Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019

Τέταρτο μνημόνιο... και δεν το κρύβει


Ο Βουλευτής της ΝΔ Κώστας Κουκοδήμος, σε συνέντευξή μίλησε ανοιχτά για το ενδεχόμενο τέταρτου μνημονίου αν κυβερνήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κρίση ειλικρίνειας ή πολιτικό λάθος, σε κάθε περίπτωση ήταν μια σωστή εκτίμηση.

Αν κάποιος ενώσει όλα τα κομμάτια του παζλ στο πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει τμηματικά ο αρχηγός της, θα διαπιστώσει ότι πρόκειται για ένα πακέτο περιοριστικών πολιτικών που παραπέμπει ευθέως σε μνημόνιο. Μάλιστα θυμίζει υπερβολικά τις θεραπείες του σοκ που εφαρμόστηκαν στη Λατινική Αμερική και οδηγούν τις χώρες απευθείας στο ΔΝΤ, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την Αργεντινή, την οποία φαίνεται να ζηλεύει.

Το ασφαλιστικό Πινοτσέτ που οραματίζεται η ΝΔ θα μετατρέψει τις συντάξεις σε φιλοδώρημα και θα τις παραδώσει σε ιδιωτικά συμφέροντα. Η οριζόντια μείωση 5% που υπόσχεται στις ασφαλιστικές εισφορές θα προκαλέσει νομοτελειακά μείωση των συντάξεων, μόλις αυτές έχουν διασωθεί και ξεκινούν να αυξάνονται. Οι υποσχέσεις για μειώσεις φορολογίας στις μεγάλες επιχειρήσεις υπενθυμίζουν την άρνηση των κυβερνήσεων να φορολογήσουν το μεγάλο κεφάλαιο στα χρόνια της μεγάλης ανάπτυξης στερώντας τεράστιους πόρους που θα μπορούσαν να έχουν καλύψει το ήμισυ του χρέους και να αποτρέψουν τη χρεοκοπία.


Όταν δεν υπόσχεται φανταστικές επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ σε ιδιωτικά πανεπιστήμια παρόλο που δεν θα είναι κερδοσκοπικά (;) η ΝΔ αμφισβητεί τις επενδύσεις στην πραγματική οικονομία, που σύμφωνα με τα στοιχεία, ακόμη και μέρος του αντιπολιτευόμενου τύπου, επιστρέφουν σταδιακά, καθώς η Ελλάδα μοιάζει πλέον πιο ελκυστικός προορισμός σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ γενικότερα πολλά μικρά βήματα σε όλους τους τομείς φαίνεται να αλλάζουν το οικονομικό κλίμα.

Αν σε ένα πράγμα είναι ειλικρινής ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ότι πρεσβεύει ένα σκληρό νεοφιλελεύθερο μοντέλο, παρά τις επιμέρους απόπειρες να "χαϊδέψει" τα αυτιά κατηγοριών που επλήγησαν στην κρίση. Στην πραγματικότητα, στις επόμενες εθνικές εκλογές και έχοντας διανύσει χρόνο εκτός μνημονίων θα συγκρουστούν δύο πολύ διαφορετικά προγραμματικά πλαίσια με πολύ βαθιές ταξικές αναφορές. Η ανάδειξη αυτών των δύο πολιτικών κατευθύνσεων είναι εξάλλου και ο στόχος Μαξίμου και ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της ανάπτυξης ενός αντιδεξιού μετώπου.

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου