Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

Βέτο διαρκείας…


του Γιώργου Καπόπουλου
Η πρόταση της Γαλλίας για τη διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Δυτικών Βαλκανίων συνιστά αυστηροποίηση των προϋποθέσεων και ταυτόχρονα τερματισμό της παράδοσης που θέλει κάθε διαπραγμάτευση να καταλήγει στην πλήρη ένταξη. Επί της ουσίας πρόκειται για την προκαταβολική νομιμοποίηση ενός βέτο διαρκείας στην Διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια μέχρι να υπάρξουν οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο Μακρόν στην Ε.Ε. - ευρωζώνη.
Η παράδοση των διευρύνσεων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και στη συνέχεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν το κύριο κριτήριο να μην είναι η σύγκλιση της υποψήφιας χώρας αλλά πολιτικές και για την ακρίβεια γεωπολιτικές σκοπιμότητες.
Η ενιαία Γερμανία μετά το 1990 ήθελε μια διεύρυνση Fast Track προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, έναν χώρο παραδοσιακά υπό γερμανική επιρροή.
Στους αντίποδες, η Γαλλία έβλεπε στη διεύρυνση προς Ανατολάς μια σε βάρος της ανατροπή των ενδοευρωπαϊκών συσχετισμών που είχε ήδη δρομολογηθεί από τη διεύρυνση του 1994 (Σουηδία, Φινλανδία και Αυστρία). Έτσι, το Παρίσι έπαιζε το παιχνίδι της καθυστέρησης σε ό,τι αφορά την ένταξη των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Η στάση της Γερμανίας και της Γαλλίας στη διεύρυνση της Ε.Ε. προς Ανατολάς ήταν πλήρως αντεστραμμένη στη διαπραγμάτευση για τη σύνθεση της πρώτης ομάδας χωρών της ευρωζώνης. Το Βερολίνο ήθελε αυστηρή τήρηση των προαπαιτούμενων που συμφωνήθηκαν στο Μάαστριχτ, μια θέση που απέκλειε τον Νότο, της Ιταλίας περιλαμβανομένης.
Το Παρίσι ήθελε πολιτική απόφαση, ώστε ο Νότος να είναι εξαρχής στην ευρωζώνη, μια επιλογή που προϋπέθετε ελαστική ερμηνεία του Μάαστριχτ και του Συμφώνου Σταθερότητας. Έτσι, το 1998 έγινε ο μεγάλος γαλλογερμανικός συμβιβασμός, με τη Γαλλία να αποδέχεται την πλήρη ένταξη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης στην Ε.Ε. και τη Γερμανία να συναινεί στη διευρυμένη στον Νότο Ευρωζώνη.
Μένει να διαπιστωθεί πώς θα τοποθετηθούν οι 26 εταίροι της Γαλλίας στην Ε.Ε. και, πιο συγκεκριμένα, αν η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανταποκριθεί στο αίτημα του Παρισιού να διαμορφώσει μέχρι τον Ιανουάριο πρόταση για τη νέα μεθοδολογία ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου