Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

Γεννημένος κάπου στην Αφρική



Τι σόι αθλητισμός είναι αυτός, που μπερδεύει γλυκά την αριστεία με την αχρηστία;
του Νίκου Παπαδογιάννη
Γιατρέ μου, δεν είμαι και τόσο καλά. Παρακολουθούσα το All-Star Game του ΝΒΑ ξημερώματα Δευτέρας και σκεφτόμουν τον Άδωνι. Θα επιβιώσω ή θα γίνω σαν τον Πορτοσάλτε, που έστελνε συγχαρητήρια στον Τσιτσιπά μνημονεύοντας τους άπλυτους του ΣυΡιΖα; 
Τι σόι αθλητισμός είναι αυτός, που μπερδεύει γλυκά την αριστεία με την αχρηστία; Και τι δουλειά έχει το άρρωστο μυαλό μου, να ξεφουρνίζει Άδωνι μέσα στη μαύρη νύχτα, σαν να ζει μεταμεσονύχτιο θρίλερ με ακροδεξιούς βρυκόλακες; 
Θα ζήσω ή να κλείσω, καλύτερα, την τηλεόραση; Φοβάμαι ότι ετούτος θα ακούγεται ακόμα και αν βάλω τον ήχο στο mute.  
Έβλεπα τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να διαφημίζει με όλους τους πιθανούς και απίθανους τρόπους την τελευταία χώρα που απέμεινε να τον λοξοκοιτάζει και να τον αμφισβητεί, αλλά δεν μπορούσα να σκεφτώ τίποτε άλλο, παρά μία τσιριχτή φωνή να λέει: «Α-κε-το-νού-μπο». 
Σαν Τσουκαλάς με καλύτερο κομμωτή και με γραβάτα. Και με οριακά καλύτερα ελληνικά.
«Ο Ακετονούμπο». «Γεννημένος κάπου στην Αφρική». «Παίζει ως Έλληνας στο ΝΒΑ». «Έλληνας δεν λένε ότι είναι;».
Τάδε έφη Άδωνις. Πολιτικός δεν λένε ότι είναι;
Δεν ξέρω γιατί με ενόχλησε τόσο πολύ αυτό το παραλήρημα. Μάλλον επειδή είναι ξέχειλο από επιτηδευμένες ασάφειες, χλευαστικά ψευτοσαρδάμ και καθαρά, ανερυθρίαστα ψεύδη. 
Ο Γιάννης δεν λέγεται Ακενοτούμπο αλλά Αντετοκούνμπο και το στριφνό επώνυμό του το γνωρίζουν πλέον οι πάντες. Εντός και εκτός Ελλάδας. 
Αποκλείεται να υπέπεσε τέτοιο σφάλμα προφοράς ο πανεπιστήμων και ανέκαθεν προσεκτικός αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Ούτε τα κανίς στην Ελληνική Αγωγή δεν μπερδεύονται έτσι.
Έκφραση «ως Έλληνας» δεν υπάρχει, συμβατή τουλάχιστον με τον 24χρονο μπασκετμπολίστα. Και με τη βούλα, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι τόσο Έλληνας όσο και ο Άδωνις Γεωργιάδης. Αλλά από τους καλούς. 
Δεν «το λένε», δεν είναι φήμη ή ακριτομυθία, αλλά ισχύει απόλυτα και αναμφισβήτητα. Με καλαματιανή τζίφρα Σαμαρά μάλιστα. 
Άσχετα αν η οικογένεια Αντετοκούνμπο θα παρέμενε «λάθρο» (για να χρησιμοποιήσω γνώριμη στη γαλάζια ακροδεξιά ορολογία) άνευ διαβατηρίου, αν δεν έβγαιναν τα παιδιά της προικισμένα με αθλητικό ταλέντο. 
Και, φυσικά, ο Γιάννης δεν είναι γεννημένος κάπου στην Αφρική. Στη ρημάδα την Ελλάδα είδε το πρώτο φως του ήλιου, όπως και όλα τα αδέλφια του με εξαίρεση το μεγαλύτερο. 
Κάπου στην Ελλάδα. Άγνωστο πού ακριβώς. 
Διότι, επί των ημερών της ΝΔ (και του πολύπλαγκτου ΠΑΣΟΚ), οικογένειες μεταναστών όπως αυτή των Αντετοκούνμπο δεν είχαν δικαιώματα στην περίθαλψη και στο κοινωνικό κράτος. 
Ο Γιάννης γεννήθηκε «κάπου στην Ελλάδα», με έμφαση στο «κάπου». Πιθανότατα σε κάποιο σπίτι. Μακριά από τα φώτα των ιδιωτικών μαιευτηρίων και από τα ιδρύματα των αρίστων. 
Εάν αποδείχθηκε παιδί ανώτερου θεού, δεν το χρωστάει στην Ελλάδα (ειδικά στην Ελλάδα του Άδωνι και του Σαμαρά), αλλά στα ευλογημένα γονίδια των γονιών του. 
Οι οποίοι, ναι, γεννήθηκαν κάπου στην Αφρική. Δεν είναι γνήσιοι εξ αίματος απόγονοι του Περικλή, άσχετα αν τον τιμούν περισσότερο και καλύτερα από τους αποφοίτους της αδωνοπρεπούς Ελληνικής Αγωγής. 
Δεκατρία εκατομμύρια χρόνια ιστορίας, για να ξαναγυρίσουμε πάνω στα δέντρα. Τι ντροπή...
Το παραμιλητό του πεφωτισμένου αντιπροέδρου σχετικά με τον κορυφαίο Έλληνα αθλητή και παράλληλα ιδανικό πρεσβευτή της ταλαίπωρης πατρίδας μας στο εξωτερικό θα έπρεπε να είναι αρκετό για να του γυρίσει αμετάκλητα η κοινωνία την πλάτη. 
Συμπυκνώνει σε λίγες επαίσχυντες λέξεις όλα όσα είναι λάθος στη φυλή που ψάχνει λαβή για να ξαναρπάξει στα λερωμένα χέρια της την κουτάλα. 
Ξενοφοβία, υποδόριο ρατσισμό, αμορφωσιά, fake news, κοινωνικό και αθλητικό αναλφαβητισμό, οπισθοδρόμηση, ασέβεια, σνομπισμό, αλαζονεία, μισαλλοδοξία, ωχαδερφισμό, ξεδιαντροπιά, αναλγησία. Κακία. 
Αρκούσαν 30-40 δευτερόλεπτα, για να ρίξουν τις όποιες μάσκες και να φανερώσουν τα πραγματικά συναισθήματα αυτής της παράταξης για ανθρώπους όπως ο Γιάννης, ο Θανάσης, ο Κώστας, ο Άλεξ, η Βέρα και ο μακαρίτης Τσαρλς Αντετοκούνμπο. 
Εάν οι ντε φάκτο πρεσβευτές της χώρας δεν βρίσκουν μερίδιο στη συμπάθεια των τα φαιά φορούντων, πόση μοίρα στον ήλιο της Ελλάδας να περισσέψει για τον φτωχό και ανώνυμο παρία; 
Άσχετα με το χρώμα του. Όπως όλα τα γουρούνια (λ.χ. οι φονιάδες του Ζακ) έχουν την ίδια μούρη, όλοι οι παρίες έχουν το ίδιο χρώμα.
Θα περιμένω με απορία τον Αύγουστο, για να δω αν θα γίνουν δεκτοί από την αποστολή της Εθνικής ομάδας οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας, όπως έγινε πρόπερσι (φέρνοντας μαζί του κύμα γκαντεμιάς) ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 
Κατά βάθος, βέβαια, την ξέρω την απάντηση. Ο Γιάννης και ο Θανάσης θα τους υποδεχθούν όλους -εκτός από τους Χρυσαυγίτες- με το πιο πλατύ και φιλικό χαμόγελο. 
Διότι, σε αντίθεση με τους αρχιερείς του μίσους, οι Αντετοκούνμπο είναι καλοί άνθρωποι.
koutipanadoras

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου