Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

"Ρεβανσισμός προς την εκλογικά απείθαρχη Κερκυραϊκή και Επτανησιακή κοινωνία"


PSIXIATREIO KERKYRAS1

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΤΟΥ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΟΥ ΣΤΟ ΤΑΙΠΕΔ

Τ Α Ι Π Ε Δ : « χ έ ρ ι » σ τ ο Ψ υ χ ι α τ ρ ε ί ο , έ ξ ω σ η σ τ ο Ι ό ν ι ο Π α ν ε π ι σ τ ή μ ι ο
ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ 150 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ… ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ;
Απολύτως εκθέτει και τους τελευταίους εναπομείναντες θιασώτες του εκποιητικού οίστρου των κυβερνώντων η αιφνιδιαστική απόδοση στον διαβόητο «θεσμικό καννίβαλο» ΤΑΙΠΕΔ του συγκροτήματος του Ψυχιατρείου στην πόλη της Κέρκυρας. Η ενέργεια αυτή θέτει σε ορίζοντα αβεβαιότητας το Ιόνιο Πανεπιστήμιο (το ήμισυ του οποίου στεγάζεται στα εν λόγω κτήρια). Αφήνει δε γεύση… ρεβανσισμού προς την εκλογικά απείθαρχη Κερκυραϊκή και Επτανησιακή κοινωνία, λίγες μέρες μετά τις τριπλές εκλογές!
Η κυριότητα του Δημοσίου στο συγκρότημα του Ψυχιατρείου δεν μπορεί (και αν δεχτούμε την αμφιλεγόμενη θεωρία περί «ιδιωτικής» περιουσίας του Δημοσίου) να θεωρηθεί δικαίωμα «ιδιωτικό». Το Δημόσιο Φρενοκομείο ιδρύθηκε το 1838 στο φρούριο Σαν Ρόκκο, σε αμυντικά κτισμάτων κατασκευασμένα σε έδαφος που αποκτημένο από ασκούντες την κυριαρχία ή/και στρατιωτική προστασία (Βενετία, Βρεταννία), επομένως σε έδαφος κατ’ εξοχήν δημόσιο. Η αρμοδιότητα της (Επιτροπής) «Εγχωρίου (ή: Επιχωρίου) Περιουσίας» της Κέρκυρας, που συνέστησε το διάδοχο του Ιονίου, από το 1864, ενιαίο Ελληνικό Κράτος για τη διαχείριση της κατά νήσο δημόσιας περιουσίας, συνιστά σοβαρή ένδειξη. Επειδή το δικαίωμα είναι δημόσιο η απόδοσή του σε «ταμείο» διαχείρισης «ιδιωτικής» περιουσίας του Δημοσίου κρίνεται άκυρη και ανυπόστατη.
Όχι αμελητέο σημείο, είναι ότι απαλλοτριώνεται ο πυρήνας της περιουσίας του Ψυχιατρείου, και καταργείται έτσι ο κύριος πόρος μιας κοινωνικής δομής με ιστορία 175 χρόνων…
Αμεσότερο ζήτημα γεννά η προοπτική «έξωσης» τριών τμημάτων του Ιονίου Πανεπιστημίου, εγκατεστημένων στο συγκρότημα. Πλήγμα που επιχειρείται ένα 15ήμερο μετά τον εορτασμό των 150 χρόνων της Ένωσης Επτανήσου και Ελλάδας – παραπέμπει όμως περισσότερο σε μια επετειακή αναφορά στον επονείδιστο Νόμο ΡΗ’ του 1865 που κατάργησε την Ιόνιο Ακαδημία και την Παιδεία στην Επτάνησο γενικότερα…
Η εξέλιξη αναδεικνύει και διαχρονικές ευθύνες των διοικούντων, τις τελευταίες δεκαετίες, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, για τη στρατηγική επιλογή (τους) να μην ανασυστήσουν τα κτήρια του Παλαιού Φρουρίου που έχουν αποδοθεί σ’αυτό με την ανασύστασή του τη δεκαετία του 1980. Αφήνοντας εν τέλει (ή επίτηδες;) έκθετο και το ίδιο το Παλαιό Φρούριο, που «αναξιοποίητο» αναμένει την αξιοποιητική επέλαση των κρατούντων…
Για το Διοικητικό Συμβούλιο,
ο πρόεδρος                                     η γραμματέας,
Αριστοτέλης Κοσκινάς                  Βούλα Μπούκα
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου