Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019

ΑΤιΜη δημοσιογραφία...


Η παρακμή της δημοσιογραφίας και των ΜΜΕ δεν είναι απλώς θέμα ποιότητας αλλά σκοπιμότητας. Πρόσωπα και οργανισμοί φαίνεται να έχουν στρατευτεί σε μια πολιτική εμμονή, αδιαφορώντας για την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία. 
Ένας – σεσημασμένος - ρεπόρτερ πληκτρολογεί στο ΑΤΜ το ποσό των 100.000 ευρώ πιστεύοντας πως έτσι θα αποδείξει ότι η συγκεκριμένη τράπεζα δανειοδοτεί υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ αλλά όχι τον απλό πολίτη και το μόνο που καταφέρνει είναι να γίνει ανέκδοτο των κοινωνικών δικτύων. Βέβαια το μιντιακό κατεστημένο επιχειρεί με μανία να αναγάγει σε μείζον θέμα ένα δάνειο που αντιστοιχεί στη μέση ελληνική οικογένεια ενώ έχει «αγνοήσει» δάνεια-μαμούθ, παράνομες χρηματοδοτήσεις πολιτικών και σκάνδαλα διαφθοράς. Είναι θέμα ιεράρχησης.
Άλλοι επιλέγουν να παραλείψουν μια κρίσιμη λέξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου προκειμένου να μεταστρέψουν τη δήλωσή του για τα πρωτογενή πλεονάσματα, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να υπηρετηθεί το αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη περί θριάμβου της ΝΔ και μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, τα οποία ωστόσο είχε εκτινάξει το κόμμα του την τελευταία φορά που κυβέρνησε.
Mια σειρά από δημοσιογράφους συνωστίζονται έξω από την πόρτα της ΝΔ για μια θέση στα ψηφοδέλτιά της. Πλειοδοτούν σε υπερβολές και fake news λες και αποτελεί κριτήριο αξιολόγησής τους, όπως αποδεικνύει ο "γκουρού" του είδους που κατάφερε να πάρει μια θέση. Η "ενημέρωση" γίνεται οπαδική και οι δημοσκοπήσεις μετατρέπονται σε εργαλεία προπαγάνδας με δημοσιογράφους να μεταχειρίζονται τα αμφιλεγόμενα ευρήματα ως εργαλεία χειραγώγησης. Ειδήσεις "θάβονται" όταν δεν "βολεύουν" ή εκθέτουν πρόσωπα και ειδήσεις "δημιουργούνται"  όταν η πραγματικότητα δεν εξυπηρετεί το αφήγημα.
Fake news, φαιδρότητες, εμφυλιοπολεμικές ιαχές και δημοσιογραφική παρακμή συνθέτουν το νοσηρό μιντιακό σκηνικό. Μέσα στη μανία για την παραγωγή ψευδών ειδήσεων, πολιτικοί και δημοσιογράφοι, με σύνδρομο στέρησης εξουσίας αδιαφορούν πλέον για την πραγματικότητα από το ψέμα. Παράγουν και καταναλώνουν ό,τι τους συμφέρει, χωρίς κανένα δισταγμό.  
Υπάρχει αιτία για την ηθική κατάπτωση και δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι το κράτος και οι τράπεζες έπαψαν να χρηματοδοτούν χρεοκοπημένα ΜΜΕ, προκειμένου αυτά να δίνουν θηριώδεις μισθούς στους μιντιακούς "αγωνιστές" για την αναβίωση και αναπαραγωγή αυτού του κατεστημένου. Σε συνθήκες "ελεύθερης αγοράς", οι "άριστοι" βρέθηκαν στα αζήτητα. Με τα διαπιστευτήριά τους ενάντια στην κυβέρνηση ευελπιστούν για παλινόρθωση. Μέχρι τότε δεν θα έχει απομείνει δημοσιογραφία αλλά συντρίμμια.  
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου