Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019

Ελλάς, Ελλήνων... «Χριστιανοταλιμπάν»


Μια ακόμη, ατιμωτική για τη χώρα, καταδίκη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ήρθε να υπενθυμίσει πόσο προβληματικές είναι οι αναχρονιστικές αντιλήψεις και πρακτικές θεσμών που επηρεάζουν την έννομη τάξη στη χώρα και πλήττουν αυτονόητα ατομικά δικαιώματα.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κρίνοντας, μετά από προσφυγή γονέων, τον τρόπο απαλλαγής των μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών διαπιστώνει κατάφωρη παραβίαση βασικών άρθρων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Όπως διαπίστωσε μαθητές και γονείς υποχρεώνονται να αποκαλύπτουν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, επικαλούμενοι διαφοροποίηση από την επικρατούσα θρησκεία, προκειμένου να απαλλαγούν.
Δεν χρειάζεται να διαθέτει κάποιος νομικές γνώσεις για να αντιληφθεί πόσο μακριά από τον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό είναι η υποχρέωση πολιτών να αποκαλύψουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα για μια διαδικασία που θα έπρεπε να είναι αυτόματη. Πλην όμως αυτή η αντιδραστική τακτική, με την ανοχή της θεσμικής πολιτείας, μαρτυρά τον τρόπο που η Εκκλησία παρεμβαίνει στην εκπαιδευτική διαδικασία. Και μάλιστα προσκολλημένη σε ένα μάθημα που διδάσκεται με τρόπο αντιπαιδαγωγικό - με την ευλογία της ελληνικής Δικαιοσύνης και αναπαράγει απαρχαιωμένες αντιλήψεις για την ανάπτυξη θρησκευτικής συνείδησης.
Επιδίωξη της Εκκλησίας, που βρίσκεται πίσω από τις μεθοδεύσεις, είναι να διαιωνίζει τον παρεμβατικό της ρόλο σε όλες τις πτυχές του δημόσιου βίου, ως θεσμική επιβίωση ενός θεοκρατικού μεσαίωνα, σε πείσμα των αυτονόητων μεταρρυθμίσεων που επιχείρησαν να αμφισβητήσουν τη δεσπόζουσα θέση της στην κοινωνία και την επιβολή της στην πολιτική τάξη. 
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπενθυμίζει διαρκώς ότι υποθέσεις όπως αυτή αποτελούν «γραμμάτια» πολιτικών και υπερσυντηρητικών κύκλων που επηρεάζουν πολιτειακούς θεσμούς και εκθέτουν τη χώρα διεθνώς. Όμως είναι και ένα μήνυμα για την κυβέρνηση και τη σημερινή Υπουργό Παιδείας, η οποία εμφανίζεται πιο συντηρητική και από τους πλέον σκοταδιστικούς κύκλους, που επιδιώκουν τη χειραγώγηση της κοινωνίας μέσω της θρησκείας.
Η Παιδεία, άλλωστε, είναι η πλέον χτυπητή από τις κραυγαλέες και ανορθολογικές παρεμβάσεις που πλήττουν τον κοσμικό χαρακτήρα τους κράτους, αναγκάζοντας το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να επιλαμβάνεται θεμάτων που θεωρούνται λυμένα στη Δύση, δεκαετίες πριν.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου