Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019

Πράγματι, η Χούντα δεν τελείωσε το '73


του Νίκου Τσαγκρή
"Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία / H Χούντα δεν τελείωσε το ΄73", φώναζαν οι φοιτητές της ΑΣΟΕΕ την ώρα που τα πάνοπλα    όργανα των δυνάμεων καταστολής της κυβέρνησης Μητσοτάκη εισέβαλαν στον πανεπιστημιακό χώρο, εν μέσω μιας εκκωφαντικής ομοβροντίας χειροβομβίδων κρότου / λάμψης, και μιας δηλητηριώδους συστοιχίας δακρυγόνων ψεκασμών…
Είδα μια φοιτήτρια να πέφτει στα χέρια ενός αρπακτικού των ΜΑΤ. Βρισκόταν στην πρώτη γραμμή του μπλοκ των φοιτητών καθώς δέχτηκε έκπληκτη, με ένα επιφώνημα ντροπής, την ασπιδοφόρο «γροθιά» του κατά πρόσωπο. Ακολούθως,  αντιμετώπισε με ολύμπια ψυχραιμία το επαναλαμβανόμενο βάναυσο σπρώξιμο μετά κλοτσοπατινάδας του «οργάνου» της τάξεως∙ που συνέχισε να κλωτσάει ακόμα και όταν η φοιτήτρια κατέρρευσε, κορμί κείμενο  επί της ασφάλτου της οδού Πατησίων… 
Είδα από τη μια τη βαρβαρότητα, τον πρωτογονισμό. Κι από την άλλη τον πολιτισμό, την κουλτούρα. Από τη μια τη Δημοκρατία κι απ’ την άλλη το φασισμό: «Η επιβολή του νόμου εμπεριέχει στοιχεία αναγκαστικότητας – το λέω γλυκά. Το ξύλο είναι στοιχείο αναγκαστικότητας… Η άσκηση νόμιμης βίας είναι αυτό που κάνει η Αστυνομία. Φυσικά θα συνεχίσουμε»…Τάδε έφη κυβερνητικός αξιωματούχος τις, αιτιολογών την εντυπωσιακή επίδειξη αστυνομικής βίας των ημερών.
Σαράντα έξι χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου,το κράτος της δεξιάς,του αυταρχισμού,του φόβου,είναι ακόμα εδώ
Καλά καταλάβατε: ούτε ο Γεωργαλάς της χούντας, ούτε ο Μιχαλολιάκος της «Χρυσής Αυγής»… Ο Μάκης Βορίδης, υπουργός Aγροτικής Ανάπτυξης της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ήταν… μιας δημοκρατικής, υποτίθεται, κυβέρνησης.
«Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία / H Χούντα δεν τελείωσε το ΄73», φώναζαν οι φοιτητές της ΑΣΟΕΕ αντιδρώντας στην επίδειξη αστυνομικής βίας του ανασυντασσόμενου, μετά την τετραετή  δημοκρατική παρένθεση ΣΥΡΙΖΑ, αστυνομικού κράτους της δεξιάς. Και δεν είχαν άδικο: ουκ ολίγα περιστατικά αστυνομικής βαρβαρότητας που εξελίχθηκαν στον ίδιο χρόνο με την εισβολή των ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ, θύμισαν – ή και υπερέβησαν – τις ασφαλίτικες μεθόδους της χούντας των συνταγματαρχών:
  • Η  νυχτερινή έφοδος ένοπλων μπάτσων σε νεανικό χώρο διασκέδασης στο Γκάζι (300 θαμώνες γονατιστοί επ’  αόριστον, με τα χέρια στο κεφάλι, να υποθέτουν ότι υφίστανται τρομοκρατική επίθεση τύπου Μπατακλάν ή ληστεία τύπου Casa de Papel) υπερβαίνει σαφώς τις χουντικές μεθόδους αστυνόμευσης
  • Η σύλληψη και ο βασανισμός του Λάμπρου Γούλα, στο περιθώριο μιας ασφαλίτικης μπούκας (χωρίς ένταλμα, χωρίς εισαγγελέα) σε «καφέ» των Εξαρχείων: «Σ’ όλη τη διαδρομή με χτυπούσαν, έχασα το μέτρημα, μου κοπάναγαν το κεφάλι στον τοίχο… Ένας από αυτούς έδωσε εντολή να με γδύσουν…  Με πέταγαν γυμνό στον τοίχο  ουρλιάζοντας…».
  • Η μεταμεσονύκτια ενέδρα στον φοιτητή Γ.Π. έξω από το σπίτι του στο Χαλάνδρι, ο προπηλακισμός, η σύλληψη και η παραπομπή του σε δίκη, «επειδή τον… είδαν στην ΑΣΟΕΕ». Που, προσωπικά, μου θύμισε τη μεταμεσονύκτια έφοδο ενόπλων ανδρών της χούντας του Ιωαννίδη στο σπίτι μου (την επομένη της 17ης Νοέμβρη 1973), τη βίαιη σύλληψή και κράτησή μου (με όλες τις… αυτονόητες συνέπειες) επ’ αόριστον στην Ασφάλεια, «επειδή με… είδαν  στο Πολυτεχνείο».

Επέτειος του Πολυτεχνείου σήμερα, 47 χρόνια μετά την (απελευθερωτική μεν, αιματοβαμμένη δε) εξέγερση κατά της χούντας των συνταγματαρχών, και το κράτος της δεξιάς, του αυταρχισμού και του φόβου επανήλθε, είναι ακόμα εδώ. Mε τρόπο που μας επιτρέπει (μας υποχρεώνει, αν θέλετε) να φωνάξουμε μαζί με τους φοιτητές: «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία / Η Χούντα δεν τελείωσε το ΄73».
Το επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά: υποτίθεται ότι η Αστυνομία είναι ένας μηχανισμός κατά του κακού, αλλά δεν είναι παρά ένας μηχανισμός στην υπηρεσία του κράτους. Το πρόβλημα είναι ότι η φύση του κακού επαφίεται στην πολιτική φιλοσοφία της εκάστοτε κρατικής – κυβερνητικής εξουσίας, στη διάθεση της οποίας επαφίεται και η χρήση του «μηχανισμού κατά του κακού», της αστυνομίας!
Στην περίπτωσή μας, μετά την τετραετή ήπια χρήση του από την κυβέρνηση Τσίπρα, ο «μηχανισμός κατά του κακού» αφέθηκε στη διάθεση και τη χρήση (διάβαζε κατάχρηση) της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Ακόμα χειρότερα, στη φύση του κακού όπως το αντιλαμβάνεται το… επιτελικό  κράτος Μητσοτάκη, όπως το ορίζει η ακροδεξιά πτέρυγα (Βορίδης, Άδωνης & Σία) του κόμματός του, όπου το εντοπίζει ο υπουργός… Σωφρονισμού του Πολίτη Χρυσοχοϊδης και οι στρατηγοί του: στο πανεπιστημιακό άσυλο και την ΑΣΟΕΕ, στα Εξάρχεια και τους Εξαρχιώτες, στις «καταλήψεις» στέγασης προσφύγων, στις προβολές… ακατάλληλων ταινιών τύπου Joker, στα στέκια των νέων που παρτάρουν, στις πορείες με σύνθημα «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία / Η Χούντα δεν τελείωσε το ΄73»… Όπως η σημερινή…  
αυγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου