Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019

Δεν υπάρχουν Μαλδίβες!


Ακτή στις Μαλδίβες

της Νόρας Ράλλη
Από μικρή άκουγα πως «για όλα υπάρχει μία εξήγηση».
Στο κατηχητικό (ναι, πήγα και σ’ αυτό) μας έλεγαν «Μην ψάχνετε εξηγήσεις – ψάξτε τον θεό!». Στο σχολείο έμαθα πως «αν διαβάζεις πολύ, εξήγηση θα βρεις». Στο πρώτο πανεπιστήμιο κατάλαβα πως «εξήγηση υπάρχει, η ικανότητά μας να τη δούμε όχι πάντα». Στο άλλο πανεπιστήμιο διαπίστωσα πως «πιο σημαντικό και από την εξήγηση είναι οι παράμετροι που τη συνοδεύουν». Και τα τελευταία χρόνια, από τις κοινωνικές και επαγγελματικές μου συναναστροφές έμαθα πως «για όλα υπάρχει μια εξήγηση και αυτή είναι πως για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ».
Μέσα σ’ αυτή την επεξηγηματική αναταραχή, αποφάσισα να πάρω τα πράγματα από την αρχή. Του τέλους, όμως. Δηλαδή, του σήμερα. Του τώρα. Αυτού του χτικιάρικου τώρα που σε κάνει να ξυπνάς το πρωί και ν’ αναρωτιέσαι: «Γιατί, Θεέ μου;». Αντε, καλά, αν πιστεύεις στον θεό. Αν δεν όμως, τότε τι; Τότε τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, καθώς αυτοστιγμεί θ’ αναρωτηθείς εν απογνώσει: «Ποιας αμοιβάδας συνέχεια είμαι; Τι διάολο βγήκε στη στεριά και κατέληξα έτσι;»
Η προσωποποίηση του προβλήματος είναι ίδιον της εποχής μας. Κάτι οι νέες, εναλλακτικές θεωρίες, λίγο από Ανατολή, κάτι από βουδισμό, ένα τσακ από Φρόιντ και πολύ από Τσόπρα σε κάνουν να πιστέψεις πως μέσα σου είναι το πρόβλημα. Εσύ είσαι ο φορέας του ιού. Το Αλιεν είναι εντός σου. Και καιρός είναι να σκεφτείς τη χειρουργική επέμβαση για τη σωτηρία ημών και υμών των αμνών του Θεού αμήν.
Κάτι τέτοιες ώρες, ανεξήγητες, με πιάνει μια υποχονδρίαση άλλο πράμα. Το πόσο το χαίρομαι δε, δεν φαντάζεσαι... Κάτσε, ρε φίλε: εγώ φταίω δηλαδή που ενώ καταδικάστηκε, ξαναέκανε τις κομπίνες του και ξανακαταδικάστηκε και τη γλίτωσε με αναστολή; Με αναστολή! Δις καταδικασθείς για παθητική και ενεργητική δωροδοκία, για διαμεσολάβηση σε δωροδοκία και για άμεση συνέργεια σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα σε δύο παραδικαστικά... και παίρνει αναστολή! Δικηγόρος ήταν ο Μαντούβαλος, γνωστός νομικός, πρώην βουλευτής (μάντεψε με ποιο κόμμα), εκλεκτός του Κυριάκου, επίσης εκλεκτός προέδρου γνωστής ποδοσφαιρικής ομάδας, που είναι και μιντιάρχης και εκατομμυριούχος και βγάζει και δήμαρχο στον Πειραιά και χρηματοδοτεί και τα γραφεία (ενοίκια και ανακαίνιση 250 τ.μ.) της ΝΟΔΕ Πειραιά και τον ευχαριστούν και δημόσια γι’ αυτό οι της ΝΔ. Τα είπα γρήγορα;
Τι γρήγορα και αργά και αργότερα, που οι εξελίξεις τρέχουν και μεις βαριανασαίνουμε πίσω τους. Φαντάζεστε να έβγαινε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και να ευχαριστούσε δημόσια μεγαλοπαράγοντα του Τύπου/εφοπλιστή για «την κάλυψη λειτουργικών εξόδων του κόμματος»; Αυτό έκανε ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Πειραιά Γ. Βοϊδονονικόλας για τον Β. Μαρινάκη. Και τι απάντησε η Ν.Δ. στις κατηγορίες για διαπλοκή; Πως «διαπλοκή είναι όταν κάτι γίνεται στα κρυφά». Αρα, αφού τα χρήματα δόθηκαν στα φανερά, όλα καλά.
Πριν τρελαθώ τελείως και ξαναγίνω αμοιβάδα, ήρθε και το τελειωτικό χτύπημα. Ο Μπογδάνος (αν δεν τον ξέρεις ως δημοσιογράφο, θα τον μάθεις ως υποψήφιο – μάντεψε με ποιο κόμμα) το έκανε εικόνα: όταν βγει η Ν.Δ., θα μπουν τα τανκς στην ΕΡΤ! Να γλιτώσουμε από δαύτους. Οχι μαύρο που έριξε ο Σαμαράς, στάχτη και μπούρμπερη θα τα κάμει ο Κυριάκος. Κολυμπηθρόξυλο μη μείνει όρθιο, κιχ μην ξανακουστεί – φωτιά και μπαρούτι.
Ευτυχώς (ευτυχώς Παναγιά μου!) ήρθε ο άλλος τρισμέγιστος κι έβαλε τα πράγματα στη θέση τους – μαζί και την καρδιά μου. Στις Μαλδίβες είπε πως πήγε ο Τσίπρας στα κρυφά πέρυσι, συν γυναιξί και τέκνοις, κι έγινε πραξικόπημα και κινητοποιήθηκαν ΟΥΚάδες και αεροπλανοφόρα του ΝΑΤΟ και ο εμίρης του Κατάρ (!) για να τον φυγαδεύσουν (;). «Σκάνδαλο!», αναφώνησε ο Αδωνις... Στο ραδιόφωνο τα είπε όλα τούτα ο Τράγκας – μάντεψε τίνος ιδιοκτήτη.
Με τα όσα έμαθα στην πορεία μου από πρωτόζωο σε άνθρωπο, σε σχολεία, κατηχητικά και πανεπιστήμια, ένα έχω να πω: Τον νου σας! Το κοκτέιλ ατιμωρησία και τανκς κάνει μπουμ!
Οσο για τις Μαλδίβες... μα, δεν υπάρχουν καν Μαλδίβες! Οπως και διαπλοκή.
...Οχι;
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου