριες.
Το κοινωνικό πρόσωπο μιας εξουσίας κρίνεται πρωτίστως από τη συμπεριφορά στις αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Η πέρα από κάθε ανθρώπινο όριο κυβερνητική επίθεση εναντίον των καθαριστριών δείχνει ότι οι κυβερνώντες δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα. Γιατί δεν μπορεί να εντάσσεται στα ανθρώπινα μέτρα μια τόσο εχθρική συμπεριφορά, ιδιαίτερα μετά την απόφαση της Δικαιοσύνης, η οποία ουσιαστικά δικαιώνει τον συγκινητικό αγώνα που δίνουν οι γυναίκες αυτές από τη στιγμή που το υπουργείο Οικονομικών και η τρόικα τις πέταξαν στον δρόμο. (σ.σ.: Μερικές φορές έχει μεγάλη αξία, που επιβεβαιώνεται, η φράση: "Κι όμως υπάρχουν δικαστές στο Βερολίνο", που κατά την παράδοση φέρεται ότι εκστόμισε ένας αδύναμος χωρικός προς τον Γερμανό ηγεμόνα όταν δικαιώθηκε τελικά από τη Δικαιοσύνη για τις αυθαιρεσίες του γαλαζοαίματου).
Η πολιτική των Μνημονίων είναι σκληρή για τους περισσότερους συνανθρώπους μας, είναι όμως σκληρή πέρα από κάθε όριο απέναντι σε ορισμένες αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Οι καθαρίστριες, με τον αγώνα τους, δείχνουν πόση δύναμη, πόση ψυχή έχουν μέσα τους. Ποιος μπορεί να μην συγκινηθεί από αυτόν τον αγώνα και να μην διακινδυνεύσει να χαρακτηριστεί... στουρνάρας.

avgi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου