Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

Κυβέρνηση αοράτων



Οι υπουργοί δεν ήταν χθες στις θέσεις τους στη βουλή. Αλλά γιατί να είναι; Σάμπως αυτοί κυβερνούν; Η αληθινή κυβέρνηση είναι το σύνολο των ολιγαρχών που σηκώνουν το τηλέφωνο, λένε «Κυριάκο, τελείωνε» και την επόμενη μέρα η δουλειά τους έχει γίνει.
του Νίκου Μωραΐτη
Τι ντροπή! Να παραπέμπει μία κυβέρνηση τον πολιτικό της αντίπαλο σε προανακριτική επιτροπή, επειδή είχε το «θράσος» να κάνει το αυτονόητο: Να ζητήσει τη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis, που έκανε τον ελληνικό λαό να πληρώνει πολλαπλάσια τα φάρμακα σε σχέση με πολύ καλύτερα από αυτόν αμειβόμενους πολίτες άλλων κρατών.
Τι ντροπή! Να παραπέμπεις τον οποιονδήποτε πολιτικό σου αντίπαλο για τον οποιονδήποτε λόγο και να μην είσαι καν εκεί για να ακούσεις την «απολογία» του.
Βέβαια, οι παπαγάλοι της διαπλοκής ξεκίνησαν ήδη από προχθές το βράδυ την προπαγάνδα τους, ότι τάχα μου η απουσία του πρωθυπουργού και σύσσωμης της κυβέρνησης από τα κυβερνητικά έδρανα είναι μία «πράξη υψηλού συμβολισμού» που δείχνει ότι «η κυβέρνηση αυτή δεν θέλει μικροπολιτικές διαμάχες».
Βάζεις τους βουλευτές σου να προτείνουν τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, τους βάζεις να ψηφίσουν και υπέρ της παραπομπής, αλλά εσύ παριστάνεις ότι είσαι υπέρμαχος της συναίνεσης και γι’ αυτό απουσιάζεις.
«Μα ποιον πείθουν;», θα ρωτήσετε. Και θα σας απαντούσα «κανέναν», αν δεν ήταν τόσο πρόσφατη η ετυμηγορία του ελληνικού λαού που έδωσε στους απατεώνες – συγγνώμη, αλλά αυτή είναι η λέξη, όπως αποδείχτηκε πρόσφατα – των Πρεσπών, του Ματιού, της μείωσης των φόρων, ένα 39,9% της ψήφου και την αυτοδυναμία μαζί.
Στη δίωξη κατά Παπαγγελόπουλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ήταν στην καρέκλα του πρωθυπουργού στη βουλή. Αλλά γιατί να είναι; Σάμπως αυτός κυβερνά; Οι υπουργοί δεν ήταν στις θέσεις τους. Αλλά γιατί να είναι; Σάμπως αυτοί κυβερνούν; Η αληθινή κυβέρνηση είναι το σύνολο των ολιγαρχών που σηκώνουν το τηλέφωνο, λένε «Κυριάκο, τελείωνε» και την επόμενη μέρα η δουλειά τους έχει γίνει.
Η εικόνα με τον Τσίπρα να μιλάει στο βήμα της βουλής και τα κυβερνητικά έδρανα άδεια – για πρώτη φορά στα χρονικά-, είναι η πιο εμβληματική εικόνα της νέας εποχής. Ψηφίσατε αόρατους.
Αόρατο πρωθυπουργό που δεν τολμά να θέσει καν τα εθνικά θέματα στον τούρκο ομόλογό του. Αόρατες προεκλογικές εξαγγελίες που πέφτουν η μία μετά την άλλη, σε ένα ασύλληπτο ντόμινο για κυβέρνηση τριών μόλις μηνών.
Αόρατες λύσεις στο προσφυγικό που έχει φέρει τα νησιά σε ένα αδιέξοδο το οποίο δεν είχε παρουσιαστεί ούτε στην κορύφωση της προσφυγικής κρίσης, το 2016. Αόρατες εκκενώσεις «τρομοκρατών» στο κέντρο της Αθήνας, όπου οι κλούβες μαζεύουν γυναικόπαιδα.
Αόρατοι δάσκαλοι στα σχολεία, για πρώτη φορά μετά το 2015. Αόρατες ελαφρύνσεις της μεσαίας τάξης, αόρατο κοινωνικό μέρισμα για τους συνταξιούχους τον Δεκέμβριο, αόρατοι κόμβοι, μετρό, οδικές αρτηρίες που είχαν προγραμματιστεί και υλοποιούνταν πριν από τον φετινό Ιούλιο.
Ψηφίσατε μία κυβέρνηση αοράτων που εικονοποιήθηκε συγκλονιστικά χθες στη Βουλή. Μία κυβέρνηση που από το παρασκήνιο μοιράζει σε φίλους, κουμπάρους, εκλεκτούς, χορηγούς τα τιμάρια της εξουσίας
altsantiri

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου