Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019

Ξήγες

Υπάρχει κι ένα έξτρα προβληματάκι με την πρόταση του ΚΚΕ για την ψήφο των ομογενών - που πολύ βολεύει τη Ν.Δ.

του Κώστα Πουλακίδα

Στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που θέλουν εξήγηση κι άλλα που δεν θέλουν. Παράδειγμα: ρύθμιση στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο η οποία εξαιρεί τις μεγάλες ΔΕΚΟ (αυτές που έχουν πάνω από 3.000 εργαζομένους ή έσοδα πάνω από 100.000.000 ευρώ) από τη διάταξη που θέτει τις αποδοχές του γενικού γραμματέα υπουργείου ως ανώτατο μισθολογικό όριο. Αυτό σημαίνει ότι επιχειρήσεις όπως ΔΕΗ, ΕΛ.ΤΑ., ΟΑΣΑ, ΣΤΑ.ΣΥ. θα δίνουν στα διορισμένα από τη Ν.Δ. golden boys όχι 4.600 ευρώ μεικτά, αλλά έως και 7.500 ευρώ.
Αντίθετα, η πρόταση της Ν.Δ. να ψηφίζουν χωρίς προϋποθέσεις όσοι έχουν ελληνική ιθαγένεια θέλει κουβέντα. Κυρίως διότι αυξάνει κατά εκατομμύρια το εκλογικό σώμα.
Ιδού πώς: Στους εκλογικούς καταλόγους εγγράφεται όποιος έχει ελληνική ιθαγένεια. Η Ελλάδα αποδίδει ιθαγένεια με βάση το «δίκαιο του αίματος» και όχι με βάση το «δίκαιο του εδάφους» (που σημαίνει ότι όποιος γεννηθεί εντός της επικράτειας μπορεί να πάρει ιθαγένεια). Επομένως, ιθαγένεια παίρνει όποιος έχει έστω και μακρινή εξ αίματος καταγωγή από Έλληνα πολίτη. Αποδίδεται δε με μια απλή διαπιστωτική πράξη και χωρίς ο αιτών να χρειάζεται να αποδείξει ότι έχει δεσμούς με την Ελλάδα. Όλων αυτών η εγγραφή τους στους εκλογικούς καταλόγους είναι αυτοδίκαιη. Πόσοι είναι; Τα εκατομμύρια των ομογενών και των μεταναστών.
Κουβέντα θέλει και ο όρος που βάζει το ΚΚΕ για να ψηφίσουν όσοι έχουν ελληνική ιθαγένεια και να προσμετράται η ψήφος τους στο συνολικό αποτέλεσμα. Πρέπει, λέει το ΚΚΕ, να διαθέτουν ενεργό ΑΦΜ. Δεν είναι δύσκολο: αρκεί να έχουν κάποια περιουσία (π.χ. πατρογονικό ακίνητο και να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ).
Υπάρχει κι ένα έξτρα προβληματάκι με την πρόταση του ΚΚΕ για την ψήφο των ομογενών - που πολύ βολεύει τη Ν.Δ. Για να αποτελέσει το ενεργό ΑΦΜ προϋπόθεση για την ψήφο και την προσμέτρηση της ψήφου των αποδήμων, θα έπρεπε να είχε ενταχθεί στις υπό αναθεώρηση διατάξεις του συντάγματος. Αυτό όμως δεν έγινε. Επομένως, αν το ενεργό ΑΦΜ ψηφιστεί στον νόμο ως προϋπόθεση για την ψήφο των ομογενών, η σχετική διάταξη θα κριθεί αντισυνταγματική - χρόνος υπάρχει έως τις επόμενες εθνικές εκλογές για να το πετύχουν.
Και τότε θα συμβεί το εξής ευτράπελο: θα ισχύει ο νόμος που θα δίνει ψήφο στους ομογενείς «σκέτος», χωρίς τον όρο του ενεργού ΑΦΜ, ο οποίος θα έχει βγει αντισυνταγματικός! Άρα, χάρη στο ΚΚΕ, το οποίο θα έχει δώσει στη Ν.Δ. τους διακόσιους βουλευτές, θα ψηφίζουν όλοι -και μιλάμε για εκατομμύρια- χωρίς καμία προϋπόθεση!
Καταλαβαίνετε τώρα πώς από την Παρασκευή η κατάσταση στη Ν.Δ. είναι «γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελά, πατέρα
αυγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου