Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019

Η μεγάλη εξαπάτηση της μεσαίας τάξης (και) με τις ασφαλιστικές εισφορές


της Μαρίνας Αλεξανδρή
Η αρχή έγινε με το φορολογικό και οι προθέσεις της κυβέρνησης επιβεβαιώθηκαν πλήρως με το – πρώτο καθαρό – στίγμα που έδωσε χθες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης για το σύστημα εισφορών στο νέο ασφαλιστικό: Η μεσαία τάξη μπαίνει οριστικά στον «πάγο», οι διακηρύξεις περί άμεσης «ελάφρυνσής» της και άρσης της υπερφορολόγησης ήταν απλώς μια χρήσιμη προεκλογική παντιέρα, και η ΝΔ ως κυβέρνηση δείχνει σαφώς ότι η όποια ουσιαστική «άρση βαρών» θα αφορά μόνον τους έχοντες και την επιχειρηματική ελίτ.
Το νέο ασφαλιστικό αναμένεται να κατατεθεί τον Ιανουάριο και, με βάση τα όσα παρουσίασε χθες στον ΣΚΑΙ ο Γιάννης Βρούτσης, θα περιλαμβάνει έξι κατηγορίες ασφαλιστικών εισφορών για περίπου 1,4 εκατομμύρια μη μισθωτούς. Θα δημιουργηθεί μια νέα κατηγορία για νέους επαγγελματίες με δραστηριότητα που δεν ξεπερνά τα πέντε χρόνια και οι υπόλοιποι θα επιλέγουν ελεύθερα, στην αρχή κάθε χρόνου, μία από τις εξής πέντε κλάσεις:
  • Α επίπεδο: 210 ευρώ
  • Β επίπεδο: 252 ευρώ
  • Γ επίπεδο: 302 ευρώ
  • Δ επίπεδο: 363 ευρώ
  • Ε επίπεδο: 435 ευρώ
  • ΣΤ επίπεδο: 566 ευρώ
Το, κατά Βρούτση, δέλεαρ σ’ αυτό το νέο σύστημα είναι πως θα πρόκειται για ανταποδοτικές εισφορές – δηλαδή, όσο υψηλότερη κλάση επιλέγουν οι επαγγελματίες και όσο περισσότερα πληρώνουν τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η σύνταξη που θα πάρουν.
Εκείνο που δεν είπε όμως ο υπουργός Εργασίας είναι πως, ειδικά για τους επαγγελματίες των μεσαίων εισοδημάτων και της μεσαίας τάξης, για όποια σύνταξη κι εάν πάρουν – ακόμη και τη χαμηλότερη – θα πρέπει να πληρώνουν υψηλότερες εισφορές από εκείνες που πληρώνουν σήμερα. Και για τις οποίες – σημερινές εισφορές – η ΝΔ προεκλογικά κατακεραύνωνε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τον νόμο Κατρούγκαλου, υποστηρίζοντας ότι με εισφορές και φόρους έχει επενδύσει στην αφαίμαξη της μεσαίας τάξης.
Κατά την τομεάρχη Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργό Εφη Αχτσιόγλου η επιβάρυνση για τους μεσαίους επαγγελματίες από το σύστημα εισφορών Βρούτση θα είναι της τάξης του 20% και ισοδυναμεί με τουλάχιστον 420 ευρώ τον χρόνο: «Με το σχέδιο που ο ίδιος παρουσίασε η κατώτατη εισφορά αυξάνεται από τα 175 στα 210 ευρώ τον μήνα. Αυξάνονται δηλαδή κατά 20% οι εισφορές για το 85% των μη μισθωτών και η ετήσια επιβάρυνσή τους είναι τουλάχιστον 420 ευρώ», δήλωσε η Εφη Αχτισόγλου.
Όπως εξηγούν, δε, παράγοντες της αγοράς που γνωρίζουν πολύ καλά το ασφαλιστικό, οι μεσαίοι επαγγελματίες με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου πλήρωναν εισφορές από 175 έως 300 ευρώ τον μήνα. Τώρα, οι ίδιες αυτές κατηγορίες θα πληρώνουν κάθε μήνα ασφαλιστικές εισφορές που θα ξεκινάνε, το λιγότερο, από τα 230 ευρώ και θα φτάνουν – εάν θεωρητικά - επιλέξουν την υψηλότερη κλάση - έως τα 550. Με τον όρο μεσαίοι, οι ίδιοι παράγοντες προσδιορίζουν τα εισοδήματα από 12.000 ευρώ έως και 30.000 ευρώ, που αντιπροσωπεύουν και την συντριπτική πλειοψηφία – περίπου το 90% - των ελευθέρων επαγγελματιών. Αυτοί οι επαγγελματίες είναι «από χέρι» χαμένοι, ακόμη κι εάν επιλέξουν την κατώτατη κλάση καθώς θα πληρώνουν, το λιγότερο, 55 ευρώ το μήνα υψηλότερες εισφορές. Αντιθέτως, εκείνοι που θα ευνοηθούν σκανδαλωδώς θα είναι το 10% των επαγγελματιών με τα υψηλότερα εισοδήματα όχι μόνον εάν επιλέξουν την κατώτερη κλάση αλλά ακόμη κι αυτές των 300 ή ακόμη και 566 ευρώ, καθώς πια το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών αποσυνδέεται πλήρως από τον επαγγελματικό τζίρο του ασφαλισμένου.
Ή άλλως, όπως επίσης είπε η Εφη Αχτσιόγλου, «το σχέδιο της κυβέρνησης της Ν.Δ. ευνοεί μόνο μία απειροελάχιστη ελίτ εις βάρος του 85% των μη μισθωτών». Και σε καμία περίπτωση δεν ευνοεί την μεσαία τάξη, στο όνομα της οποίας είχε κηρύξει τον προεκλογικό ανένδοτο κατά ΣΥΡΙΖΑ το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη…
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου