Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

«Ευφορικός» προϋπολογισμός


Η επικαιρότητα όπως διαμορφώνεται γύρω από την κυβέρνηση μοιάζει περισσότερο με κωμικές ειδήσεις σατυρικών ιστοσελίδων ενώ οι πραγματικές πολιτικές εξελίξεις μάλλον προκαλούν κατάθλιψη στην κυβέρνηση και κλάματα, σύντομα, στους πολίτες.
Λέγεται ότι συχνά διάφορα στελέχη της ΝΔ φροντίζουν να τραβάνε τα φώτα της δημοσιότητας από τις δύσκολες καταστάσεις με ακραίες τοποθετήσεις, όμως η πραγματικότητα δοκιμάζει πλέον τη λογική: εισαγγελέας έχει διατάξει προκαταρκτική εξέταση για τη διερεύνηση τέλεσης αξιόποινων πράξεων μετά την ευφάνταστη ρήση του Μπάμπη Παπαδημητρίου περί «ξένων ανταποκριτών οι οποίοι έγλειφαν τα παπούτσια των Συριζαίων στα γεμάτα καπνό -χασισοκαπνό κιόλας- γραφεία μέσα στο Μαξίμου και έγραφαν μετά ό,τι τους άφηνε το θολωμένο από το χασίσι μυαλό τους!». Είδηση που παραπέμπει σε Δελφινάριο και όχι σε δυτική δημοκρατία.
Ο έτερος πρώην του Σκάι, Κωνσταντίνος Μπογδάνος, καταδίδει με αναρτήσεις του κομμουνιστές από την κινητοποίηση του ΠΑΜΕ το Σάββατο και τα επεισόδια με την αστυνομία στο άγαλμα του Tρούμαν, προκαλώντας πονοκεφάλους στο Μαξίμου και αγανάκτηση στον πολιτικό κόσμο.  Σε μια ακόμη πιο σπαρταριστή ιστορία, που μοιάζει με διπλωματικό τρολάρισμα, ο «Μαδουροφάγος» σύμβουλος του Πρωθυπουργού Ιάσων Πιπίνης επισκέπτεται τον Πρέσβη της Βενεζουέλας και φωτογραφίζεται κάτω από τα πορτρέτα των Μαδούρο και Τσάβες. Εκτός από τον εαυτό του και όσα απίθανα έχει δηλώσει κατά καιρούς, διαψεύδει και την κυβέρνηση που είχε την απίθανη ιδέα να αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως «μεταβατικό Πρόεδρο».
Εκεί όμως που τα πράγματα σοβαρεύουν απότομα είναι στην οικονομία, καθώς η κυβέρνηση στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού, αναιρεί όλα τα προεκλογικά αφηγήματα και δεσμεύσεις, φλερτάροντας επικίνδυνα με τις επιπτώσεις ενός τεράστιου δημοσιονομικού κενού που υπολογίζεται άνω του ενός δις. Oι φοροελαφρύνσεις αφορούν κυρίως τα υψηλά εισοδήματα, εξαιτίας των οποίων η κυβέρνηση ακυρώνει αυτές της μεσαίας και χαμηλής τάξης. Προβλέπεται ακόμη σημαντική μείωση των δημόσιων δαπανών, αφήνοντας χώρο για περικοπές υπηρεσιών προς τους πολίτες.
Για να δικαιολογηθεί η «μαύρη τρύπα» του 1 δισ. ευρώ, παρότι εγκαταλείπεται η αστρονομική ανάπτυξη 4% που υποσχόταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εφευρίσκονται προβλέψεις για πρωτογενές πλεόνασμα 3,56% και αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,8%! Μπροστά στο νέο αδιέξοδο και τη διάψευσή της η κυβέρνηση καταθέτει μια έκθεση ιδεών με αρκετή δημιουργική λογιστική. Την τελευταία φορά που η ΝΔ χρησιμοποίησε τα greek statistics, η χώρα οδηγήθηκε στη χρεοκοπία. Και αν κάποιος γελά με τις περιπέτειες διαφόρων ή βρίσκεται σε «ευφορία», αν κάτι πάει στραβά με το μέτωπο της οικονομίας, δεν θα γελάει κανείς.
TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου