Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019

Ποιος πρίγκηπας; Ούτε το άλογο δεν έρχεται…

Στην Ελλάδα, ο μεγάλος πληθυσμός με δύο τρόπους προσέρχεται στις κάλπες: ή με το νου ή με το θυμικό. Ή ψηφίζει με αντίληψη, μνήμη και σκέψη το κόμμα που είναι πιο κοντά στο συμφέρον του,  ή παραδίδει την ψήφο του στη φευγαλέα φαντασία.
της Δάφνης Απότσου
Ο ΣυΡιζΑ, λόγου χάρη, κατάφερε να πάρει τη διακυβέρνηση επειδή η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος τον ψήφισε με το νου κι όχι από ρομαντισμό. Κι αυτό επιδιώκει εκ νέου να συμβεί. Αντιθέτως, η ΝΔ ποντάρει όλα τα προεκλογικά λεφτά της σε πρωτογενή πάθη και μεταφυσικά θέματα, ώστε ο φτωχός μακεδονομάχος, χαμένος στην ψευδαίσθηση, να μην εξετάσει το ατομικό του συμφέρον αλλά να προτάξει κάτι που δεν υφίσταται. Να ανταλλάξει δηλαδή την αξία της ψήφου του με άυλους μακεδονικούς τίτλους και εθνικοφροσύνη. Σε αυτή την προεκλογική μπλόφα της ΝΔ, ο πορφυρογέννητος Κυριάκος Μητσοτάκης θα χάσει από τον Σαμαρά. Διότι τη δύναμη δεν στην εξασφαλίζει η δυναστεία του οίκου σου αλλά οι ψηφοφόροι σου.
Ο Σαμαράς την τελευταία 4τραετία πέτυχε το εξής θεάρεστο: να είναι αυτός που θα κουμαντάρει τις μελλοντικές εξελίξεις στην ενδοχώρα της ΝΔ, κι ας μην είναι πρόεδρός της. Διότι κατάφερε να συσσώρευσε πολιτικό κεφάλαιο ικανό να του αποδώσει plan A και plan B.  Βλέπετε, ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε και  τον έκανε αρχηγό στη συνείδηση όλων εκείνων των ψηφοφόρων της που θρέφονται από ζοφερές εθνικιστικές αφηγήσεις και μυστικά του βάλτου. Εκείνων που βαστούν το ποτήρι του φραπέ ως ιερό μακεδονικό δισκοπότηρο καθώς μιλάνε για προδότες. Εν ολίγοις του μεταβίβασε ό,τι πολυτιμότερο έχει ένας απλός νεοδημοκράτης ψηφοφόρος: το φαντασιακό του. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι ο πολιτικά κερδισμένος των εκλογών, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, θα είναι ο αγριοδεξιός Σαμαράς. Αν δεν βγει πρώτο κόμμα στις εκλογές η ΝΔ, ο Σαμαράς τους παίρνει τα κεφάλια. Αν προκριθεί επιβάλει την πολιτική του εξωθώντας του κεντροδεξιούς εκτός της παράταξης ή ρίχνοντάς τους στα αζήτητα.
Έμπασε τόση ακροδεξιά πολιτική στις δεξαμενές της η ΝΔ, που έγειρε μονόπλευρα. Και φαίνεται ακατόρθωτο να επανέλθει σε αρχική θέση πολιτικής ισορροπίας. Αν ανήκει λοιπόν σε κάποιον αυτό το ακροδεξιά μπαταρισμένο κόμμα, είναι σε αυτόν που κρατά τα ιδεολογικά γκέμια και το καμτσίκι του κόμματος. Στον Αντώνη Σαμαρά. Ο σημερινός αρχηγός της εκσυγχρονισμένης ΕΡΕ, είναι απλώς ένας γόνος πολιτικής οικογενείας, προορισμένος να χαθεί έλλειψη αποφασιστικότητας.
koutipandoras

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου