Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019

Καταλονία... Ξακουστή


Η ΝΔ  δημιούργησε από το μηδέν και κληροδότησε στην ελληνική διπλωματία ένα αχρείαστο εθνικό πρόβλημα, το Μακεδονικό, που αποδυνάμωσε την εξωτερική πολιτική της χώρας για δεκαετίες ενώ πολέμησε και τη λύση του, όταν αυτή επιτεύχθηκε με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Μόλις η χώρα απαλλάχθηκε από την εκκρεμότητα στα βόρεια σύνορα, ο αρχηγός της ΝΔ φροντίζει να δημιουργήσει άλλη μία, όπως με τον ισχυρισμό του περί ύπαρξης μειονότητας. 
Καθώς ο φόβος είναι ο κύριος μηχανισμός επιβολής σε συντηρητικά και εθνικιστικά ακροατήρια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να δημιουργήσει ένα νέο «δαίμονα» προκειμένου να στηρίξει ένα αφήγημα που έχει καταρρεύσει. Εντελώς απερίσκεπτα, όπως προκύπτει από την εξωφρενική του αναφορά του προς τη Γερμανίδα Καγκελάριο περί «Καταλανοποίησης» της Βόρειας Ελλάδας
Στην πραγματικότητα δεν κάνει κάτι άλλο από το να επιβεβαιώνει όσους είχαν προειδοποιήσει ότι η όψιμη στήριξή του στα συλλαλητήρια με μικροκομματική λογική θα είχε τα αντίθετα αποτελέσματα για τον ίδιο αλλά καταστροφικές επιπτώσεις για τη χώρα. Δεν υπάρχει  κανένα ζήτημα «αυτονόμησης» κάποιας μειονότητας όπως χονδροειδώς υπαινίσσεται.
Υπάρχει όμως ζήτημα «αυτονόμησης» και ριζοσπαστικοποίησης των εθνικιστικών ομάδων της Βόρειας Ελλάδας με τη μορφή «Λέγκας του Βορρά», αφού η ΝΔ έχει φροντίσει να νομιμοποιήσει την ακραία και συνωμοσιολογική ρητορική τους μέσω των συλλαλητηρίων. Ο αρχηγός της ΝΔ επιχειρεί να εφεύρει νέους φόβους, μεταχειριζόμενος ένα απίστευτα άστοχο παράδειγμα όπως η  Καταλονία, ανοίγοντας την όρεξη σε όσους υποκινούν συστηματικά το βορειοελλαδικό εθνικισμό πάσης φύσεως.
Η ανεύθυνη και εθνικά επικίνδυνα μεθόδευση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν προκαλεί πλέον έκπληξη. Το πρόβλημα για τη χώρα είναι ότι η αντιπολίτευση έχει εγκαταλείψει εδώ και καιρό οποιαδήποτε πολιτική επιχειρηματολογία και επιδίδεται στον απόλυτο τυχοδιωκτισμό είτε υποβιβάζοντας σε τοξικά επίπεδα την πολιτική αντιπαράθεση, είτε προκαλώντας βλάβες στην κοινωνική συνοχή και τα εθνικά συμφέροντα.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου