Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019

Ας μιλήσουμε λοιπόν για τους μετανάστες

του Θάνου Νασόπουλου
Όταν μιλάμε για πρόσφυγες και μετανάστες μιλάμε για ανθρώπινες ζωές. Μιλάμε για ταλαιπωρημένες ψυχές που βίωσαν τη φρίκη του πολέμου, τη βία, τη φτώχεια και την ανέχεια. 
Η Δύση φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τις τραγικές συνθήκες ζωής που ανάγκασαν εκατομμύρια ανθρώπους από την Ασία και την Αφρική να μεταναστεύσουν. Ιστορικά, έχει διαρπάξει και συνεχίζει να διαπράττει εγκλήματα. Εγκλήματα που αποφέρουν σε πολύ λίγους, υπέρογκα χρηματικά και άλλα κέρδη στο πλαίσιο ενός διεθνούς γεωπολιτικού ανταγωνισμού που δεν αφορά τους λαούς. Πάμε όμως πρώτα, να δούμε κάποια στοιχεία σχετικά με τη μετανάστευση και την Ελλάδα. Στοιχεία που απαντούν σε μια σειρά ερωτήματα που έχουν μια αξία. Απαντήσεις που οι πατριώτες με τις σβάστικες στα μπράτσαοι κυρ Παντελήδες, οι φοβισμένοι νοικοκυραίοι και τα γραβατωμένα κυριλέ στελέχη της ελληνικής δεξιάς, είτε αλλοιώνουν, είτε αποκρύπτουν πλήρως.
Πόσες χώρες φιλοξενούν μετανάστες;
Δεν υπάρχει καμία απολύτως χώρα στον κόσμο που δεν φιλοξενεί πρόσφυγες ή μετανάστες. Μετανάστες φιλοξενεί μέχρι και το Νότιο Σουδάν, μια από τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη.
Πόσοι είναι οι μετανάστες στην Ελλάδα; Είναι υπερβολικά πολλοί;
Το 2019 σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελλάδα βρίσκονται 988.245 μετανάστες. Στη γειτονική Ιταλία ο αριθμός των μεταναστών είναι 6.300.00. Στην Αυστρία ο αντίστοιχος αριθμός είναι 1.800.000. Η απάντηση λοιπόν είναι ότι η Ελλάδα, παρά τη γεωγραφική της θέση, δεν φιλοξενεί υπερβολικά πολλούς μετανάστες, όπως νομίζουν κάποιοι.
Πόσοι είναι οι Έλληνες μετανάστες σε άλλες χώρες;
Με βάση τις εκτιμήσεις της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, παραπάνω από 5.000.000 Έλληνες ζουν ως μετανάστες σε 140 χώρες του κόσμου. Οι Έλληνες μετανάστες δηλαδή είναι περισσότεροι, σχεδόν πενταπλάσιοι από τους μετανάστες που φιλοξενεί η Ελλάδα. Πόσοι είναι οι Έλληνες που μεταναστεύουν κάθε χρόνο; Από το 2012 και μετά, κάθε χρόνο οι Έλληνες που φεύγουν από τη χώρα είναι πάνω από 100.000.
«Ναι αλλά οι Έλληνες όπου πήγαν ήταν κύριοι». Είναι έτσι;
Μόνο το 1930 στην Αμερική, σε επίπεδο ποσοστού, οι Έλληνες ήταν η εθνικότητα με τα περισσότερα ποινικά αδικήματα. Δεν ήταν όλοι "νοικοκυραίοι που δούλευαν σκληρά και τίμια, υπήρχαν και άνθρωποι που λόγω συνθηκών πραγματοποίησαν αξιόποινες πράξεις. Πολλές από αυτές μάλιστα, αρκετά σκληρές.
«Οι Έλληνες όπου πήγαν όμως πήγαν νόμιμα». Κι όμως, ούτε αυτό ισχύει.
Δεν μπήκαν όλοι οι Έλληνες ''νόμιμα'' στην Αμερική και την Αυστραλία. Για την ακρίβεια πάρα πολλοί μπήκαν ''παράτυπα''. Αρκετοί Έλληνες μετανάστες που πήγαν στην Αμερική στις αρχές του 20ου αιώνα, πηδούσαν στην θάλασσα και προσπαθούσαν να φτάσουν κολυμπώντας στη στεριά, μερικά χιλιόμετρα προτού τα πλοία προσαράξουν στο νησί Έλις.
Ο ρατισμός και η ξενοφοβία υπάρχουν σε όλες τις χώρες, απέναντι σε όλους τους μετανάστες
Η αμερικανική ναζιστική οργάνωση Κου-Κλουξ-Κλαν σιχαινόταν τους Έλληνες. Τους θεωρούσε κατώτερους. Οι Έλληνες μπήκαν ακόμα στο στόχαστρο αρκετών Αμερικανών εργατών επειδή δούλευαν με πολύ χαμηλότερους μισθούς. Πολλοί Αμερικανοί εργάτες θεωρούσαν ότι οι Έλληνες τους έπαιρναν τις δουλειές.
Πόσοι είναι οι μετανάστες σε όλον τον κόσμο; Γιατί μεταναστεύουν;
Ο συνολικός αριθμός μεταναστών σήμερα στον πλανήτη είναι πάνω από 270 εκατομμύρια. Πέρα από τον πόλεμο, τις διώξεις, τη βία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση οι άνθρωποι μεταναστεύουν πλέον και λόγω της κλιματικής κρίσης. Σε λίγα χρόνια η κλιματική κρίση θα αποτελέι ίσως την πρώτη αιτία μετανάστευσης.
Σε μια χώρα λοιπόν, όπως η Ελλάδα, που έχει 5.000.000 μετανάστες σε όλον τον κόσμο και παράγει πάνω από 100.000 νέους κάθε χρόνο οι ξενοφοβικές και φασιστικές κορώνες δεν θα έπρεπε να έχουν τόσο ευρεία απήχηση δυστυχώς.
Ο Χομαγιούν Άνγουαρ και ο Βακάρ Αχμέντ, 19 χρονών ο πρώτος και 33 χρονών ο δεύτερος, μετανάστες από το Πακιστάν, πέθαναν το 2012 στο Κρυονέρι στην προσπάθεια τους να σώσουν ένα ζευγάρι ηλικιωμένων Ελλήνων που είχε κολλήσει με το αυτοκίνητό του σε σιδηροδρομικές ράγες. Δεν πρόλαβαν εν τέλει να ξεκολλήσουν το αυτοκίνητο. Η αμαξοστοιχία πέρασε πάνω από τα κορμιά των τεσσάρων ανθρώπων και τα έλιωσε. Έγιναν τραγούδι από τον Θανάση Παπακωνσταντίνου αλλά και μια ιστορία ανθρωπιάς για να τη χώσουμε καλά μέσα στο κεφάλι μας. Όλοι οι μετανάστες είναι άνθρωποι και όλοι οι άνθρωποι μπορεί κάποια στιγμή να γίνουν μετανάστες.
Ας μιλήσουμε λοιπόν για τους μετανάστες. Με στοιχεία, με αλήθειες και με γνώση. Και πάνω από όλα με ανθρωπιά. Αλλά και με πλήρη επίγνωση ότι σε έναν κόσμο ποτισμένο στην αδικία, αύριο μπορεί να είμαστε κι εμείς στη θέση τους. Και όχι, δεν θα πρέπει να κάτσουμε στη χώρα μας να πεθάνουμε, δεν θα πρέπει να πνιγούμε σε κάποια θάλασσα. Θα πρέπει να ζήσουμε γιατί η ζωή είναι το πιο όμορφο πράγμα. Ο Χομαγιούν και ο Βακάρ, την αγαπούσαν πολύ τη ζωή. Ρίσκαραν τη ζωή τους για να ζήσουν άλλωστε. Και λίγο αργότερα την ξαναρίσκαραν για να ζήσουν και δυο άλλοι.
κουτι πανδωρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου