Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019

Εσείς τους εκπαιδεύσατε Κυριάκο...


Όταν η ΝΔ πρωτοστατούσε στις συνάξεις «Μακεδονομάχων» και υποδαύλιζε τους τραμπουκισμούς και τις επιθέσεις σε βάρος στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, είχε έγκαιρα προειδοποιηθεί ότι το φασισμό που εξέθρεψε, πολύ γρήγορα θα τον έβρισκε μπροστά της. Μόνο που όταν έφτασε αυτή η ώρα, τα αποτελέσματα της κοντόφθαλμης πολιτικάντικης μικροκομματικής λογικής, τα πληρώνει όλη η κοινωνία.
Καθώς  η κυβέρνηση προσπαθεί, εγκλωβισμένη στα δικά της ταυτοτικά αδιέξοδα, να διαχειριστεί - καταστροφικά - το προσφυγικό, με όγκο υποπολλαπλάσιο από αυτό που δέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, και ενώ οι αρμόδιοι ομολογούν πλέον την αποτυχία της, το ακροδεξιό συναπάντημα είναι ο βασικός της αντίπαλος, σε συνδυασμό με το χρόνο και το πολιτικό κόστος. Στις πόλεις της Ελλάδας, όπου επιχειρείται να διοχετευτούν πρόσφυγες καταγράφονται αντιδράσεις από ομάδες «αγανακτισμένων πολιτών», όπως αποκαλούσαν κάποτε τις ομάδες ακροδεξιών τα φιλικά στη ΝΔ μίντια, που συνέβαλαν καθοριστικά στη εγκαθίδρυση των ρατιστικών στερεότυπων. Ίσως οι πιο θλιβερές εικόνες ήρθαν από τα Γιαννιτσά, όπου μαθητές σχολείων διαδήλωσαν εναντίον προσφύγων στο κέντρο της πόλης, αλλά και από τη Θεσσαλονίκη, όπου επιτέθηκαν με μαχαίρι σε ιρανό μαθητή!

Έχουν μπολιάσει με μίσος το μυαλό των  παιδιών
, όμως η εικόνα αυτή δεν είναι πρωτόγνωρη: Τόσο κατά την έκρηξη του προσφυγικού το 2015, όταν η ΝΔ κατηγορούσε το ΣΥΡΙΖΑ ότι «προσκαλεί τους πρόσφυγες στην Ελλάδα» όσο, κυρίως, την περίοδο της υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών, η ΝΔ όχι μόνο παρείχε κάλυψη στις διάφορες ακροδεξιές ομάδες αλλά συχνά πρωταγωνιστούσε και έδινε τον τόνο, ακόμη και κινητοποιώντας σχολεία. Τότε προσδοκούσε σε πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη και εκδήλωνε μια ανεξέλεγκτη εθνικιστική δημαγωγία και τοξική ρητορική. Τώρα που ως κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί το προσφυγικό, και μάλιστα αδυνατεί, οι ίδιες ομάδες είναι σήμερα απέναντί της, ακόμη και οι μαθητές, τους οποίους είχε φροντίσει να δηλητηριάσει. Ο χώρος και ο τρόπος που εκδηλώνονται αυτές οι δυστοπικές εικόνες, σε πόλεις της Μακεδονίας, υπενθυμίζουν ποιος «εκπαίδευσε» αυτό το κοινό. 
Αλλά και μέσα στη ΝΔ, η πολιτική κάλυψη που παρείχε διαρκώς η ηγεσία στην ισχυρή ακροδεξιά της πτέρυγα και τη ρατσιστική ρητορική είναι πολύ αργά για να καμφθούν. Μάταια, η Ντόρα Μπακογιάννη ή ο φιλοκυβερνητικός τύπος επιχειρούν να τιθασεύσουν τις ακρότητες μερίδας των βουλευτών που συνεχίζουν να "χαϊδεύουν" τα αυτιά του φασιστικού ακροατήριου. Είναι τα απόνερα της επιλογής Μητσοτάκη να πυροδοτήσει την έξαρση του εθνικισμού με στόχο την εξουσία. Τα οδυνηρά αποτελέσματα όμως έχουν αντίκτυπο τόσο στη διολίσθηση του πολιτικού συστήματος προς την άκρα δεξιά όσο και στην κοινωνική συνοχή. Η ευθύνη του δημοκρατικού προοδευτικού κόσμου είναι να σταθεί απέναντι τόσο στις πολιτικές επιλογές και την αναποτελεσματικότητα της ΝΔ που τρφοδοτούν ακραίους, όσο όμως και στον ίδιο το ρατσισμό και τη ρητορική που διχάζει την ελληνική κοινωνία. 
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου