Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Η ΝΕΡΙΤ απέναντι στην κοινωνία


Η ΝΕΡΙΤ απέναντι στην κοινωνία

της Αγγελικής Νταρζάνου
Μια σκιά της παλιάς ΕΡΤ, ονόματι ΝΕΡΙΤ, λειτουργεί εδώ και έναν μήνα στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής και εκπέμπει ένα στοιχειώδες ψυχαγωγικό πρόγραμμα και ένα ultraφιλοκυβερνητικό ενημερωτικό πρόγραμμα. 
Η κυβέρνηση με την επιβολή του λουκέτου πριν από έναν χρόνο αποφάσισε να ξεκινήσει με «λευκή σελίδα» τη νέα δημόσια τηλεόραση, όμως δεν ήξερε πώς θα τη γεμίσει. Παρά τις προσπάθειες, η ΝΕΡΙΤ παραμένει «μόρφωμα» και δεν πλησιάζει καν τις απαιτήσεις και τον ρόλο που οφείλει να εκπληρώνει μια δημόσια τηλεόραση χώρας της Ε.Ε.
Οι λόγοι είναι πολλοί. Είναι λόγοι πολιτικοί, κυρίως, που σχετίζονται με την αποδοχή της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και λόγοι οργάνωσης και διοίκησης της ΝΕΡΙΤ.
* Η ΝΕΡΙΤ δεν έχει τη συναίνεση του πολιτικού συστήματος. Ο τρόπος με τον οποίο έκλεισε η ΕΡΤ προκάλεσε την αντίδραση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, περιλαμβανομένης και της τότε κυβερνητικής ΔΗΜ.ΑΡ. Οι αντιδράσεις των εργαζομένων της ΕΡΤ πέρυσι όλο το καλοκαίρι συγκίνησαν την ελληνική κοινωνία, ενώ στη συνέχεια η λειτουργία της ERTopen, έδωσε μικρόφωνο και φωνή σε κοινωνικές ομάδες και αυτοδιαχειριζόμενα εγχειρήματα, που ποτέ δεν είχαν στο παρελθόν, με αποτέλεσμα η ERTopen σε αντίθεση με τη ΔΤ και στη συνέχεια με τη ΝΕΡΙΤ, να δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς με τη βάση των εργαζομένων και της κοινωνίας. Η αντίσταση των εργαζομένων της ΕΡΤ κατόρθωσε να παρατείνει το εμπάργκο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝ.ΕΛΛ. και του ΚΚΕ, μέχρι σήμερα, ενώ και οι δημοσιογραφικές ενώσεις (ΕΣΗΕΑ, ΠΟΕΣΥ) δεν αναγνωρίζουν τη ΝΕΡΙΤ.
Ο σφικτός κυβερνητικός εναγκαλισμός της ΝΕΡΙΤ, που διατρέχει καθέτως το ενημερωτικό αλλά και το ψυχαγωγικό της πρόγραμμα, λίγες φορές εμφανίζεται τόσο καθαρά όσο την περασμένη Τετάρτη. Το "σούπερ" στην οθόνη... «Καθαρίστριες κινήθηκαν κατά των ΜΑΤ» θα μπορούσε να έχει προσφέρει στιγμές άφθονου γέλιου, εάν δεν επρόκειτο για μια προσωπική και οικογενειακή τραγωδία που βιώνουν 500 γυναίκες στην πιο χαμηλή κλίμακα απολαβών. Η ΝΕΡΙΤ στη "συμπλοκή" δεν είδε ούτε τη σιδηρογροθιά του ΜΑΤατζή (η σιδερογροθιά δεν περιλαμβάνεται στον εξοπλισμό των ΜΑΤ, εξ ου και η παραπομπή του σε διαθεσιμότητα έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα), ούτε είδε το χτύπημα από πίσω στο κεφάλι της καθαρίστριας, ούτε τη φωτορεπόρτερ Τατιάνα Μπόλαρη να διακομίζεται στο νοσοκομείο από χτύπημα των ΜΑΤ. Είδε όμως... ποντικό να κινείται εναντίον ελέφαντα!
* Η ΝΕΡΙΤ δεν έχει πρόγραμμα. Συνεχίζει να προβάλλει το στοιχειώδες και συχνά απαράδεκτο πρόγραμμα της ΔΤ, με πολλές ξένες σειρές και ταινίες, επαναλήψεις και με κάποια νέα προγράμματα, τα οποία συνήθως προβάλλουν σε τι παράδεισο ζούμε. Χαρακτηριστικό είναι ότι για τις περιγραφές των αγώνων του Μουντιάλ δεν αξιοποιούνται εργαζόμενοι από το αθλητικό τμήμα της ΝΕΡΙΤ, αλλά αθλητικογράφοι από άλλα κανάλια και τον ΟΤΕ TV, που "νοικιάζονται" έναντι μουντιαλικού προγράμματος που παραχωρεί η ΝΕΡΙΤ. Το αθλητικό τμήμα της ΝΕΡΙΤ γίνεται έτσι βοηθητικό προσωπικό ακόμα και συνταξιούχων αθλητικογράφων.
Μιλώντας με αριθμούς: Με την κατάργηση της ΕΡΤ, πριν από έναν χρόνο, καταργήθηκαν τρία τηλεοπτικά προγράμματα και ένα δορυφορικό, οκτώ ραδιοφωνικοί σταθμοί και δεκαεννέα περιφερειακοί, μία ιστοσελίδα στο Ίντερνετ, ένα τηλεοπτικό περιοδικό, ορχήστρες, χορωδίες. Στη θέση τους εκπέμπει σήμερα ενάμισι τηλεοπτικό κανάλι, δύο ραδιοφωνικοί σταθμοί, μία ιστοσελίδα και βρίσκεται υπό σύσταση μία ορχήστρα.
* Η ΝΕΡΙΤ δεν έχει προσωπικό. Συνεχίζει να απασχολεί περί τους 600 εργαζόμενους που είχαν προσληφθεί με πλήρη αδιαφάνεια στη ΔΤ, με ανανεούμενες δίμηνες συμβάσεις έργου -με ειδική τροπολογία νόμου. Οι εργαζόμενοι της ΝΕΡΙΤ είναι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών και όχι της ΝΕΡΙΤ.
Ο διαγωνισμός για τις προσλήψεις έχει ξεκινήσει από τις αρχές του έτους, όμως δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, ούτε για τους μέσω ΑΣΕΠ ούτε για τους εκτός ΑΣΕΠ, δημοσιογράφους και καλλιτεχνικές ειδικότητες. Όπως φαίνεται, με τον διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ δεν έχουν δημιουργηθεί προβλήματα, όμως για τους εκτός ΑΣΕΠ πολλά είναι τα παρατράγουδα με μαϊμού πιστοποιητικά γλωσσομάθειας, λόγος για τον οποίο έχει διαταχθεί προκαταρκτική έρευνα από την Εισαγγελία Αθηνών. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει η δεύτερη από τις τρεις φάσεις του διαγωνισμού, η προσωπική συνέντευξη, αφού πρώτα ολοκληρωθεί ο έλεγχος των 1.000 ενστάσεων που έχουν κατατεθεί.
Εν τω μεταξύ η δυσαρέσκεια και η ανησυχία μεταξύ των εργαζομένων της ΝΕΡΙΤ αυξάνεται όσο γίνεται αντιληπτό ότι οι εργαζόμενοι εκεί είναι «μιας χρήσεως» και θα εκπαραθυρωθούν σύντομα, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία των νέων προσλήψεων και το προσωπικό αορίστου χρόνου δεν θα ξεπερνά τα 619 άτομα, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο.
* Η ΝΕΡΙΤ δεν έχει περιουσία. Μόνο προς χρήση και εκμετάλλευση -και όχι με κυριότητα- της παραχωρήθηκε το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή. Από την τεράστια ακίνητη περιουσία της ΕΡΤ σε όλη την Ελλάδα, της παραχωρήθηκαν: α) το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, ακίνητα και κινητά στοιχεία, β) το ακίνητο στον Δήμο Ιλίου, μια αποθήκη σήμερα αρχειακού υλικού μεγάλης αξίας, κατά κυριότητα, και γ) 45 κέντρα εκπομπής στα βουνά όλης της Ελλάδας, με τον εξοπλισμό και την υποδομή τους, από τα 150 σε όλη τη χώρα.
Το μεγαλύτερο μέρος της τεράστιας περιουσίας της ΕΡΤ, από το ακίνητο στη Μουρούζη μέχρι τα ακίνητα στη Θεσσαλονίκη και όλα τα ακίνητα που στεγάζουν τους 19 περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΑ, παραμένουν στο Ελληνικό Δημόσιο. Στη συντριπτική τους πλειονότητα τα ακίνητα της ΕΡΤ βρίσκονται προς αξιοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ, πλην του μεγάλου οικοπέδου της ΕΡΤ στην Περαία της Θεσσαλονίκης, 800 στρεμμάτων, το οποίο ανήκει στην κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ.
Παρά το φτωχό πρόγραμμα, τη λειτουργία με το ένα τέταρτο των εργαζομένων και με χαμηλούς μισθούς, παρά τη συνολική αμφισβήτησή της από την ελληνική κοινωνία, η ΝΕΡΙΤ τροφοδοτείται από την ελληνική κοινωνία, που καταβάλλει και πάλι ανταποδοτικό τέλος μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ύψους 3 ευρώ τον μήνα, έναντι 4,25 ευρώ επί ΕΡΤ.
Το συνολικό κόστος του λουκέτου στον προϋπολογισμό παραμένει ακόμη μυστήριο, καθώς δεν έχει δοθεί κανένα στοιχείο για την οικονομική εκκαθάριση της ΕΡΤ, η οποία με τροπολογία νόμου μπορεί να κρατήσει μέχρι και τέσσερα χρόνια συνολικά. Επίσης άγνωστο παραμένει πόσο κόστισε στον ελληνικό λαό η ΔΤ.
avgi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου