Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019

Αποτυχία στην πολιτική, επένδυση στην καταστολή


Κινούμενη με γνώμονα την μεγάλη πολιτική ήττα που έχει υποστεί με τη διαχείριση του προσφυγικού και την «κυβίστηση» επί του Μακεδονικού και της Συμφωνίας των Πρεσπών, η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει τοξικό κλίμα επιβολής «νόμου και τάξης» με ορίζοντα τη φορτισμένη ιδεολογικά επέτειο της 17ης Νοέμβρη, προκειμένου να εξισορροπήσει την πολιτική φθορά που έχει υποστεί. Πρόκειται εξάλλου για μια επέτειο που μεγάλο μέρος του συντηρητικού κοινού της αντιπαθεί, αλλά δεν μπορεί να το πει ανοιχτά, και ταυτόχρονα ικανοποιείται και τρέφεται με την καταστολή και την ατζέντα «νόμος και τάξη». 
Στο πλαίσιο αυτή, η ασύμμετρη καταστολή και χρήση βίας από την ΕΛΑΣ και η εκδικητική μανία  έχει ξεπεράσει αρκετά όρια και  δείχνει ότι η κυβέρνηση έχει μεταδώσει στην ΕΛΑΣ την αντίληψη ότι μπορεί να δρα ανεξέλεγκτα, ότι «το κράτος είναι αυτοί». Η φράση «δεν έχουμε δημοκρατία, αλλά χούντα» ειπώθηκε από αστυνομικούς σε δύο διαφορετικά περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας τα τελευταία 24ωρα, ενώ το γενικότερο κλίμα είναι αυτό αστυνομοκρατίας. Άλλωστε ο τρόπος σύλληψης ενός φοιτητή που σχεδόν απήχθη και κρατείτο για ώρες χωρίς επικοινωνία και δικηγόρο ή τα βασανιστήρια στον συλληφθέντα στα Εξάρχεια δεν παραπέμπουν σε ευνομούμενη χώρα αλλά σε ένα αυταρχικό και ανελεύθερο καθεστώς. 
Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό της ΝΔ είναι σαφές ότι υπάρχει μεγάλη αμηχανία για όσα συμβαίνουν καθώς καταγράφονται αντικρουόμενες αντιδράσεις, από διάφορες «τάσεις» σχετικά με καίρια ζητήματα και την ευρύτερη ακροδεξιά κατεύθυνση. Φιλοκυβερνητικοί αρθρογράφοι, βουλευτές και ουδέτεροι παρατηρητές εκφράζουν πολλές διαφορετικές απόψεις, υπέρ και κατά των επιλογών της κυβέρνησης. Είναι ενδεικτικό το τελευταίο παράδειγμα σχετικά με τη διάταξη περί βλασφημίας στο νέο ποινικό κώδικα που προέβλεπε δύο χρόνια φυλακή, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων και χλεύης. Το αρμόδιο Υπ. Δικαιοσύνης υποστηρίζει ότι η διάταξη θα αποσυρθεί εξαιτίας των αντιδράσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίζεται ότι η διάταξη αποσύρθηκε διότι είχε μπει «εκ παραδρομής» και βουλευτές της ΝΔ, λίγο νωρίτερα, πανηγύριζαν για την προώθηση της εν λόγω διάταξης που «υπερασπίζεται» και «προστατεύει» τη χριστιανική πίστη και την Εκκλησία.
Δεν είναι απολύτως σαφές αν η ΝΔ «τρέμει» την επέτειο της 17ης Νοέμβρη και επιχειρεί να ξορκίσει τους φόβους με προκαταβολική και σκληρή καταστολή ή αν βλέπει την ημέρα ως ευκαιρία να δημιουργήσει ένταση και να κάνει επίδειξη δύναμης. Και στις δύο περιπτώσεις, πάντως, εξωθεί επικίνδυνα την κατάσταση στα άκρα. Ειδικά απέναντι στο φοιτητικό κόσμο και τους νέους, η στρατηγική που έχει επιλεγεί οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε έκρηξη με ανυπολόγιστα αποτελέσματα.
Ίσως είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να στήσει ένα νέο Δεκέμβρη και να τον «χρεώσει» στο ΣΥΡΙΖΑ  και δεν θα είναι η πρώτη φορά. Το σίγουρο είναι ότι η ΝΔ δείχνει το πραγματικό πρόσωπο του δόγματος «νόμος και τάξη» με καταστολή, εφόδους σε σινεμά και κλαμπ, εισβολές σε πανεπιστήμια και ωμή βία απέναντι στη νεολαία, τη μοναδική ομάδα του πληθυσμού που γυρνά μόνιμα την πλάτη στη ΝΔ.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου