Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

Ξαναστήνουν το «αμαρτωλό» ΚΕΕΛΠΝΟ


H πρακτική της κυβέρνησης της ΝΔ να κατεβάζει νομοσχέδια και τροπολογίες που είναι ήδη ψηφισμένα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να τα πιστωθεί πολιτικά, είναι η αποθέωση του πολιτικαντισμού, αλλά δεν είναι κάτι νέο. 
Αυτό που επιχειρείται από τον Υπουργό Υγείας, όμως, δεν έχει προηγούμενο αφού ξαναφέρνει το  νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για την ίδρυση του ΕΟΔΥ στη θέση του ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά προσθέτει κρίσιμες διατάξεις προκειμένου να γίνει και πάλι, το γνωστό «αμαρτωλό» ΚΕΕΛΠΝΟ!
Πιο συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το Υπουργείο Υγείας φέρνει το νομοσχέδιο «Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ)», μόνο που ο φορέας έχει ήδη συσταθεί και λειτουργεί από τις αρχές του 2019. Για τον λόγο αυτό τα πρώτα 16 άρθρα του νόμου είναι, επί της ουσίας, αντιγραφή των αντίστοιχων 16 άρθρων του νόμου 4600/19, που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά παρουσιάζεται σαν «επίτευγμα» της ΝΔ.
Όμως πέρα από το φτηνό αυτό τρικ, ο νέος νόμος μετατρέπει τον ΕΟΔΥ από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, όπως είναι σήμερα, σε Ιδιωτικού Δικαίου και έτσι εξηγείται η σπουδή να εμφανιστεί ως νέος φορέας. Γιατί ως ΝΠΙΔ θα είναι «ευέλικτο» όπως ήταν το ΚΕΕΛΠΝΟ,  που λειτουργούσε ώς «off shore» της κυβέρνησης σε εποχές σκληρών μνημονίων, διοχετεύοντας τεράστιο όγκο μαύρου χρήματος  σε ΜΜΕ και άλλους σκοτεινούς παραλήπτες, με αδιαφανείς διαδικασίες και απόλυτη διαπλοκή, ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς, επί ημερών ΝΔ. Επιπρόσθετα, ο ΕΟΔΥ θα εξαιρείται στο εξής από την υποχρέωση προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ, δίνοντας την ευκαιρία στον Υπουργό και τους κομματάρχες της ΝΔ να προσλαμβάνουν, νύχτα ή μέρα, όποιον κομματικό εγκάθετο επιθυμούν, όπως με το παλιό καθεστώς, στήνοντας μια πελατειακή βιομηχανία βολέματος που στο μέλλον θα αποτελέσει όχημα για μονιμοποιήσεις "από το παράθυρο".
Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα ενδοιασμό να επαναφέρει το φαύλο και διεφθαρμένο καθεστώς του παρελθόντος και, μάλιστα, δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει το φορέα που δημιουργήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ για να σταματήσει το «αμαρτωλό» καθεστώς του ΚΕΕΛΠΝΟ, ακριβώς για να το αναβιώσει. Δίνει το σύνθημα για «πάρτι», αναθέσεων, υπόγειων χρηματοδοτήσεων, διορισμών και αδιαφάνειας, αυτό που η ΝΔ ξέρει καλύτερα από κάθε άλλον να κάνει και δεν ντρέπεται να το παραδεχτεί. Άλλωστε, πως να λειτουργήσει ένας οργανισμός για τη δημόσια υγεία, αν δεν προσλάβει μια «δασκάλα ζούμπα»;
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου