Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019

Πώς «κόβεις» φοιτητές από τα ΑΕΙ και τους «στέλνεις» στα Κολέγια !


Εκτός από προφανή υπονόμευση των συνταγματικών διατάξεων για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, η απόπειρα της κυβέρνησης να αναγνωρίσει ως ισότιμα τα πτυχία των Κολεγίων, αποτελεί και μια βάναυση προσβολή για το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο.
Εφαρμόζοντας μια γνωστή και πάγια θέση της ΝΔ και της ίδιας, η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, με τροπολογία που θα ενταχθεί σε άσχετο νομοσχέδιο, μεθοδεύει την αυτοματοποιημένη αναγνώριση πτυχίων ξένων κολεγίων και πανεπιστημίων, μέσω της αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων του Συμβουλίου Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων.
Θα περίμενε κανείς ότι η προτεραιότητα θα ήταν η αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων που δεν έχουν κατοχυρωθεί σε μια σειρά από τμήματα των δημόσιων ΑΕΙ, αλλά όταν έχεις «αλλεργία» με κάθε τι δημόσιο, προτεραιότητα είναι προφανώς τα ιδιωτικά κολέγια. Μάλιστα τα περισσότερα εξ αυτών είναι αμφιβόλου ποιότητας, υποδομών, και επιπέδου σπουδών. Στις περισσότερες περιπτώσεις, πρόκειται για ιδιωτικά ΙΕΚ "της σειράς" που νοικιάζουν το όνομα και τη σφραγίδα επίσης αμφιλεγόμενων ξένων ιδρυμάτων. Παρακάμπτουν έτσι τη συνταγματική επιταγή για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, μέσω της ομπρέλας των "παραρτημάτων" ξένων πανεπιστημίων, που εκδίδουν τα πτυχία τους στην αλλοδαπή χωρίς ο φοιτητής να έχει πατήσει το πόδι του εκεί.
Όμως η συνολική εικόνα της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και της νέας Κυβέρνησης είναι σαφής: Πρώτα δαιμονοποίησαν τους υποψηφίους των πανελλαδικών και τις επιδόσεις τους και στη συνέχεια προανήγγειλαν ότι θα καταργήσουν την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με γενικό βαθμό κάτω από το 10, αν και γνωρίζουν ότι οι επιδόσεις είναι απολύτως σχετικές και επηρεάζονται από την ολοένα και δυσκολότερη ύλη και θεματολογία εξετάσεων. Συνολικά επαγγέλλονται τη δραστική μείωση του αριθμού των εισακτέων στη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο «πελάτες» για τους ιδιώτες. Για να ολοκληρωθεί το σχέδιο προχωράει στην απόφαση των fast track διαδικασιών αναγνώρισης των πτυχίων των κολεγίων ως ισότιμα των ΑΕΙ.
Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση στερεί από ένα μεγάλο αριθμό υποψηφίων την πρόσβαση στα δημόσια Πανεπιστήμια και τους "σπρώχνει" στα ιδιωτικά Κολέγια, έχοντας φροντίσει, προηγουμένως, να αναγνωρίσει τα πτυχία τους.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου