Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019

Παιχνίδια «εν ου παικτοίς» με τους απόδημους και τη Δημοκρατία



του Γιώργου Κυρίτση
Η Ν.Δ. επιδιώκει να βρει τρόπους να παγιώσει την εκλογική της πρωτοκαθεδρία σε βάθος χρόνου, υλοποιώντας τη βορίδειο ρήση περί θεσμικών λύσεων αποκλεισμού της Αριστεράς από τη διακυβέρνηση. Θεωρεί ότι η ψήφος των αποδήμων, αν προχωρήσει με τους όρους της, αποτελεί τεχνικά το πιο αποφασιστικό βήμα. Αντί δηλαδή οι εκλογείς να αλλάζουν κυβέρνηση, αλλάζει η κυβέρνηση τους εκλογείς.
Παίζει όμως για μια ακόμη φορά με θέματα εθνικού ενδιαφέροντος εν ου παικτοίς, όπως έκανε με τις Πρέσπες διχάζοντας τον λαό και την ομογένεια, και ανοίγει μονοπάτια που δεν γνωρίζει πού μπορούν να οδηγήσουν. Ετοιμάζεται να δώσει δικαίωμα ψήφου σε ένα δυνητικό εκλογικό σώμα που όχι μόνο δεν είναι καταμετρημένο, αλλά πολλοί θεωρούν ότι δεν είναι καν καταμετρήσιμο.
Το μάξιμουμ για την κυβέρνηση είναι να επιτύχει, με την ενεργό σύμπραξη του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ένα κόλπο γκρόσο συνδυάζοντας την ψήφο των αποδήμων, τον εκλογικό νόμο και το πρόσωπο του επομένου Προέδρου της Δημοκρατίας σε μια συμφωνία - πακέτο. Το μίνιμουμ είναι να εμφανίσει επικοινωνιακά τον ΣΥΡΙΖΑ απομονωμένο από τα υπόλοιπα κόμματα και εχθρό των αποδήμων
Για να επιτευχθεί ο κύριος στόχος, η κυβερνητική πρωτοβουλία θα πρέπει να συγκεντρώσει 200 θετικές ψήφους. Με βάση τις δεδηλωμένες προθέσεις των κομμάτων και τις προχθεσινές επαφές του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, τα κόμματα τοποθετούνται με βάση τον άξονα Δεξιά - Αριστερά, με την Ελληνική Λύση του Βελόπουλου και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. να δέχονται τη γενική λογική της κυβερνητικής πρότασης, το ΜέΡΑ 25 να αμφιρρέπει και το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ να θέτουν σοβαρούς περιορισμούς εκκινώντας από τη βασική θέση ότι το παρωχημένο «δίκαιο του αίματος» δεν μπορεί να οδηγεί σε καταστάσεις όπου η κυβέρνηση μπορεί να καταλήξει να εκλέγεται εκτός Ελλάδος. Συνεπώς, με βάση τις πρώτες γενικές τοποθετήσεις των κομμάτων δεν φαίνεται να συγκεντρώνει τη συναίνεση που θα της επέτρεπε να προχωρήσει άμεσα σε πλήρες εκλογικό δικαίωμα με επιστολική ψήφο για όλους όσοι έχουν έστω και μακρινό καταγωγικό δεσμό με τη χώρα, χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση υπαρκτής και ενεργού σχέσεως με την Ελλάδα.
Προς το παρόν πάντως, η μόνη διατυπωμένη και κατατεθειμένη πρόταση για την ψήφο των αποδήμων είναι αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δίνει δικαίωμα ψήφου στους αποδήμους, κάτι που η Ν.Δ. και το τότε ΠΑΣΟΚ ουδέποτε έκαναν στα 40 χρόνια αδιατάρακτης διακυβέρνησης τους. Η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ είναι σύμφωνη με το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής που είχε συσταθεί για το θέμα, με τη γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), με τη διεθνή εμπειρία, αλλά και με τις προτάσεις του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ). Μάλιστα, η γνωμοδότηση της ΕΕΔΑ ήταν διά χειρός του σημερινού υπουργού, καθηγητή Γεραπετρίτη, ενώ το ΚΙΝ.ΑΛΛ. έχει παραδεχθεί ευθαρσώς ότι έχει αλλάξει τη θέση που τηρούσε παλαιότερα και έχει ευθυγραμμιστεί με τη Ν.Δ.
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι το λεγόμενο «κλειστό σύστημα» και δίνει δικαίωμα ψήφου στους αποδήμους για την εκλογή τριών έως δώδεκα βουλευτών, αναλόγως του πόσοι θα εγγραφούν σε ειδική εκλογική περιφέρεια εξωτερικού. Η ψήφος δεν θα είναι επιστολική αλλά αυτοπρόσωπη στα εκλογικά τμήματα που θα ορίζονται στο εξωτερικό ανάλογα με τον αριθμό των εκλογέων κάθε χώρας ή περιοχής.
αυγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου