Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019

Ο κίνδυνος ορμπανοποίησης της Ευρώπης και ο προοδευτικός πόλος



Στρατηγική ήττα της ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές αλλά και της δεξιάς που με την πολιτική της λιτότητας την τροφοδοτεί
του Μάκη Κοψίδη
Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης . Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να αποτρέψουμε μία ακόμα συντηρητικότερη Ευρώπη. Μία Ευρώπη που το στίγμα θα το δίνουν οι διάφοροι Ορμπάν και  Κουρτς. Ηδη οι δύο προαναφερόμενοι έχουν δώσει το στίγμα τους στις χώρες τους. Ο Ορμπαν στην Ουγγαρία έδωσε την δυνατότητα να γίνονται μέχρι και 400 υπερωρίες τον χρόνο με δυνατότητα να πληρώνονται σε βάθος τριετίας, ενώ ετοιμάζει μέτρα ποινικοποίησης των αστέγων και παράλληλα ύψωσε φράκτη για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών.  Στο ίδιο μήκος κύματος η κυβέρνηση Κουρτς στην Αυστρία νομοθέτησε μία σκληρή γραμμή κατά των εργαζομένων αφού καθιέρωσε το 12ωρο και το 60ωρο ως ανώτατο χρόνο απασχόλησης εβδομαδιαίως και μηνιαίως αντίστοιχα. Είναι προφανές ότι και ο Μητσοτάκης στην ίδια γραμμή κινείται με το ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ, την γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και της φορολογικής απαλλαγής ουσιαστικά του μεγάλου κεφαλαίου.
Αν δεν ηττηθεί στις ευρωεκλογές στρατηγικά η ευρωπαική δεξιά, το τσουνάμι της ακροδεξιάς δεν πρόκειται να ανακοπεί. Οι  διάφοροι ακροδεξιοί τύπου Σαλβίνι και Λεπέν καραδοκούν να κεφαλαιοποιήσουν την πολιτική της λιτότητας και την ξενοφοβία. Το μέλλον της Ευρώπης σε μία τέτοια περίπτωση θα είναι σκοτεινό.
Στον αντίποδα βρίσκονται οι προοδευτικές κυβερνήσεις στην Ισπανία , Πορτογαλία και Ελλάδα που παρά τα οικονομικά βάρη μπόρεσαν να δώσουν ανάσες στις κοινωνίες όπως με την αύξηση των κατώτερων μισθών που πέτυχαν οι κυβερνήσεις  Κόστα, Σάντσεθ και Τσίπρα αλλά και άλλα μέτρα υπέρ των οικονομικά αδύναμων.
Πρόκειται για κυβερνήσεις που στηρίζονται στην συμμαχία Σοσιαλιστών και Αριστερών στις περιπτώσεις Πορτογαλία και Ισπανίας και στην Αριστερά στην περίπτωση της Ελλάδας.
Η γενίκευση της συμμαχίας Σοσιαλιστών , Αριστεράς και Πράσινων σε επίπεδο ευρωεκλογών και η συγκρότηση προοδευτικού μετώπου είναι η απαραίτητη προυπόθεση για την ανάσχεση της ακροδεξιάς και την ήττα της δεξιάς. Τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις εθνικές εκλογές. Η κυβέρνηση Τσίπρα  εντατικοποιεί προς αυτή την κατεύθυνση τις προσπάθειές της ώστε έγκαιρα το προοδευτικό μέτωπο να γίνει πραγματικότητα. Να γίνει πραγματικότητα δηλαδή μία στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ που έρχεται από παλαιότερα.
Η Ορμπανοποίηση της Ευρώπης είναι προ των πυλών, όμως μπορεί να αποφευχθεί.  Μία νέα Ευρώπη της φιλίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης μπορεί να ξημερώσει μακριά από την μισαλλοδοξία και τον εθνικισμό.
kontranews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου