Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019

«Ο κακός μας ο καιρός»


Η υποκρισία και η διγλωσσία της Νέας Δημοκρατίας και των ΜΜΕ γύρω από τις φυσικές καταστροφές, εκτός από οργή και αγανάκτηση, συχνά μπορεί να προκαλέσει και φαιδρότητα όταν γίνεται με χονδροειδή τρόπο, όπως μετά τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές, που στοίχισαν και τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους.
Δεν ήταν όμως καθόλου αστεία η δημαγωγική σπέκουλα - ακόμη και η τυμβωρυχία σε αρκετές περιπτώσεις - της ΝΔ και των φιλικών της μέσων τα προηγούμενα χρόνια, την οποία διέψευσε, κυνικά μάλιστα, ο Πρωθυπουργός από το βήμα του ΟΗΕ. Όπως δεν είναι αστεία και όσα περνάνε οι πολίτες αυτό το διάστημα.
Επί τέσσερις μέρες  έχουν προκληθεί τεράστιες καταστροφές, έχουν καταγραφεί νεκροί, όμως για τα ΜΜΕ είναι πλέον «θεομηνίες» και «ακραία φυσικά φαινόμενα», τα οποία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ο άνθρωπος. Για την καταστροφή στην Κινέτα, για παράδειγμα, δεν υπάρχει ούτε Περιφέρεια, ούτε Κυβέρνηση, ούτε Πολιτική Προστασία που να έχει την παραμικρή ευθύνη για την προετοιμασία, την αντιμετώπιση, την έγκαιρη ειδοποίηση όσων βρήκαν το θάνατο. Περιέργως στα 5 χρόνια που πέρασαν, για κάθε φαινόμενο που υπήρχε, όσο ακραίο και αν ήταν, έφταιγαν σε μόνιμη βάση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και, φυσικά, η τότε Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, κατά το γνωστό σύνθημα «φταίει_η_#Δούρου».
Όμως τα προβλήματα και οι κίνδυνοι είναι πολύ σημαντικότερα από την ανόητη και φτηνή προπαγάνδα. Έφτασε λοιπόν η ώρα που η κακοκαιρία πλήττει περιοχές και η κυβέρνηση είναι η ΝΔ με Περιφερειάρχη τον Γιώργο Πατούλη, εκ των πιο φανατικών πολέμιων της Ρένας Δούρου. Πλην όμως τώρα φταίει «ο κακός μας καιρός» και φυσικά δεν υπάρχει καμιά πολιτική ευθύνη. Εντελώς ανερυθρίαστα ο νυν Περιφερειάρχης βγήκε σε συνέντευξή του να δηλώσει ότι υπάρχουν «χρονίζοντα προβλήματα» και ότι πρέπει να «εκπαιδεύσουμε τους πολίτες και τα παιδιά στις φυσικές καταστροφές», καθώς στη χώρα δεν υπάρχει η σχετική κουλτούρα.
Επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου στη Θάσο, που έχει ανάλογες καταστροφές, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, δήλωσε ότι στο εξής θα πρέπει «να συνηθίζουμε ότι στη ζωή μας έχουν μπει τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα ως τακτικά», καλώντας τους πολίτες να μάθουν να τα αντιμετωπίζουν. Από κοντά φυσικά τα ΜΜΕ που φροντίζουν να μας υπενθυμίζουν τις ευθύνες των πολιτών, τις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις και την κλιματική αλλαγή, ενώ κερασάκι στην τούρτα ήταν δημοσίευμα για τους νεκρούς στο Αντίρριο, που «ενημέρωνε» πως ένας εξ αυτών είχε αποφυλακιστεί με το νόμο Παρασκευκόπουλου!
Την αυτονόητη πραγματικότητα εξέφρασε βέβαια με ανάρτησή του ένας από τους αρμοδιότερους, ο Καθηγητής και Διευθυντής στο Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ, Νίκος Μπελαβίλας που επεσήμανε ότι «αυτές δεν είναι βιώσιμες πόλεις, αντέχουν ως την επόμενη μεγάλη πλημμύρα, ως την επόμενη μεγάλη πυρκαγιά. Δεν υπάρχει αντιπλημμυρικό ή αντιπυρικό έργο να τις σώσει, μόνο οι ευρύτατες κατεδαφίσεις στις διόδους του νερού και της φωτιάς. Αλλιώς θα κάνει η φύση από μόνη της τη δουλειά, ανοίγοντας βίαια δρόμους».  Μια επιστημονική αλήθεια όμως που ισχύει σήμερα και ίσχυε και χθες, θα ισχύει πάντα χωρίς να παρεμβάλλονται οι πολιτικές σκοπιμότητες.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου